5 πράγματα που μας
Είναι "εκεί" και δεν τα βλέπουμε!

Πλήθος παραγόντων μας δημιουργούν άγχος, ψυχική κούραση και αίσθημα ανυπόφορης στενοχώριας!

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν απο κατάθλιψη παγκοσμίως ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ποσοστό άνω του 4% που πάσχει απο αυτήν τη “σιωπηλή νόσο”.

Πέρα απ’ την κατάθλιψη όμως, η οποία έχει κυρίως νευροψυχωσικές αιτίες και σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται σε “κλινική” κατάσταση, υπάρχει και η βαθιά θλίψη, ένα είδος συνεχόμενου πεσιμισμού, ψυχικής κόπωσης και απογοήτευσης, που ταλαιπωρεί πολλούς απο εμάς σήμερα.

Η ψυχική υγεία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτά που κάνουμε καθημερινά, απ’ τη δυνατότητα μας να είμαστε αποτελεσματικοί και λειτουργικοί, καθώς και απ’ το να βρίσκουμε κάποιο σχετικό νόημα στα πράγματα, με τα οποία επιλέγουμε να καταπιανόμαστε, καταφέρνοντας πάντα να τα απολαμβάνουμε, είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επομένως, η ποιότητα του τρόπου ζωής μας καθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας.

Οι παρακάτω συνήθειες είναι ενδεικτικές για την ανισορροπία που φέρνουν στην ψυχική μας υγεία, πολλές φορές χωρίς καν να το αντιληφθούμε:

  1. Εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με ειδικούς, η αλόγιστη “επένδυση” χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram, facebook) ευθύνεται πολύ συχνά για την “κρίση” στο ψυχικό μας “ευ ζην”, λόγω της καθοριστικής έμφασης που δίνουν στην “εικόνα” και την ψευδεπίγραφη μορφή ευτυχίας που προβάλλουν. Είναι πιθανόν, κάποιος που περνάει πολλές ώρες στα μ.κ.δ να αποκτήσει αισθήματα ανεπάρκειας ή άγχους και τελικά να νιώσει κοινωνικά περιθωριοποιημένος.

2. Επιλογή ανθυγιεινού φαγητού

Το φαγητό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δεν αφορά μόνο τη σωματική αλλά ΚΑΙ την ψυχική μας υγεία! Η κακή διατροφή εντείνει το αίσθημα κόπωσης, “σαμποτάροντας” την σωματική και ψυχολογική ευεξία μας, διότι μειώνει την ενέργεια μας και ταυτόχρονα την αυτοεκτίμησή μας. Σε αντίθεση, οι τροφές εκείνες που είναι πλούσιες σε ω3, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία επηρεάζουν ψυχική μας υγεία πολύ θετικότερα απ’ ότι οι τροφές που ουσιαστικά μας “ρίχνουν”.

3. Ύπνος πολύ μεγάλης ή πολύ μικρής διάρκειας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποιότητα της ψυχικής υγείας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό απ’ την ποιότητα του ύπνου το βράδυ! Το ξέρουμε κι εμείς οι ίδιοι άλλωστε ότι ο βραδινός ύπνος παίζει επιδραστικό ρόλο στην συνολική υγεία και διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε προβληματική απόδοση στην καθημερινότητα και ταυτόχρονα σχετίζεται με διάφορα πολλά προβλήματα υγείας, ενώ απ’ την άλλη οι πολλές ώρες ύπνου δημιουργούν όλο και περισσότερη ανάγκη για ύπνο, πράγμα που “ρίχνει” εντελώς τη διάθεση και την ενέργεια μας! Μια μέση λύση στον ύπνο, είναι ό, τι καλύτερο για την ψυχική υγεία μας!

4. Συστηματική συναναστροφή με “τοξικούς” ανθρώπους

Πολύ συχνά, ειδικά αν είσαι λίγο ευαίσθητος και δυσκολεύεσαι να πεις “όχι”, συμβαίνει να περνάς αρκετό χρόνο με ανθρώπους, τους οποίους, στην πραγματικότητα, δε θέλεις πια στη ζωή σου, για λόγους που σε κάθε περίπτωση είναι κατανοητοί και δικαίωμά σου στο κάτω-κάτω! Μη χαραμίζεις άλλο χρόνο, προσπαθώντας μα ευχαριστήσεις τους πάντες, αλλά σκέψου τον εαυτό σου και το τι κάνει ΕΣΕΝΑ ευχαριστημένο και συναισθηματικά πλήρη!

5. Υπερβολική ανησυχία και άγχος για το μέλλον

Δεν είπαμε να γίνουμε μοιρολάτρες του τύπου “Εντάξει, κάτι θα γίνει, ο Θεός είναι μεγάλος”! Απ’ την άλλη, όσο ανησυχείς υπερβολικά για το τι θα γίνει σε 5 μέρες, σε 5 μήνες ή σε 5 χρόνια απο τώρα, ουσιαστικά “χάνεις” το ίδιο το τώρα, τα “πολλά και αλλεπάλληλα τώρα”, απ’ τα οποία αποτελείται η ζωή! Είναι δύσκολο, το ξέρω, αλλά πρέπει να μάθουμε να απολαμβάνουμε το παρόν μας, γιατί η ζωή είναι μικρές, φευγαλέες στιγμές, οι οποίες και αξίζουν περισσότερο απο κάθε “μέλλον” και “παρελθόν”!

Δες κι αυτό: 7 τακτικές που ακολουθείς μέσα στην ημέρα σου και στην καταστρέφουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
90'
2 - 1
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
90'
1 - 0
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
80 - 69
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;