Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει διπλασιαστεί στις εφηβικές ηλικίες!
Μία νέα έρευνα δείχνει αυξημένα ποσοστά εφήβων να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Μετά από το κάπνισμα η νέα μόδα και στους εφήβους είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Μάλιστα, ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό εφήβων που δοκιμάζουν το άτμισμα και δεν συνειδητοποιούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους!

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι έφηβοι δεν έχουν καταλάβει ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από διάφορες έρευνες επισημαίνεται ότι ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που δοκιμάζουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια!

Ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας δείνχει ότι περίπου ένα στα έξι παιδιά ή έφηβοι ηλικίας από 11 έως 18 ετών έχουν δοκιμάσει το άτμισμα με πολλούς εξ αυτών να λένε ότι τους άρεσαν οι διάφορες γεύσεις που μπορούν να επιλέξουν.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου δείχνει ότι πριν πέντε χρόνια το 70% των παιδιών και των νέων ανθρώπων που δοκίμασαν το άτμισμα είχαν προηγουμένως δοκιμάσει τσιγάρο. Από αυτούς το 46% που πειραματίστηκαν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο τον προηγούμενο χρόνο είχαν προηγουμένως καπνίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 2.000 νέοι.

Συνολικά, το 15,9% από αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ 11 έως 18 ετών, ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει το άτμισμα, σύμφωνα με δεδομένα του 2018. Κάτι το οποίο πρόκειται για αύξηση από 8,1% σε σχέση με το 2014.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν συνέχισαν αυτή την κακή συνήθεια αλλά το 3,4% κατέταξε τον εαυτό του στους ατμιστές! Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το 1,6% που επικρατούσε πέντε χρόνια πριν.

Η σχετική αναφορά γράφει:

“Ο πειραματισμός και η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί σταθερά με την πάροδο των ετών”

Στην ερώτηση γιατί δοκίμασαν ηλεκτρονικό τσιγάρο το 57,2% είπε ότι ήθελαν να δοκιμάσουν ενώ το 16,1% είπε ότι τους άρεσε η γεύση.

Ο καθηγητής John Newton, και ένας από τους ερευνητές, δήλωσε πως:

“Η Βρετανία δεν παρατηρούσε αυτό το είδος των τάσεων που παρατηρούνταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένας στους πέντε νέους ανθρώπους υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ενώ όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πειραματίζονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο το κομβικό σημείο είναι πως λίγοι εξ αυτών το συνεχίζουν με το ποσοστό των τακτικών χρηστών να παραμένει χαμηλό ειδικά ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά τους ανθρώπους έχουν τη συνήθεια να καπνίζουν ή να ατμίζουν στοχεύοντας πάντα σε μία γενιά μακριά από τον καπνό.”

Μία ξεχωριστή έρευνα που είχε διενεργηθεί από το Πανεπιστήμιο Κόβεντρι και είχε δημοσιευτεί πέρσι είχε δείξει πως περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών και δεν είχαν ποτέ καπνίσει συμβατικό τσιγάρο προηγουμένως.

Οι ακαδημαϊκοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό των νέων ανθρώπων που δοκιμάζουν το άτμισμα επειδή θεωρούν πως τους καθιστά “προχωρημένους” και “cool” και δεν συνειδητοποιούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιλαμβάνει επίσης νικοτίνη.

Είναι κάτι σαν το τσιγάρο που το χρησιμοποιούσαν για να δείξουν “cool” μερικά χρόνια πριν!

Η νέα αναφορά δείχνει ότι το άτμισμα ανάμεσα στους ενήλικες Βρετανούς δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση από το 2015 όπου έφτανε το 5,4%, και σήμερα φτάνει το 6,2%.

Η Ann McNeill επικεφαλής συγγραφέας της αναφοράς δήλωσε:

“Είναι ενθαρρυντικό το ότι ο αριθμός των ατμιστών ανάμεσα στους νέους ανθρώπους της παραμένει χαμηλός.

Ωστόσο χρειάζεται να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί και να παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά το κάπνισμα των νέων”

Δες επίσης: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο αβλαβές όσο πίστευες! – Νέα έρευνα προειδοποιεί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;