Η Ράνια Σβορώνου απαντά στις ερωτήσεις του neolaia.gr! #Digitized18
Το μεγαλύτερο συνέδριο Digital Design επιστρέφει για 8η χρονια- Πάμε να γνωρίσουμε μία από τις ομιλήτριές του;

To #Digitized18, το ετήσιο γεγονός που εδώ και καιρό έχει αναγνωριστεί ως το σημαντικότερο σημείο συνάντησης για το κοινό του ψηφιακού σχεδιασμού και της δημιουργικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η φετινή όγδοη έκδοση του Digitized, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μήνα Νοέμβριο (δυο μήνες αργότερα από ό,τι έχουμε συνηθίσει, δηλαδή) και περιλαμβάνει εργαστήρια, συνέδριο και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Μάθε περισσότερα εδώ!

Ένα από τα αστέρια του Digitized 18, που ακούει στο όνομα Ράνια Σβορώνου, απάντησε σε όλες τις απορίες που θα είχες για το το Digitized αλλά και και για όσα θα μιλήσει η ίδια. Πάμε να δούμε τι μας είπε;

Το βιογραφικό σου είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, ποια ήταν όμως η αρχή της πορείας σου; Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το digital design;

Είμαι από αυτές τις περιπτώσεις που ανακάλυψαν την αγάπη τους για την τέχνη και το design από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασα γραφιστική στην Αγγλία, και ξεκίνησα ως γραφίστρια 10 χρόνια πριν, και όλοι μου έλεγαν να ασχοληθώ με το digital αλλά εγώ θυμάμαι πως δεν ήθελα. Τελικά είπα να το δοκιμάσω και άρχισα να ψάχνω δουλειά ως ‘junior digital designer’ σε περίοδο κρίσης, αλλά κανένας δεν μου έδινε την πρώτη ευκαιρία αν και μου έλεγαν οτι είχα εξαιρετικό print portfolio. Δεν είχα καθόλου διασυνδέσεις στον χώρο, οπότε χρειάστηκε πολύ ψάξιμο και πολλές απορρίψεις, μέχρι που βρέθηκε τότε ένα περιοδικο ‘start-up’ για το iPad και μου έδωσε την ευκαιρία και ξεκίνησα με το digital και απο τότε δεν το άφησα. Μετέπειτα, έκανα μεταπτυχιακό πάνω στο Interaction Design στο University of the Arts London και συνδύασα ακόμα πιο πολύ το design με την τεχνολογία.

Ξέρουμε ότι είναι μέσα στους στόχους σου να “εμπνεύσεις” περισσότερες γυναίκες που μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενό σου. Πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι στον χώρο που αποτρέπει τις γυναίκες να τον επιλέξουν;

Εκπροσωπώ μόνο αυτά τα οποία πιστεύω και πράττω η ίδια πρώτα. Η πορεία μου δεν ήταν καθόλου εύκολη, και για αυτό πάντα πρεσβεύω περί ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας. Αν και είμαστε στο έτος 2018 υπάρχουν ακόμα σοβαρά θέματα ‘diversity’ κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας και του ‘design’ αλλά και σε θέσεις ηγεσίας, και ειδικά στην Ελλάδα. Θέλω λοιπόν οι νέες που ξεκινάνε, να έχουν αυτοπεποίθηση και να αντιδρούν όταν βλέπουν ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά. Ως νέα και junior όπου ξεκίνησα στην χώρα μου στον ιδιωτικό τομέα, υπέστη ‘bullying’ και τα πράγματα τότε ήταν τουλάχιστον απαράδεκτα, αλλά αυτό δεν με σταμάτησε. Θέλω λοιπόν οι νέες να μη φοβούνται, να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να ξέρουν πως οι δυσκολίες χτίζουν χαρακτήρα διότι “Growth happens outside your comfort zone”. Ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στο Web Summit στη Λισαβόνα και το θέμα ‘diversity’ ήταν από τα φλέγοντα θέματα. Το ακούω συνέχεια, το βλέπω παντού, και το ζω συχνά.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες στην πορεία της καριέρας σου;

‘Εχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μέχρι σήμερα και έιμαι σίγουρη πως θα έρθουν ακόμα περισσότερες. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα μέχρι τώρα ήταν πριν από 2 χρόνια στα 27 μου, όπου διαγνώστηκα με όγκο στο πάγκρεας και πέρασα 2 μήνες στο νοσοκομείο και 6 μήνες μέχρι να μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινοτητά μου. Είναι μια απο αυτές τις εμπειρίες που απλά σε αλλάζουν για πάντα και τον τρόπο που βιώνεις τα πράγματα. Όταν πλέον επέστρεψα στο γραφείο όλα είχαν αλλάξει, καινούργια πρόσωπα, καινούργιο leadership, καινούργιες ομάδες. Οπότε ουσιαστικά έπρεπε να ξαναχτίσω το προφίλ μου απο την αρχή και έπεσα με τα μούτρα στην δουλειά, με αποτέλεσμα να ανακτήσω ένα πολύ σημαντικό contract deal, να γίνω lead designer σε 2 απο τα πιο πολύπλοκα και ‘high profile projects’ του τμηματός μου και κατάφερα να είμαι το δεξί χέρι του Executive Creative Director. Απο τότε δεν εχω σταματήσει να δίνω στο 100% σε ότι κάνω και ούτε εχω σκοπό να σταματήσω. Πιστεύω πως έχουμε ευθύνη ως designers στον κόσμο της τεχνολογίας και το πως διαμορφώνουμε το μέλλον.

Τι είναι αυτό που σε κάνει πραγματικά περήφανη για τη δουλειά σου;

Το ότι κάνω αυτο που πραγματικά αγαπάω και μέσω αυτού έχω την δυνατότητα να κάνω ‘impact’ εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είμαι περήφανη για την ομάδα μου και τα άτομα που συνεργάζομαι, καθώς οποιοδήποτε project ή service ουσιαστικά βασίζεται σε εξαιρετική συνεργασία και καλή ομάδα. Επίσης, ο λόγος όπου είμαι ‘Industry Mentor’ και ‘Guest Lecturer’ σε μερικά απο τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το London Business School και το Royal College of Art, είναι για να μπορώ να μεταδώσω την όποια γνώση και εμπειρία μου στην νεότερη γενιά και σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο.

Θες να μας πεις δυο λόγια για τη φετινή σου συμμετοχή στο Digitized#18;

O Κωνσταντίνος Πενλίδης, ο οποίος είναι ένας απο τους διοργανωτές, ουσιαστικά με ανακάλυψε μέσω του Linkedin όπου με κάλεσε και φυσικά δέχτηκα. Είναι η πρώτη μου συμμετοχή και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη και με τιμά η πρόσκληση να παρευρεθώ ως ομιλήτρια στο φετινό Digitized στην χώρα μου. Οι speakers είναι εξαιρετικοί/ες και το γεγονός ότι στεγάζεται στη «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση» είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Θέλω οι ακροατές να το ευχαριστηθούν και να εμπνευστούν καθως η μέρα ειναι για αυτούς/ες και όχι για εμάς. Έπίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο στην ομάδα του Digitized που φροντίζει να υπάρχει ‘diversity’.

Η Ράνια Σβορώνου είναι η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα στις 200 φιναλίστ για τα We are Tech Women Awards UK, όπου αναδεικνύουν τις Τοp100 role models στον κόσμο της τεχνολογίας στην Μ.Βρετανία. Άμα θέλετε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία και να την στηρίξετε, ψηφίστε εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;