Τα Global Sixties μέσα από 21 εμβληματικές φωτογραφίες
We want the world and we want it NOW.

Διάφοροι ορισμοί αποδόθηκαν κατά καιρούς στη δεκαετία του 1960, μια από τις πιο πολυτάραχες και «ενδιαφέρουσες» των ύστερων δεκαετιών, όπως Global Sixties (Παγκόσμια Σίξτις) και Long Sixties (Μακρά Σίξτις).

Η «μακρά δεκαετία του 1960» αποτέλεσε μια πολύ σημαντική καμπή της πρόσφατης ιστορίας, ενώ οι απαρχές της φαίνεται να βρίσκονται στην ανάδυση του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα στο συντηρητισμό των μεταπολεμικών δυτικών κοινωνιών.

Όσοι γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έζησαν τα γεγονότα τη στιγμή που αυτά εκτυλίσσονταν: πορείες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, οδοφράγματα στο Παρίσι του ’68 και κυνηγητό διαδηλωτών με την αστυνομία σε υπόγεια και πολυκατοικίες, εξαγριωμένα συνθήματα στους τοίχους και επαναστατική έξαρση, άνοιξη της Πράγας, φοιτητικό κίνημα στην πιο μαχητική του φάση, Woodstock και αντι-υλιστική φρενίτιδα, ψυχεδελικές ουσίες και ελεύθερος έρωτας, μουσική πανδαισία και μακριά μαλλιά.

Μια δεκαετία που μυρίζει κοκτέιλ μολότοφ και μίσος για κάθε μορφή κατεστημένης εξουσίας. Ένα παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα αντικουλτούρας που άργησε να «συμβιβαστεί» (παρότι το έκανε στην πορεία και με επιτυχία ανανέωσε -εν αγνοία της ίσως- τον καπιταλισμό), που διεκδίκησε και τόλμησε να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους της νόμιμης εξουσίας: συμβολικά, ο «Πατέρας», ο «Καθηγητής», το «Αφεντικό».

O ριζοσπαστισμός των νέων στα σίξτις δεν αποτέλεσε μια αμιγώς πολιτική εξέγερση. Λειτούργησε ταυτόχρονα σαν μία κοινωνική, πολιτισμική, αλλά και «ιδιοσυγκρασιακή» αμφισβήτηση των παραδοσιακών αξιών και του υλικού «παραδείσου» που επεδίωκε η μεταπολεμική αμερικανική (και δυτική) κοινωνία. Ένας νεανικός ριζοσπαστισμός με μεταυλιστικά αιτήματα που επιχείρησε να κάνει μικρές ρωγμές στο «σιδερένιο κλουβί» της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής και μιας «πατρίδας» που πρώτα ανέτρεφε τα παιδιά της στην «αυτιστική» ηρεμία των προαστίων και έπειτα τα έστελνε σε «αποστολές θανάτου» στις ζούγκλες του Βιετνάμ.

Ο αναστοχασμός της μποέμ δεκαετίας του ’60 μας αφορά ακόμα κι αν δε ζήσαμε τα γεγονότα τη στιγμή που εκτυλίσσονταν, κι ας τα διαβάσαμε αργότερα σε βιβλία και περιοδικά, κι ας είδαμε ιστορικές φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ πολύ αργότερα.

Οι παρακάτω φωτογραφίες αποτελούν ορόσημα της «μακράς δεκαετίας του ’60», μιας δεκαετίας που άφησε το στίγμα της στη σύγχρονη ιστορία και σφραγίστηκε από την ευαισθητοποίηση και τη δυναμική εμφάνιση των νέων στο προσκήνιο.

1. Ο Elvis Prisley κατατάσσεται στον αμερικάνικο στρατό το 1958, γεγονός που φάνηκε άκρως ενδιαφέρον εν μέσω Ψυχρού πολέμου και εξελίχθηκε με αμείωτη ένταση τη δεκαετία του ’60.

