Τρεις επιστήμονες γένους Θηλυκού μιλούν στο neolaia.gr
Ο Κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται τις Γυναίκες. Με αφορμή την ομιλία τους στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνουν η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, τρεις από αυτές μας μίλησαν κι εμείς τις ακούσαμε προσεκτικά!

Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γιορτάζουν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μέσα από μια μοναδική Επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2018. Η Έκθεση θα παρουσιάσει τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτραίτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.

Στο πλαίσιο της 20ης Επετείου του θεσμού, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα διοργανώσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια Επιστημονική Ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να ρίξουν φως στο «θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες».

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον θεσμό και την ημερίδα εδώ!

Λίγο πριν τη μεγάλη Επιστημονική Ημερίδα στην οποία θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες, τρεις από αυτές μίλησαν και σε μας. Για την καριέρα τους, τις δυσκολίες τους, αλλά και το πείσμα που χρειάζεται για να κατακτήσεις τα όνειρά σου.

Δρ Χριστίνα Δάλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας, Εργ. Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες

Στη θεματική ενότητα “Υγεία”, η ομιλία της έχει τίτλο: «Διαφορές του φύλου στη Νευροψυχοφαρμακολογία»

Δρ Τζωρτζίνα Ξάνθου-Τσιγκόγλου, Ερευνήτρια/Επίκουρη Καθηγήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών

Η ομιλία της έχει τίτλο «Προκλήσεις και οφέλη στην έρευνα στο πεδίο της Ανοσολογίας» και θα πραγματοποιηθεί στη θεματική ενότητα “Καινοτόμα τρόφιμα”.

Δρ Μαριάνθη Γεωργίτση, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Βιολογίας-Γενετικής,
Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στη θεματική ενότητα “Υγεία”, η ομιλία της έχει τίτλο «Γενετική – Αναζητώντας απαντήσεις στο DNA – Μία επιστήμη γένους θηλυκού»

Ας δούμε λοιπόν τι απάντησαν στις ερωτήσεις μας:

Τι είναι αυτό που αποτρέπει μια γυναίκα από την ενασχόληση με τις επιστήμες;

Χριστίνα Δάλλα

Θεωρώ ότι στην εποχή μας, στον αναπτυγμένο κόσμο, σε χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι που να αποτρέπει τις γυναίκες από το να ασχοληθούν με την επιστήμη. Απεναντίας, συχνά (τουλάχιστον στο δικό μου τομέα των Νευροεπιστημών, της Φαρμακολογίας και της Βιοϊατρικής έρευνας) βλέπουμε περισσότερες νέες γυναίκες ερευνήτριες σε μεταπτυχιακό και μεταδιδακτορικό επίπεδο από ότι άνδρες. Όπως είναι γνωστό, και συμβαίνει παγκόσμια, οι διαφορές εμφανίζονται αργότερα σε υψηλές θέσεις και βαθμίδες, όπου επικρατούν οι άνδρες. Οι λόγοι αυτών των διαφορών είναι πολλοί και η επίλυσή του προβλήματος συζητάται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζω ότι σύντομα θα βρεθούν λύσεις, τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Τζωρτζίνα Ξάνθου- Τσιγκόγλου

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτε που να αποτρέπει μια γυναίκα από το να ασχοληθεί με τις επιστήμες. Η επιστημονική καριέρα, όπως άλλωστε και όλες οι καριέρες, θέλει επιμονή και υπομονή, αφοσίωση και πολλές φορές θυσίες του προσωπικού ελεύθερου χρόνου. Επίσης συχνά δεν έχει συγκεκριμένα ωράρια, μιας που όλα εξαρτώνται από τον σχεδιασμό και την έκβαση των πειραματικών μελετών.
Πιστεύω όμως ότι όλα τα παραπάνω θα τα συναντήσει μια γυναίκα και σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα διαλέξει αν θελήσει να γίνει πολύ καλή και ανταγωνιστική σε αυτό.

