Τι έγινε στο τέλος του
19 χρόνια έχουν περάσει και κάποιοι ακόμα δεν έχουν λύσει τις απορίες τους...

Μόλις 6,5 επεισόδια είχα προβληθεί από την “καταραμένη”σειρά των Ρήγα-Αποστόλου, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Και μόνο μέσα από αυτά τα τόσο λίγα επεισόδια ωστόσο, πρόλαβε να μας χαρίσει ατάκες, γέλιο και συγκίνηση, που άλλες σειρές παλεύουν για να προσφέρουν μέσα από δεκάδες επεισόδια χωρίς όμως επιτυχία.

Τέσσερις γυναίκες κυνήγησαν τη δικαίωση και την αξιοπρέπεια έστω και μετά από 25 χρόνια, από τον “άνθρωπο” που τις ξεφτίλισε κι εμείς δε μάθαμε ποτέ αν πέτυχαν τον στόχο τους…

Πήραμε όμως σημαντικά μηνύματα για κοινωνικά θέματα που καίνε και που έκτοτε η τηλεόραση δεν τόλμησε να αγγίξει. Τουλάχιστον όχι στα πλαίσια της (μαύρης) κωμωδίας.

Αλλά η απορία παραμένει και ξυπνά κάθε φορά που κάποιος από εμάς θυμάται και ξαναβλέπει το “Τι Ψυχή θα Παραδώσεις Μωρή;“.

Καμιά επίσημη απάντηση δεν έχει δωθεί από τους δημιουργούς της σειράς. Ωστόσό -με κάθε επιφύλαξη- πιστεύουμε πως η απάντηση στο ερώτημά μας κρύβεται στον Τύπο της εποχής. Συγκεκριμένα σε ένα δημοσιεύμα της Εφημερίδας “Τα Νέα”, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2000!

Το κείμενο που ακολουθεί, προηγήθηκε της προβολής των λιγοστών επεισοδίων και γι’ αυτό αναφέρετε στη σειρά με τον αρχικό της τίτλο “Τιμής ένεκεν”, ενώ η Ντομινίκ Σεζάρ (Ελένη Ράντου), φαίνεται να ονομάζεται “Νικόλ”.

Δείτε λοιπόν:

Εκδίκηση τιμής

Το συγγραφικό δίδυμο Αλέξανδρος Ρήγας – Δημήτρης Αποστόλου μετά την γνωστή τηλεοπτική επιτυχία των «Δύο ξένων» (με τον Νίκο Σεργιανόπουλο και την Εβελίνα Παπούλια), που παίχτηκε επί δύο συνεχή χρόνια στη μικρή οθόνη, ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά με τη μαύρη κομεντί «Τιμής ένεκεν» που θα δούμε τον χειμώνα στο Mega με πρωταγωνιστές τους Ελένη Ράντου, Χρύσα Ρώπα, Παύλο Χαϊκάλη, Παύλο Κοντογιαννίδη, Γιάννη Μόρτζο, Γιάννη Μποσταντζόγλου κ.ά.

Τα γυρίσματα ήδη έχουν ξεκινήσει στα στούντιο της Παιανίας – και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς – υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Ρήγα, έτσι ώστε τα πρώτα επεισόδια να είναι έτοιμα με την έναρξη του νέου προγράμματος του Mega.

Η ιστορία θυμίζει λίγο παραμύθι όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν στην αρχή τέσσερα κοριτσάκια τα οποία στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 ζούσαν σε ένα από τα πολλά ιδρύματα της χώρας για παιδιά που είχαν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους ή ήταν ορφανά.

Η Αλέκα γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Αλικαρνασσού επειδή η μητέρα της ήταν προφυλακισμένη για τον φόνο του άνδρα της, κάτι που ποτέ δεν αποδείχτηκε. Δύο χρόνια μετά η μικρή Αλέκα οδηγήθηκε στο Ίδρυμα. Η Νικόλ μαζί με τους γονείς της εγκαταλείπουν τη Γαλλία και φθάνουν στη Μύκονο για να περάσουν εκεί το καλοκαίρι. Το 1963 αποφασίζουν να μείνουν για πάντα στην Ελλάδα. Τρία χρόνια μετά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1966 η Νικόλ χάνει τους γονείς της σε ένα τραγικό ατύχημα στη θάλασσα και οδηγείται και αυτή στο Ίδρυμα.

