Γιατί τα «Φιλαράκια» ΔΕΝ είναι μια υπερτιμημένη σειρά
Και γιατί κουραστήκαμε να ακούμε το εν λόγω επιχείρημα!

Για ταΦιλαράκια” μπορούν να ειπωθούν πολλά. Πρόκειται για μια σειρά που -οριακά- επιδέχεται κοινωνιολογική ανάλυση.

Ας σταθούμε, ωστόσο, στο ότι είναι μια απ’ τις πιο πετυχημένες σειρές, γι’ αυτό άλλωστε και εξακολουθεί να λαμβάνει τόσο μεγάλη αγάπη απ’ το κοινό και έχει τόσο εντυπωσιακή απήχηση, 25 χρόνια αργότερα.

Τα αγαπημένα Friends δεν αποτελούν μια απλή κομεντί, αλλά ανήκουν στο είδος που ονομάζεται “κωμωδία καταστάσεων” (sitcom), ένα είδος που επικεντρώνεται σε σταθερούς χαρακτήρες, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε από επεισόδιο σε επεισόδιο.

Μάλιστα, το μυστικό της επιτυχίας της σειράς βρίσκεται ίσως στον τρόπο, με τον οποίο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έδωσαν ζωή στους ρόλους τους. Οι ρόλοι τους, όχι απλώς ερμηνεύτηκαν, αλλά οι ηθοποιοί “έγιναν οι ρόλοι τους”, ταυτίστηκαν απόλυτα μαζί τους, δημιουργώντας παράλληλα μια απίστευτη χημεία μεταξύ τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για μια απ’ τις σειρές με τα σωστότερα κάστινγκ, αφού, σύμφωνα και με τους ίδιους τους παραγωγούς, οι ηθοποιοί (Τζένιφερ Άνιστον, Κόρτνεϊ Κοξ, Λίζα Κούντροου, Ματ ΛεΜπλάνκ, Μάθιου Πέρι, Ντέιβιντ Σουίμερ) προσέδωσαν ο καθένας τα δικά του στοιχεία στο ρόλο, πράγμα που ουσιαστικά ενέπνευσε και τους ίδιους τους σεναριογράφους.

Το σενάριο, επομένως, γράφτηκε πάνω στους χαρακτήρες τους, ενώ οι επικές τους ερμηνείες στη συγκεκριμένη σειρά, είναι που ενδεχομένως ευθύνονται για το ότι κάποιοι από αυτούς (βλέπε Φοίβη και Τζόι) δεν ανέστρεψαν σημαντικά την καριέρα τους στη “μετά- Φιλαράκια” εποχή.

Η παρέα των 6 ετερόκλητων, αλλά ούλτρα συμπαθητικών νεοϋορκέζων φίλων: Ρος, Μόνικα, Ρέιτσελ, Τσάντλερ, Τζόι, Φοίβη, υπήρξε μια υπέροχη τηλεοπτική παρέα, με τα μέλη της οποίας, κατά καιρούς ταυτιστήκαμε, ενώ με κάποιους θα μπορούσαμε ΑΝΕΤΑ να κάνουμε παρέα real life.

 

Πέρα απ’ αυτό, τα Φιλαράκια “πρωταγωνίστησαν” σε έναν πολύ σημαντικό μετασχηματισμό της σύγχρονης εποχής: Στη σταδιακή μετάβαση απ’ το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας στο μοντέλο της φιλίας, ως “η οικογένεια που επιλέγουμε”.

Υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα απ’ τους 6 φίλους στο Μανχάταν που ζουν ο ένας απέναντι απ’ τον άλλον, που τρώνε μαζί τις γιορτές, που ερωτεύονται μεταξύ τους και παραμένουν φίλοι, που αλληλοστηρίζονται συναισθηματικά, ηθικά και οικονομικά;

Η ιστορία των 6 φίλων κράτησε για 10 ολόκληρα χρόνια, αποτελώντας ένα τηλεοπτικό φαινόμενο άνευ προηγουμένου, το οποίο άφησε ιστορία, όχι απλώς επειδή σάρωσε σε κέρδη και τηλεθέαση: Τα “Φιλαράκια” καταξιώθηκαν, ως ένα απ’ τα δημοφιλέστερα sitcom των εποχών, λόγω της μεγάλης επιρροής που άσκησαν στην ποπ κουλτούρα παγκοσμίως.

Τα “κούκου” τραγούδια της Φοίβη, η οποία ακούει τις σκέψεις των άλλων, τραγουδιούνται ακόμα και 25 χρόνια μετά (Smelly cat smelly cat, what are they feeding you?).

Το layers κούρεμα στα μαλλιά της Ρέιτσελ πρωταγωνιστούσε επί μια ολόκληρη δεκαετία στον κόσμο της ομορφιάς σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ φέτος ξανά ήρθε στη μόδα.

Οι ατάκες της σειράς υιοθετήθηκαν από ανθρώπους ανά τον κόσμο, τα αμήχανα αστεία του Τσάντλερ συλλέγονται στο διαδίκτυο σαν πολύτιμοι θησαυροί, ενώ οι ψυχαναγκασμοί της Μόνικα μας κάνουν να την αγαπάμε ακόμη περισσότερο.

Πολλοί είναι αυτοί που, κατά καιρούς, απαντάνε στην αδιαμφισβήτητη επιτυχία της σειράς, με επιχειρήματα του τύπου: “Η σειρά είναι απλώς υπερτιμημένη” ή “η σειρά είναι πολύ mainstream”. Ναι, όλοι έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο.

Το επικρατέστερο αντεπιχείρημα όμως στην επιτυχία της σειράς είναι το laught track, το οποίο πράγματι μπορεί να φαίνεται τρομερά ενοχλητικό σε κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει τη σειρά από την αρχή.

Παρόλα αυτά… Όχι, τα Φιλαράκια δεν είναι μια υπερτιμημένη σειρά. Είναι από εκείνες τις σειρές που τυχαίνει να αγαπήθηκαν και να αγαπιούνται πολύ, λόγω του έξυπνου χιούμορ, της κοινωνικής σάτιρας και της τρελής συμπάθειας (αν όχι ταύτισης) στους πρωταγωνιστές.

So…

Δες κι αυτό: 15 απίστευτα facts που δε γνώριζες για τα «Φιλαράκια»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;