Βραβευμένες ερευνήτριες του προγράμματος L’Oréal– UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μιλούν στο neolaia.gr
Τέσσερις γυναίκες επιστήμονες που θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνουν η L’Oréal και η UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, μας μίλησαν, μας ενέπνευσαν και μας έκαναν να τις θαυμάζουμε ακόμα περισσότερο!

Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες. Είναι μια αλήθεια πιο δυνατή και επίκαιρη από ποτέ. Οι λύσεις που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος θα προέλθουν σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη. Είναι λοιπόν απαραίτητο όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτό το ταξίδι, ώστε η επιστημονική κοινότητα να μπορεί να αντλεί από τη δημιουργικότητα και το ταλέντο όλων των λαμπρών μυαλών του κόσμου, σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Τα τελευταία 20 χρόνια, το Ίδρυμα L’Oréal, σε συνεργασία με την UNESCO, στηρίζει ενεργά τις γυναίκες στην επιστήμη, συμβάλλοντας στην προώθηση της καλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, μέσα από το πρόγραμμα L’Oréal– UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «WOMEN IN SCIENCE CLASSES, YEAR 1»

Η Έκθεση προχωρά ακόμα πιο μακριά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ένα επιπλέον καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι αποτελεί την αφορμή για να εγκαινιαστεί ένας θεσμός ετήσιων συναντήσεων μεταξύ των σημερινών καταξιωμένων ερευνητών και των μελλοντικών επιστημόνων. Η Ημερίδα Women In Science Classes, Year 1, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα δώσει την ευκαιρία σε φοιτήτριες και φοιτητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης που θα ενθαρρύνει τη συζήτηση και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα. Στόχος και φιλοδοξία αυτών των ημερίδων είναι να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να ενδυναμώσουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης, ακολουθώντας το παράδειγμα των διακεκριμένων επιστημόνων του Ελληνικού Προγράμματος.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τέσσερις από τις γυναίκες αυτές που εκπροσωπούν τη χώρας μας στο χώρο της Επιστήμης και μας κάνουν περήφανους για τα επιτεύγματά τους. Οι επιστήμονες αυτές θα βρεθούν στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνουν συνασπισμένες L’Oréal Hellas και UNESCO και θα μιλήσουν για θέματα που εφάπτονται στο αντικείμενο της καθεμίας.

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την Επιστημονική Ημερίδα εδώ!

Δρ Γεωργία Σφυρόερα, Quality Control Manager, Εταιρεία Βιοτεχνολογίας Rockland (USA)

Στη θεματική ενότητα “Υγεία”: «Αναζητώντας νέες θεραπείες για λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια»

Δρ Άλκηστις Μπονάνου, Κύρια Ερευνήτρια στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στα πλαίσια της θεματικής ενότητας “Ενέργεια και Διάστημα” θα παρουσιάσει την ομιλία της: «Η πορεία μου από την Ελλάδα στο κοντινό Σύμπαν»

Δρ Μαρία Κατσικίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Φυσικής Στερεάς Κατάστασης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Στην θεματική ενότητα Μαθηματικά – Φυσική – Χημεία: «Χρησιμοποιώντας το φως και τις ακτίνες Χ για τη μελέτη υλικών»

Δρ Αγγελική Χρόνη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Η ομιλία της με τίτλο: «Μοριακοί μηχανισμοί εμφάνισης αθηροσκλήρωσης και νόσου Alzheimer», θα παρουσιαστεί φυσικά στη θεματική ενότητα “Υγεία”.

Για να δούμε τι απάντησαν όμως στις ερωτήσεις μας:

Τι είναι αυτό που αποτρέπει μια γυναίκα από την ενασχόληση με τις επιστήμες;

Γεωργία Σφυρόερα

Aν υπάρχει πάθος για την έρευνα, διαρκής προσήλωση στους στόχους που θέτει κανείς και όταν η καθημερινή ενασχόληση με το αντικείμενο της έρευνας πηγάζει από την εσωτερική ανάγκη για διαρκή αναζήτηση της γνώσης και προσφοράς στον άνθρωπο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει μια γυναίκα από την ενασχόληση με την επιστήμη. Αν πληρούνται αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, τότε μια γυναίκα-επιστήμονας, όπως και ένας άνδρας συνάδελφός της, μπορεί να ξεπεράσει στην πορεία οποιαδήποτε δυσκολία. Στην περίπτωση της γυναίκας-επιστήμονα π.χ. μπορεί να συνδυαστεί η ερευνητική καριέρα και η απαιτητική ενασχόληση με το εργαστηριακό πάγκο με τη δημιουργία μιας οικογένειας και την ανατροφή των παιδιών.