2. The Ultimate Confrontation: The Flower and the Bayonet: Η νεαρή Aμερικανίδα Jan Rose Kasmir απέναντι από την αμερικανική εθνική φρουρά έξω από το Πεντάγωνο. Πορεία κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ, 1967, Ουάσινγκτον. Τη στιγμή αποτύπωσε στον φακό του ο σπουδαίος Γάλλος φωτορεπόρτερ Μαρκ Ριμπού (Marc Riboud).

3. Φοιτητές στη συνοικία St. Germain στο Παρίσι, Μάης 1968.

4. Κάτω από το πλακόστρωτο η παραλία (“Sous les pavés, la plage”), συνθήματα σε τοίχους του Παρισιού, 1968.

5. Διαχρονική φωτογραφία με το ζευγάρι του Woodstock, Bobbi Kelly & Nick Ercoline, 17 Αυγούστου 1969.

6. Ο Γάλλος υπαρξιστής φιλόσοφος Jean-Paul Sartre κατεβαίνει στο δρόμο πλάι στους εξεγερμένους φοιτητές κατά τη διάρκεια του γαλλικού Μάη.

7. Εισβολή πολωνικών στρατευμάτων στην Πράγα, Αύγουστος 1968.

8. Οι Beatles στην πόλη Rishikesh στην Ινδία για υπερβατικό διαλογισμό το 1968.

9. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής, Jimi Hendrix, στη σκηνή του Woodstock, 1969.

10. Μια παρέα νέων διασκεδάζει, υπό την επήρεια LSD, γύρω από μια κοπέλα που κυλιέται στο πάτωμα γελώντας, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, 1966.

11. Η μίνι φούστα λειτούργησε ως το απόλυτο σύμβολο του γενεαλογικού χάσματος. Στη φωτογραφία βλέπουμε τη συνάντηση δύο γενεών και τα επικριτικά βλέμματα σε καφέ στο Παρίσι το 1968.

12. Οι Rolling Stones λειτούργησαν τη δεκαετία του ’60 ως η προσωποποίηση της αυθάδειας, ενώ προβλήθηκαν με συνέπεια ως ο αντίποδας των Beatles και ως «τα κακά παιδιά» του ροκ εν ρολ.

13. Μποτιλιάρισμα από αυτοκίνητα που κατευθύνονται προς το Woodstock.

14. Καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ έξω απ’ το Καπιτώλιο της Νεμπράσκα, μάλλον το 1969.

15. Πορεία προς το Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου στο Βιετνάμ, 1967.

16. Η «ιπτάμενη παράγκα» του Σίμου Τσαπνίδη και των Ελλήνων Υπαρξιστών στου Ψυρρή.

 

17. «Αυθεντικός» teddy boy στην Αγγλία με στενό σακάκι, «εδουαρδιανό» στυλ ντυσίματος και υπεροπτικό ύφος.

18. Δημόσια διαπόμπευση Έλληνα τεντιμπόη. Απ’ τη μία τα γουρλωμένα μάτια των μικρών και απ’ την άλλη η ικανοποίηση των ενηλίκων.

19. Οι Rolling Stones στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, για πρώτη φορά, το 1967. Το συγκρότημα τραγουδάει, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων πίσω και μπροστά απ’ τη σκηνή. Η συναυλία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ (από τρελή σύμπτωση) έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου 1967, 4 μέρες πριν επιβληθεί η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα.

20. Αφίσα της ταινίας – ορόσημο για τη δεκαετία του ’60, Blackboard Jungle (1955).

21. Διαχρονική φωτογραφία από το φεστιβάλ του Woodstock, 1969.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες και να διαβάσετε σχετικά με το θέμα στο Academia: Ελληνικά σίξτις: Τα όρια της νεανικής (αντί)-κουλτούρας στην Ελλάδα, Ροκ εν ρολ – Αμφισβήτηση – Εξουσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 3 
 0 
 1 
 0 
 0