Μαριάνθη Γεωργίτση

Δεν υπάρχει τίποτε εν έτη 2018 που να αποτρέπει μία γυναίκα από την ενασχόλησή της με τις επιστήμες. Η σημερινή γυναίκα είναι χειραφετημένη και ελεύθερη να διαμορφώσει την πορεία της όπως το επιθυμεί, όποια εργασία και αν κάνει. Η μόνη τροχοπέδη – όταν γίνει σύζυγος και μητέρα – θα ήταν η απουσία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος υποστήριξης και σεβασμού προς τις επαγγελματικές της επιλογές και η έλλειψη κατανόησης των αναγκών και των απαιτήσεων της δουλειά της.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο; Ποιες ήταν οι δυσκολίες “εδραίωσης” που είχατε σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο τομέα;

Χριστινά Δάλλα

Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη Νευροψυχοφαρμακολογία, διότι βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα τον εγκέφαλο και τον έλεγχο που ασκεί στη συμπεριφορά. Επίσης, αγαπάω συνολικά την επιστήμη του φαρμάκου και θεωρώ ότι η ενασχόλησή μου με το “ φάρμακο” προσφέρει τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Δεν θα έλεγα ότι ο τομέας μου είναι ανδροκρατούμενος, έτσι όπως τον έζησα εγώ, διότι ήδη από τα Πανεπιστημιακά μου χρόνια είχα κυρίως γυναίκες καθηγήτριες και μέντορες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες με καθοδήγησαν και με ενέπνευσαν ιδιαιτέρως. Πιστεύω όμως ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι ο πατέρας μου και η μητέρα μου φυσικά, αντιμετώπισε και τις τρεις κόρες του, όπως θα μας αντιμετώπιζε ακριβώς αν είχε γιους, και μας παρότρυνε να ακολουθήσουμε την καριέρα που μας ταίριαζε χωρίς όριο. Επίσης, οι άνδρες που συνάντησα στην επιστημονική και προσωπική μου ζωή, με λίγες εξαιρέσεις, με έχουν στηρίξει και με στηρίζουν ιδιαίτερα. Άρα, τουλάχιστον έως τώρα, θα έλεγα ότι δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω φύλου.

Τζωρτζίνα Ξάνθου- Τσιγκόγλου

Αποφάσισα να ασχοληθώ με την έρευνα στον τομέα της Ανοσολογίας επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγεία του ανθρώπου και έχει συμβάλλει διαχρονικά στην ανακάλυψη των εμβολίων, φαρμάκων κατά του καρκίνου και πολλών άλλων. Ήταν επίσης ένας τομέας με τον οποίο είχε ασχοληθεί και η μητέρα μου, η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης για εμένα.
Δεν υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες “εδραίωσης” στον επιστημονικό τομέα, τουλάχιστον σε αρχικά στάδια της καριέρας μου, γιατί πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την επιστήμη -ουσιαστικά σε ορισμένα επιστημονικά πεδία υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από άντρες.

Ίσως υπήρξε, και υπάρχει ακόμη, κάποια μικρή προτίμηση για άντρες όσον αφορά τις διευθυντικές θέσεις αλλά πιστεύω και αυτό είναι ζήτημα χρόνου να εκλείψει.

Μαριάνθη Γεωργίτση

Η αγάπη μου για τη Βιολογία και τη Γενετική ειδικότερα ξεκίνησε στα μαθητικά χρόνια ως έντονο ενδιαφέρον για τα εκλαϊκευμένα επιστημονικά κείμενα βιοϊατρικής στο ένθετο περιοδικό κυριακάτικης εφημερίδας που έφερνε ο παππούς στο σπίτι. Ο παππούς μου, λοιπόν, χωρίς να το γνωρίζει (και δεν πρόλαβε να το μάθει ποτέ), έσπειρε τα πρώτα ζιζάνια: Πώς είναι δυνατόν αυτά τα αόρατα πράγματα που περιγράφουν τα κείμενα (γονίδια, πρωτεΐνες, μόρια) να ευθύνονται τόσο καθοριστικά για τη ζωή και την ασθένεια του ανθρώπου; Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον μου εντάθηκε μέσα από το σχολικό μάθημα της Βιολογίας, χάρη και στον τρόπο διδασκαλίας ενός νέου, τότε, καθηγητή στο Λύκειο, ο οποίος συνέβαλε εν αγνοία του στη διαμόρφωση της επιστημονικής κατεύθυνσης που θα ακολουθούσα.