Άλκηστις Μπονάνου

Υπάρχουν αρκετοί αποτρεπτικοί παράγοντες, όπως ότι πολλές επιστήμες είναι ανδροκρατούμενες, υπάρχει έλλειψη γυναικών επιστημόνων ως πρότυπα στην κοινωνία ώστε να επηρεάσουν τις νεαρές κοπέλες, και η αντίληψη ότι δεν είναι αρκετά “θηλυκό” να είναι μια γυναίκα επιστήμονας. Επίσης, πολλές οικογένειες αποθαρρύνουν τις κόρες τους από το να ακολουθήσουν μια τέτοια πορεία.

Μαρία Κατσικίνη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τις επιστήμες και σήμερα, πιστεύω, ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους συναδέλφους άνδρες σε αυτόν τον τομέα. Παρ’ όλα αυτά το ποσοστό των γυναικών που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και την έρευνα παραμένει ακόμη μικρό. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η ενασχόληση απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και συνήθως συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την προκατάληψη που ήθελε τις γυναίκες να ασχολούνται περισσότερο με άλλα επαγγέλματα που θα της επέτρεπαν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και το νοικοκυριό τους.

Αγγελική Χρόνη

Στη σημερινή εποχή, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έτσι όπως λειτουργεί η κοινωνία, το σχολείο και το πανεπιστήμιο, δε θεωρώ ότι υπάρχει κάτι που να αποτρέπει μια γυναίκα από το να ενασχοληθεί με τις επιστήμες. Όταν μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά θέλει να ασχοληθεί με την επιστήμη, τότε μπορεί να το πετύχει, να καταφέρει να διακριθεί και παράλληλα να συνδυάσει την επιστήμη με την οικογένεια, αν το επιθυμεί.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο; Ποιες ήταν οι δυσκολίες “εδραίωσης” που είχατε σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα;

Γεωργία Σφυρόερα

Το ενδιαφέρον μου για τις βιολογικές επιστήμες ξεκίνησε από τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών απέκτησα την πρώτη μου επαφή με βιολογικά εργαστήρια και άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η έρευνα είναι αυτό που θα ήθελα να κάνω αποκλειστικά και στο μέλλον. Ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, βρέθηκα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, και εκεί με την καθοδήγηση του καθηγητή ανοσολογίας κ. Ιωάννη Λάμπρη ξεκίνησα την έρευνά μου για τη διαλεύκανση των μηχανισμών που χρησιμοποιεί ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος προκειμένου να διαφύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο θαυμαστός τρόπος με τον οποίο απλοί δομικά και λειτουργικά μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια, μπορούν να αδρανοποιήσουν και να αποσυντονίσουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, διαφεύγοντας από τους αμυντικούς του μηχανισμούς και προκαλώντας επιζήμιες έως και θανατηφόρες συνέπειες, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας για μένα.

Κατά την διάρκεια των 20 ετών της ερευνητικής μου πορείας, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπόρεσα εδραιωθώ στον χώρο μου ήταν μέσα από σκληρή δουλειά και συνεχή προσήλωση και πίστη στους στόχους μου. Δεν έβλεπα ποτέ τους άνδρες-συναδέλφους μου σαν εμπόδιο στην καριέρα μου και δεν ένιωθα ότι έπρεπε να αποδείξω κάτι σε αυτούς. Αντίθετα, είχα πολύ καλή συνεργασία μαζί τους σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής μου εξέλιξης.

Άλκηστις Μπονάνου

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την Αστρονομία ως παιδί γιατί έβρισκα το νυχτερινό ουρανό συναρπαστικό. Εδώ να προσθέσω ότι η οικογένειά μου με στήριξε στην απόφασή μου αυτή. Ίσως ήμουν τυχερή, πάντως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες “εδραίωσης” ως γυναίκα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα.

