Πάσχα 2019: 5 συνταγές για λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια!

Από neolaia.gr Team 24 Απριλίου 2019

Πάσχα 2019 χωρίς τσουρέκι δε γίνεται!

2. Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά

Για την μαγιά:

  • 40 γραμ. ζάχαρη
  • 80 γραμ. χλιαρό νερό
  • 100 γρ μαγιά νωπή

Για τη ζύμη:

  • 250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γραμ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους απο μεγάλα αυγά
  • 350 γραμ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1100 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκόνη
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι κοφτά
  • 2 κ.γλ. κακουλέ κοφτά
  • 50 γραμ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • Φιλέ αμυγδάλου
  • 1 κρόκο αυγού

Για το διάλυμα αυγού:

  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

1. Για τα αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.

2. Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά.

3. Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό(χλιαρό) βούτυρο.

4. Στο μπωλ μας βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το κακουλέ, το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).

5. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

6. Ζυμώνουμε με το χέρι ή σε μίξερ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες.

7. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη..

8. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.

9. Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα.

10. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.

11. Την αδειάζουμε στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη (2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.

12. Πλάθουμε τα τσουρέκια. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

13. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια.

14. Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα τσουρέκια.

15. Αφήνουμε για ακόμα 10′ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).

16. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

17. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο.

18. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486