Δεν μπορώ να ανακαλέσω στο μνήμη μου δυσκολίες “εδραίωσης” – Η Βιολογία, και ειδικότερα η Γενετική, προσελκύουν γενικά περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες επιστήμονες. Η αφοσίωση και η επιμελής δουλειά με επιμονή και ευθύνη σε κάνουν να υπερβαίνεις τυχόν εμπόδια “εδραίωσης”, και έτσι – είτε είσαι γυναίκα ή άνδρας – γίνεσαι άξιος της εμπιστοσύνης των ανθρώπων που σε βοήθησαν στην αρχή της καριέρας σου να προχωρήσεις μπροστά.

Αν έπρεπε να δώσετε μία συμβουλή σε ένα κορίτσι που τώρα κυνηγά το όνειρό του στην επιστήμη, ποια θα ήταν αυτή; Αυτή που πιθανότατα θα θέλατε να είχατε ακούσει κι εσείς.

Χριστίνα Δάλλα

Αυτό που λέω στις νέες γυναίκες είναι να αγαπάνε αυτό με το οποίο διαλέγουν να ασχοληθούν, αλλά βέβαια αυτό ισχύει για ο,τιδήποτε ασχοληθεί κανείς. Ίσως όμως στην έρευνα και στην επιστήμη να χρειάζεται λίγο περισσότερο πάθος, υπομονή και επιμονή. Σίγουρα χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και διάβασμα, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι σημαντικό: το να έχει κανείς και την ευελιξία και το θάρρος -κι αυτό το μαθαίνει μεγαλώνοντας – όταν κάτι πραγματικά δεν δουλεύει, να μπορεί να το αλλάξει. Να μπορεί για παράδειγμα να αλλάξει πεδίο ενασχόλησης και να κάνει αυτό που πραγματικά του αρέσει και στο οποίο μπορεί να συμβάλει.

Τζωρτζίνα Ξάνθου- Τσιγκόγλου

Να έχει υπομονή και να μην απογοητεύεται με τις αποτυχίες οι οποίες θα είναι περισσότερες από τις επιτυχίες. Επίσης όμως να γνωρίζει ότι τη χαρά και την ικανοποίηση που θα αποκομίζει από τις επιτυχίες και τις ανακαλύψεις της δε θα μπορέσει να τις ζήσει σε κανένα άλλο επάγγελμα γιατί θα γνωρίζει ότι θα έχει συνεισφέρει στην καλυτέρευση της ζωής της ανθρωπότητας.

Μαριάνθη Γεωργίτση

Να το κάνει με την καρδιά της –
Να έχει υπομονή με τις δυσκολίες και να είναι αφοσιωμένη στο στόχο της –
Να επιδιώξει να πάρει από την επιστήμη της ό,τι αυτή έχει να της δώσει, είτε φεύγοντας στο εξωτερικό ή μένοντας στην Ελλάδα, αλλά να τολμήσει οπωσδήποτε την εμπειρία της ζωής και εργασίας στο εξωτερικό, ακόμη και για βραχύ διάστημα –
Να διαμορφώσει την πορεία της με γνώμονα την αριστεία (“αίεν αριστεύειν”) και την προσπάθεια να διακρίνεται (όπως ένας αθλητής) –

Ελπίζω πως το μέλλον της έρευνας στη χώρα μας επιφυλάσσει καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΤΕΛ
69 - 73
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;