Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ανακοινώθηκαν οι νέες σχολές και τα τμήματα
Ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης η ένταξη καινούριων τμημάτων και σχολών στο δυναμικό!

Μία αναδιάρθρωση έρχεται στο ΤΕΙ Κρήτης! Ξεκινάνε 5 καινούριες σχολές με 15 νέα τμήματα που θα έχουν είτε πενταετή είτε διέτη προγράμματα σπουδών!

Την προτεινόμενη από την επιστημονική επιτροπή διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου Κρήτης, τις νέες δομές, όπως τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και τα διετή προγράμματα σπουδών, καθώς και τον τρόπο που η υλοποίηση του νέου πανεπιστημίου θα υποστηρίξει την περαιτέρω ισόρροπη ανάπτυξη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού οικοσυστήματος του νησιού, παρουσίασε σήμερα ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κατσαράκης, στη διάρκεια συνέντευξη τύπου.

Η επιτροπή όπως εξήγησε ο κ. Κατσαράκης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 15 Νοέμβρη 2018 και κατέθεσε το πόρισμά της στις 31 Γενάρη 2019 και τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν για να προτείνουν την ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου ήταν η υπάρχουσα ακαδημαϊκή δομή και διάρθρωση του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και η προοπτική στο μέλλον της ενοποίησης όλων των πανεπιστημίων της Κρήτης σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο.

Η ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, προτείνεται να περιλαμβάνει πέντε συνολικά σχολές και 15 τμήματα, τρία εκ των οποίων θα λειτουργήσουν με ορίζοντα τριετίας.

Στη σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα το Ηράκλειο:

  • Τμήμα Νοσηλευτικής
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο Ηράκλειο
  • Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας στη Σητεία.

Σχολή Διεύθυνσης και Διοίκησης Οικονομίας με έδρα τον Άγιο Νικόλαο που θα λειτουργήσει σε ορίζοντα τριετίας

Πολυτεχνική Σχολή πενταετούς φοίτησης με έδρα το Ηράκλειο με έξι τμήματα:

  • Μηχανολόγων- Μηχανικών
  • Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών και Ενεργειακών- Μηχανικών
  • Μηχανικών- Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων στο Ηράκλειο
  • Τμήμα Ηλεκτρονικών- Μηχανικών στα Χανιά
  • Τμήμα Μηχανικών Μουσικής, Θεατρολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο
  • Τμήμα Χημικών Μηχανικών με έδρα τα Χανιά

Σχολή Καλών Τεχνών με έδρα το Νομό Λασιθίου, με τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαράκης η προτεινόμενη ακαδημαϊκή οργάνωση του νέου πανεπιστημίου

“στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν δημιουργούνται παρά ελάχιστες επικαλύψεις με το ήδη υπάρχων πανεπιστημιακό οικοσύστημα αντιθέτως προτείνονται τμήματα είτε από την μετεξέλιξη των υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης (12 τμήματα) είτε εντελώς καινούργια (3 τμήματα) που είναι συμπληρωματικά των υφισταμένων στα άλλα δύο πανεπιστήμια”

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα, τις σχολές και τα τμήματα που προτείνονται στη νέα διάρθρωση του πανεπιστημίου, δυναμικό ρόλο φαίνεται πως έχει και το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα διετή προγράμματα σπουδών.

“Προτείνεται η ίδρυση κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νέο πανεπιστήμιο, το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ, δωρεάν, με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Η δημιουργία ενός τρίτου πανεπιστημίου στην Κρήτη το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση μετά την άρνηση των αρχών του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου Κρήτης, να συμμετέχουν στη συζήτηση για την συνένωση των τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νησιού. Το ΤΕΙ Κρήτης με βάση εξωτερικών εκτιμήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, το οποίο υπερτερεί μάλιστα αρκετών πανεπιστημίων”

Δες ακόμα: Το ΕΚΠΑ ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια σύμφωνα με τη Google!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;