Επιδότηση 272 μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας

Από neolaia.gr Team 17 Δεκεμβρίου 2018

Ποιο θα είναι το ποσό;

Ο Υπουργός Παιδείας, κ.Κώστας Γαβρόγλου, έδωσε το παρόν στην 89η Σύνοδο των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Πανεπιστημίων, όπου και τοποθετήθηκε πάνω σε διάφορα θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κατά την ομιλία του και στον διάλογο που ακολούθησε, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το Υπουργείο προτάσσει την ανάπτυξη των περιφερειακών Πανεπιστημίων ώστε να συμβαδίζουν με την τοπική περιφερειακή ανάπτυξη και να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερος στόχος είναι η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και τις συνέργειες που θα μπορούν να εξασφαλίσουν στο νέο χάρτη των ΑΕΙ που διαγράφεται στην Ευρώπη.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιδότηση με 10.000 ευρώ για κάθε ένα μεταπτυχιακό που είτε είναι δωρεάν, είτε έχει πολύ χαμηλά δίδακτρα. Συνολικά, το ποσό θα δοθεί για 272 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, από τα οποία:

  • 244 είναι δωρεάν,
  • 3 έχουν δίδακτρα κάτω των 500 ευρώ ετησίως και
  • 25 έχουν δίδακτρα κάτω των 1.000 ευρώ ετησίως.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης που επιτυγχάνεται και με τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ αλλά και με τα διετή προγράμματα σπουδών, που αρχίζουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Στο θέμα των ΕΛΚΕ ο Υπουργός πρότεινε να εξεταστούν όλα τα περιθώρια βελτιώσεων ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Συμφωνήθηκε να συσταθεί για τον λόγο αυτό επιτροπή που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα.

Απαντώντας στο αίτημα των Πρυτάνεων για διατήρηση του ύψους της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι μετά τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού το 2018 για πρώτη φορά με τα από πολλά χρόνια, και για το επόμενο έτος το κονδύλι από τον προϋπολογισμό θα κινηθεί στα φετινά επίπεδα και θα δοθεί επίσης έκτακτη επιχορήγηση πλέον του τακτικού προϋπολογισμού.

Σημείωσε πάντως την εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα που έχουν τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Ζήτησε από τους Πρυτάνεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα χρήματα αυτά να χαθούν.

Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκλογών καθώς θεωρεί πως υπάρχουν  καθυστερήσεις  στις διαδικασίες εκλογών στις νέες θέσεις μελών ΔΕΠ εκ μέρους των Πανεπιστημίων και ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι σε αρκετές θέσεις παρά την ύπαρξη υποψηφίων με ψηλά προσόντα οι εκλογές ήταν άγονες.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στη φοιτητική μέριμνα, όπου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει το Υπουργείο 200 εκατομμύρια τον χρόνο και η χρηματοδότηση αυτή να μην αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των φοιτητών. «Υπάρχουν πολλές παθογένειες στο σύστημα της φοιτητικής μέριμνας» είπε και ανέφερε την έλλειψη ελέγχου ως προς το ποιοι μένουν στις Φοιτητικές Εστίες και για ποια χρονικά διαστήματα. Η επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με εκπροσώπους των Πανεπιστημίων πρέπει να επιταχύνει το έργο της.

Έμφαση έδωσε ο κ. Γαβρόγλου και στην σιωπή, όπως χαρακτηριστικά είπε, των Πανεπιστημίων σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου. Όπως ανέφερε, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση από τα Πανεπιστήμια ούτε έχουν γίνει προτάσεις παρά το γεγονός ότι το Πόρισμα είναι το αποτέλεσμα της μελέτης μιας Επιτροπής κατεξοχήν ειδικών επιστημόνων και ειδικών της δικαιοσύνης και της αστυνομίας που δεν τους υπέδειξε το Υπουργείο αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός πρότεινε να συζητηθεί πώς μπορεί να υπάρξει συνδρομή των Πανεπιστημίων ως προς το μαθησιακό «προφίλ» των υποψηφίων φοιτητών. Δηλαδή, ως προς το επίπεδο των γνώσεων που πρέπει να έχει ένας μαθητής του Λυκείου για να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, ώστε να αναμορφωθούν αντιστοίχως και τα προγράμματα σπουδών του Λυκείου.

Τέλος ο Υπουργός διατύπωσε την πρόταση η Σύνοδος των Πρυτάνεων να λειτουργεί με θεματικές Επιτροπές και οι Επιτροπές αυτές να είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο ώστε να λύνονται διάφορα προβλήματα πριν από κάθε Σύνοδο, για να υπάρχει η δυνατότητα στις Συνόδους να γίνονται συζητήσεις για όσα θέματα δεν έχουν επιλυθεί.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486