Μαρία Κατσικίνη

Από μικρό παιδί είχα περιέργεια για το πως λειτουργούν διάφορες συσκευές και μου άρεσε να παρατηρώ τη φύση. Στο σχολείο, μου άρεσε το μάθημα της Φυσικής. Ως φοιτήτρια, με έλκυσε η Φυσική Στερεάς Κατάστασης και η μελέτη της δομής των υλικών γιατί αυτή καθορίζει τις ιδιότητες και κατ΄ επέκταση τις εφαρμογές τους. Ειδικότερα, με ενδιέφερε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ακτίνες Χ και το φως για να μπορέσουμε να πάρουμε πληροφορίες για τα υλικά. Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα ιδιαίτερες διακρίσεις στη μέχρι τώρα πορεία μου.

Ίσως, ως γυναίκα, έπρεπε να δουλέψω λίγο περισσότερο για να αποδείξω την αξία μου.

Αγγελική Χρόνη

Στο Πανεπιστήμιο όταν άρχισα να μελετάω Βιοχημεία συνειδητοποίησα ότι με ενδιαφέρει να καταλάβω περαιτέρω πως λειτουργούν τα κύτταρα, οι ζωντανοί οργανισμοί και κυρίως να καταλάβω γιατί κάποιες φορές διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία και οδηγούμαστε σε μια παθολογική κατάσταση, σε μια ασθένεια.

Ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι, οι Βιοεπιστήμες, δεν είναι ανδροκρατούμενες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» όπου εργάζομαι ως Ερευνήτρια Α’ (ανώτερη βαθμίδα), οι γυναίκες ερευνήτριες είμαστε 14 και οι άντρες ερευνητές 8! Προσωπικά δεν έχω αισθανθεί να αμφισβητείται το ερευνητικό/επιστημονικό μου έργο επειδή είμαι γυναίκα και έχω άριστη συνεργασία με πολλούς άντρες συναδέλφους.

Αν έπρεπε να δώσετε μία συμβουλή σε ένα κορίτσι που τώρα κυνηγά το όνειρό του στην επιστήμη, ποια θα ήταν αυτή; Αυτή που πιθανότατα θα θέλατε να είχατε ακούσει κι εσείς.

Γεωργία Σφυρόερα

Η συμβουλή μου θα ήταν «Κοίταζε μπροστά! προχώρα και άνοιξε τα φτερά σου, να πετάξεις!» Το ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της επιστήμης είναι πολύ συναρπαστικό αλλά κάποιες φορές γίνεται κουραστικό και επίπονο. Θα δουλέψεις πολλές ώρες στον εργαστηριακό πάγκο, θα απογοητευτείς, θα θέλεις ίσως να τα παρατήσεις μερικές φορές… Θα ξαναγυρνάς όμως πάλι πίσω στο μικροσκόπιο σου και στον εργαστηριακό σου πάγκο, γιατί η βαθύτερη ανάγκη σου να βρεις τη λύση στο πρόβλημα και να βρεις αυτό που είναι ‘κρυμμένο’, θα σου χαρίζει ένα μοναδικό συναίσθημα-ιδίως όταν αυτό που ανακαλύπτεις πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας!

Μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να πετύχεις. Μην αφήσεις κανέναν να βάλει όρια στις δυνατότητές σου!

Άλκηστις Μπονάνου

Να κυνηγήσει το πάθος της με τόλμη, να ψάχνει ευκαιρίες για να αποκτήσει εμπειρία στην έρευνα και να ξέρει ότι η επιτυχία (σε οποιοδήποτε τομέα, βέβαια) απαιτεί οργάνωση, πειθαρχία και συνεχή προσπάθεια.

Μαρία Κατσικίνη

Η συμβουλή μου θα ήταν να ακολουθήσει το όνειρό της και να μην τα παρατήσει μπροστά στις δυσκολίες που πιθανώς να συναντήσει.
Χρειάζεται συστηματική δουλειά, μελέτη, προσπάθεια. Θα ανταμειφθεί.

Μπορεί να συνδυάσει επιστημονική καριέρα και οικογένεια, αρκεί να έχει δίπλα της ένα σύντροφο που θα την καταλαβαίνει και θα τη στηρίζει.

Αγγελική Χρόνη

Η ενασχόληση με την επιστήμη απαιτεί προσπάθεια, πειθαρχία, επιμονή και υπομονή. Αυτό όμως ισχύει και για άλλους τομείς, πχ τέχνη, αθλητισμός, επιχειρηματικότητα. Κανείς πρέπει να προσπαθεί να είναι καλός επαγγελματίας με ότι ασχολείται. Αν ένα νέο κορίτσι, πιστεύει ότι το μέλλον της είναι στην επιστήμη, τότε να κυνηγήσει το όνειρό της και θα τα καταφέρει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;