Ποιες είναι οι χώρες της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό λαϊκισμού; - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;
Μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Timbor δείχνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον μεγαλύτερο λαϊκισμό!

Το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro έκανε μία έρευνα για τον λαϊκισμό στις χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας έχει μία… δυσάρεστη διάκριση!

Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού της έκθεσης αυτής, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη! Σε αντιθέσει με την Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που οι λαϊκιστές δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα του Ινστιτούτου Timbro, που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ, ένας ανεξάρτητος, μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες, μέλη της Ε.Ε. που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα στην χώρα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη. Μία εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.

Παράλληλα, 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές!

Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.

Στον ίδιο δείκτη τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα ενώ ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, με τον αριστερό λαϊκισμό να παραμένει στάσιμος. Μία εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα είναι οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Andreas Johansson Heino, συγγραφέας του Δείκτη, δήλωσε:

“Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα. Αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική”

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;