Απίστευτο: Εσύ ξέρεις γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;
Οι επιστήμονες έδωσαν απάντηση σε αυτό το μυστήριο εξελικτικό ερώτημα!

Η ζέβρα έχει ρίγες στο σώμα της και αυτό είναι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ζώα του βασιλείου και την καθιστά ξεχωριστή στα μάτια μας.

Ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτά τα όμορφα πλάσματα που λέγονται ζέβρες, έχουν μαύρες ρίγες για δέρμα;

Το μυστήριο αυτό ερώτημα που αφορά την εξελικτική πορεία των συγκεκριμένων ζώων φαίνεται να βρίσκει μια σαφή απάντηση από την επιστημονική κοινότητα.

Πώς και γιατί απέκτησαν οι ζέβρες αυτές τις χαρακτηριστικές μαύρες ραβδώσεις στο σώμα τους;

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιστημονικό πόρισμα, οι ζέβρες απέκτησαν ρίγες, προκειμένου να ζαλίζουν τα έντομα, όπως τις μύγες για παράδειγμα, έτσι ώστε αυτά να μην κάθονται πάνω στο δέρμα τους και να τους πίνουν το αίμα, μεταδίδοντας τους ένα σωρό επικίνδυνες αρρώστιες, όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση που προκαλείται από τσίμπημα μιας μολυσμένης μύγας τσε-τσε.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One κατέφυγαν σε ένα εξαιρετικά ευφάνταστο τέχνασμα, το οποίο αξίζει χίλια συγχαρητήρια: Έντυσαν τις ζέβρες άλογα!

Με τον τεχνασματικό αυτό τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις και τελικά, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (Στα καμουφλαρισμένα άλογα δηλαδή!), τελικά “τρακάρουν” πάνω τους, όταν και αν δηλαδή δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το εν λόγω πείραμα διεξήχθη στην Αγγλία και απέδειξε πως τελικά τα έντομα προσγειώνονται πάνω σε μονόχρωμα άλογα, όμως παθαίνουν μια “σύγχυση” καθώς πλησιάζουν τις διαδοχικές ραβδώσεις, μάλλον λόγω του ότι δε διαθέτουν αρκετά καλή όραση, πράγμα που τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στις ζέβρες.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Μάρτιν Χάου: «Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα».

Δες ακόμα: Σύμφωνα με επιστήμονες, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν έναν «κακό» άνθρωπο

Κι όμως υπήρχαν πάνθηρες κοντά στην Αθήνα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 1