Μπέντριχ Σμέτανα: H Google τιμά σήμερα το μεγάλο μουσικοσυνθέτη του Ρομαντισμού!
Ο Μπέντριχ Σμέτανα είναι το πρόσωπο πίσω από το σημερινό Google Doodle!

To σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον Μπέντριχ Σμέτανα (Bedřich Smetana), έναν κορυφαίο μουσικοσυνθέτη από την Τσεχία, που έχει μείνει στην ιστορία ως ο μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού.

Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 2 Μαρτίου του 1824, δηλαδή πριν 195 χρόνια, ο μεγάλος συνθέτης και δάσκαλος, Μπέντριχ Σμέτανα, γεννήθηκε στο Λιτόμισλ της Τσεχίας, αλλά άφησε την τελευταία του πνοή στην Τσεχική πρωτεύουσα το Μάη του 1884.

Ο Σμέτανα είναι ευρέως γνωστός στο χώρο της κλασσικής μουσικής για το περίφημο συμφωνικό του ποίημα, με τίτλο, Vltava (Μολδάβας), το δεύτερο από τα 6 της συλλογής Má vlast (“Η χώρα μου”), αλλά και την περίφημη όπερά του “Η ανταλλαγμένη νύφη”. Το μουσικό του έργο απαριθμεί 8 όπερες, 6 συμφωνικά ποιήματα με τον γενικό τίτλο “Η Πατρίδα μου”, ένα τρίο με πιάνο, 2 κουαρτέτα για έγχορδα, πολλά έργα για πιάνο (πόλκες και τσέχικοι χοροί), χορικά και μελωδίες.

Λίγα λόγια για τη ζωή του:

Ο Σμέτανα ήταν γιος ζυθοποιού και έτρεφε τεράστια αγάπη για τη μουσική ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία να εξασκείται στο πιάνο και το βιολί και μάλιστα έπαιξε σε ένα ερασιτεχνικό κουαρτέτο με άλλα μέλη της οικογένειάς του. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα πέρασε στο γυμνάσιο του Πίλζεν ανάμεσα στος χρονιές 1840-1843 και αργότερα ακολούθησε τις σπουδές που θα του εξασφάλιζαν επαφή με το πάθος που είχε ήδη από μικρό παιδί: Σπούδασε μουσική στην Πράγα και, παρά την αρχική αρνητική αντίδραση του πατέρα του, ο Σμέτανα δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

Εξασφάλισε μια θέση, ως κύριος μουσικός, σε μια ευγενή οικογένεια, και μάλιστα το 1848 έλαβε χρήματα από τον Φραντς Λιστ, πράγμα που του επέτρεψε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές πάνω στο αντικείμενο που αγαπούσε περισσότερο από όλα.

Το 1856, ο Σμέτανα κατευθύνθηκε προς το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου δίδαξε και διεύθυνε, ενώ εφτά χρόνια αργότερα επέστρεψε πίσω στην Πράγα, όπου άνοιξε ένα νέο μουσικό σχολείο και αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση της τσεχικής μουσικής.

Από το 1875 έζησε στο μικρό χωριό Jabkenice, όμως το 1883 ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, λόγω της σοβαρής νευρολογικής του ασθένειας, μεταφέρθηκε σε ένα διανοητικό νοσοκομείο της Πράγας, από όπου και απεβίωσε μόλις ένα χρόνο μετά.

Ο Σμέτανα ήταν ο πρώτος συνθέτης στην ιστορία που βάσισε τη μουσική του σε πολύ συγκεκριμένα τσέχικα θέματα, ενώ είναι γνωστό πως πολλές όπερές του προέρχονταν από τσεχικούς μύθους, με γνωστότερη την κωμωδία της “Ανταλλαγμένης νύφης” , το 1866.

Κάθε χρόνο, στις 2 Μαρτίου, δηλαδή στην επέτειο της γέννησής του, ξεκινάει στην Πράγα το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;