17 Νοέμβρη 1973: 3 ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Από Κοραλία Ξεπαπαδέα 17 Νοεμβρίου 2018

Οι ταινίες και τα αφιερώματα στη 17 Νοέμβρη μας βοηθούν να μη ξεχνάμε ΠΟΤΕ!

Με αφορμή την 45η επέτειο του Πολυτεχνείου, βρήκαμε κάποιες ταινίες-ντοκουμέντα και αφιερώματα στη μνήμη της 17 Νοέμβρη του 1973, της ημέρας όπου η ελληνική νεολαία απέδειξε τον ανυπέρβλητο δυναμισμό της ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, η οποία επιβλήθηκε με τη βία το 1967 και «απονεύρωσε» κάθε κοινωνική δυναμική.

Οι ταινίες και τα αφιερώματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αποτελούν απλώς αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη μας, τόσο την προσωπική, όσο και την κοινωνική, συλλογική.

Ο χαρακτήρας αυτών των ταινιών είναι εξαιρετικά διαχρονικός, διότι μας υπενθυμίζει τη δυναμικότητα και το θάρρος όσων αγωνίστηκαν, κυριολεκτικά με πιθανό κόστος την ίδια τους τη ζωή, για τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε μια περίοδο, όπου η καθημερινή καταπίεση, η λογοκρισία και η βία ήταν τα θεμέλια, πάνω στα οποία εγκαθιδρύθηκε και εδραιώθηκε το αυταρχικό πολιτικό καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας.

Σε καμία περίπτωση και ποτέ, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την πολιτική και ατομική ζωή του συνόλου, απ’ την άνοδο του στρατού στην πολιτική εξουσία.

  1. Αφιέρωμα στα γεγονότα της 17 Νοέμβρη απο το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα»

Ένα απο τα καλύτερα αφιερώματα στην Εξέγερση του πολυτεχνείου, με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και κατάθεση βιωματικών αναμνήσεων και εντυπώσεων, απo ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα του 1973 τη στιγμή που αυτά εκτυλίσσονταν. Το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» προβλήθηκε στην τηλεόραση τον Νοέμβρη του 2002.

2. «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974»

Το 37λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ αποτελεί μια εξαιρετική δημιουργία του Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος αναφέρεται στα 7 «πέτρινα» χρόνια της χούντας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος κατέγραφε τα γεγονότα με την κάμερά του. Το ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη, «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974» περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό, από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη μέχρι τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μάλιστα είπε: «Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο».

3. «Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών»

Το 55λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ είναι ελληνογαλλικής παραγωγής και αποδίδεται σκηνοθετικά στον Ροβήρο Μανθούλη, πρώην μέλος της αντίστασης στο ΕΑΜ. Στην ταινία αυτή περιέχονται συνεντεύξεις πρωταγωνιστών και αμερικάνικων παραγόντων, ενώ εξηγούνται και αναλύονται τα πάντα, σχετικά με το πως και το γιατί έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486