Τον ίδιο δρόμο παίρνει και η Φωφώ που ζούσε με τον πατέρα της μέχρι την στιγμή που και αυτός συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές και οδηγείται στον Κορυδαλλό. Για την Πόπη, την τέταρτη της παρέας, που βρέθηκε μόνη της στα σκαλοπάτια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία πλην του ονόματός της που ήταν γραμμένο σε μια ταυτότητα που είχε μαζί της.

Τα τέσσερα κορίτσια μεγαλώνουν όπως όλα τα παιδιά στο Ίδρυμα, μέχρι την στιγμή που μπαίνει στη ζωή τους ο κοινωνικός λειτουργός, ο Γεράσιμος Μαντάς (Γιάννης Μόρτζος) που αντί να τα βοηθήσει ασελγεί επάνω τους.

Οι τέσσερις φίλες, μόνες, φοβισμένες και απροστάτευτες μπροστά σε αυτή την κατάσταση πλάθουν στο παιδικό μυαλό τους ένα παραμύθι, ότι κάποτε με κάποιον τρόπο θα τον εκδικηθούν.

Το «Τιμής ένεκεν» μάς παραπέμπει στη δραματική ταινία «Sleepers» όπου τέσσερα αγόρια κλείστηκαν σε αναμορφωτήριο – είχαν κλέψει το καροτσάκι ενός πλανόδιου που πούλαγε χοτ ντοκ – και οι δεσμοφύλακες ασέλγησαν εις βάρος τους. Όταν όμως ενηλικιώθηκαν και αποφυλακίστηκαν πήραν εκδίκηση.

Ύστερα από αρκετά χρόνια και οι τέσσερις, η Νικόλ (Ελένη Ράντου), η Αλέκα (Χρύσα Ρώπα), η Φωφώ (Ελένη Καστάνη) και η Πόπη (Άβα Γαλανοπούλου) είναι έτοιμες να κάνουν πράξη αυτό που κάποτε είχαν υποσχεθεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο εύκολα γιατί και οι τέσσερις έχουν αναστολές, φοβίες και καταπιέζονται από το περιβάλλον τους.

Όμως το παιχνίδι τις βρίσκει κερδισμένες. Σκοτώνουν τον καθηγητή και ακολουθεί μία περίοδος τρόμου, ενοχών, τύψεων, πισωγυρισμάτων όπου τις φέρνει πολύ κοντά στις αστυνομικές αρχές. Όταν ο φόβος να τις ανακαλύψουν δεν είναι πλέον ορατός αρχίζουν να ηρεμούν και να νιώθουν για πρώτη φορά στη ζωή τους μια πρωτοφανή δύναμη.

Λίγο πριν από το τέλος της ιστορίας τους μπαίνουν σε ένα δίλημμα. Ο καθηγητής σύμφωνα με το δικό τους δίκιο έπρεπε να πληρώσει. Είναι απόλυτα σίγουρες ότι έκαναν το σωστό, αλλά νιώθουν μέσα τους πως κι αυτές πρέπει να πληρώσουν. Έτσι λοιπόν παρουσιάζονται στον εισαγγελέα λέγοντας πως είναι αυτές που διέπραξαν τον φόνο του καθηγητή.

Στην αρχή δυσκολεύεται να τις πιστέψει, αλλά γρήγορα η αλήθεια έρχεται στο φως. Το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο και συγκλονίζει την κοινή γνώμη η οποία φυσικά διχάζεται. Μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκουν φανατικούς υποστηρικτές που ούτε καν τους υπολόγιζαν.

Η κοινωνία που μέχρι εκείνη τη στιγμή τους είχε δείξει ένα σκληρό πρόσωπο, τις δικαιώνει – ουσιαστικά τις αθωώνει – και μόλις κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια του δικαστηρίου είναι πλέον ελεύθερες να αρχίσουν τη ζωή τους ξανά από την αρχή.

Στο «Τιμής ένεκεν», που θα ολοκληρωθεί σε 30 σαρανταπεντάλεπτα επεισόδια, πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν ακόμη ο Παύλος Χαϊκάλης (θα υποδυθεί έναν παπά), ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, η Ισαβέλλα Βλασσιάδου και η Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Ντίνος Πετράτος. Η παραγωγή είναι της «Έψιλον» του Νίνο Ελματζιόγλου.”

Δες κι αυτό: Ο Αλέξανδρος Ρήγας επιτέλους απάντησε γιατί κόπηκε απότομα το «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
BARC
ΤΕΛ
73 - 77
ΟΣΦΠ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;