Παγκόσμιος Ιστός: Η Google γιορτάζει τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του με ένα doodle!
Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Wed) έχει σήμερα την 30η επέτειό του και η Google τη γιορτάζει με ένα doodle!

Ο Παγκόσμιος Ιστός ή, αλλιώς διαδίκτυο, γιορτάζει σήμερα τα 30 του χρόνια και η Google γιορτάζει με ένα doodle την επέτειο αυτή! Η χρήση του μας έχει λύσει τα χέρια και έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας.

Ο Παγκόσμιος Ιστός, στα αγγλικά World Wide Web ή www (αυτή η συντομογραφία που μπαίνει μπροστά από κάθε ιστοσελίδα, ναι αυτή!) είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.

Κάθε δικτυακή δομομονάδα του διαδικτύου αποτελείται από συνδεδεμένους υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα το δίκτυο υπολογιστών των κεντρικών γραφείων μιας εταιρίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Happy 30th birthday to the World Wide Web! ??? Here’s to creating things that benefit humanity ????? . . . ?: MadiazRoby via Deviant Art #internethistory #onthisday #worldwideweb

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Khan Academy (@khanacademy) στις

Αυτά τα δίκτυα με τη σειρά τους συνδέονται σε ευρύτερα δίκτυα, όπως εθνικά και υπερεθνικά. Το ευρύτερο δίκτυο στον κόσμο λέγεται Παγκόσμιος Ιστός το οποίο είναι μοναδικό. Δηλαδή δεν υπάρχουν παραπάνω από ένα δίκτυα υπολογιστών παγκόσμιας κλίμακας και συμπεριλαμβάνεται τόσο τα γήινα δίκτυα, όσο και τα δίκτυα των δορυφόρων της και άλλων διαστημικών συσκευών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό.

Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία “υπερκειμένων”, μία διασύνδεση δηλαδή πάρα πολλών μη ιεραρχημένων στοιχείων που παλαιότερα ήταν απομονωμένα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχου.

Η τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λη, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το “www”.

Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. Το σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος ήταν η μη ιεράρχηση των διασυνδεδεμένων στοιχείων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

HAPPY BIRTHDAY WORLD WIDE WEB!! ? 12 March 1989, Tim Berners-Lee submitted a proposal for an information management system to his boss, Mike Sendall. The title was “Information Management: A Proposal”. ‘Vague, but exciting’, were the words that Sendall wrote on the proposal. We all owe a lot to this man! And to think that there are still people who can’t tell the difference between the WWW and the Internet and still use the WWW to slap pictures of their cats or their last meal or to spread bull$its like homeopathy and flatearth nonsense. Meh. Have a peek here: http://info.cern.ch/Proposal.html #worldwideweb #timbernerslee #wwwhappybirthday #doyouevenscience #wwwisnotinternet #evolveordie #ifuckinglovescience #happybirthdaywww #internetisnotwww

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dat Great Assyr (@_the_great_assyr_) στις

Μάλιστα το όραμα του ήταν κάθε στοιχείο, κάθε κόμβος του ιστού να είναι ίσο ως προς την προσβασιμότητα με τα υπόλοιπα. Αν σκεφτεί, όμως, κανείς τον βαθμό ιεράρχησης με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης του ιστού, όπως για παράδειγμα η Google, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην πράξη κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τουλάχιστον στον βαθμό που το είχε οραματιστεί ο Lee.

Ο αρχικός Παγκόσμιος Ιστός, που ονομαζόταν WEB 1.0, συνέδεε δεδομένα και πληροφορίες που μπορούσαν να παρέχουν στο διαδίκτυο μόνο όσοι γνώριζαν HTML (Hyper Text Markup Language). Ο χρήστης του διαδικτύου ήταν παθητικός δέκτης των πληροφοριών.

Αυτό άλλαξε με την έλευση του WEB 2.0, του διαδραστικού ιστού. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν πλέον να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, αλλά και να διαμορφώνουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

Ο Web 2.0 συνδέει άτομα μεταξύ τους και είναι αποτέλεσμα κυρίως του εύκολου τρόπου κατασκευής ιστοσελίδων. Τα πρώτα WEB 2.0 εργαλεία είναι τα ιστολόγια (blogs), στα οποία ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να αφήνει σχόλια. Άλλα παραδείγματα WEB 2.0 εργαλείων είναι τα wikis και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Βλέπεις ότι η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού ήταν ραγδαία και μέσα σε τριάντα χρόνια μας έδωσε πολλά εργαλεία! Οπότε ας γιορτάσουμε αυτή τη μέρα και ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα τριάντα χρόνια!

Δες ακόμα: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Google γιορτάζει με doodle τις γυναίκες όλου του κόσμου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;