Η Ειρήνη Χειρδάρη μιλά στο neolaia.gr
Με αφορμή την ομιλία της στο TEDxPanteionUniversity, η Ειρήνη Χειρδάρη μας μίλησε για τον smupid άνθρωπο και τους προβληματισμούς της για την κοινωνία μας!

Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε να συμμετάσχετε στο φετινό TEDxPanteionUniversity;

Το TEDx είναι ένα πολύ δυνατό βήμα, για να μπορέσει να φύγει η γνώση από έναν ειδικό και να διαδοθεί. Εγώ θα σας εξηγήσω τι συνέβη στις κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, και πώς αυτά που συνέβησαν επηρέασαν την σεξουαλικότητά μας. Θα καταλάβετε δηλαδή πώς καταλήξαμε smupid εραστές.

Είναι γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει μεγαλύτερη πρόσβαση από ποτέ στην πληροφορία. Άρα τι είναι αυτό που μας κάνει πιο “χαζούς” από ποτέ;

Μα έχει πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες, χωρίς να προλαβαίνει να τις φιλτράρει. Και χωρίς να μπορεί καν να φιλτράρει τις περισσότερες φορές. Πάρε για παράδειγμα έναν έφηβο που μαθαίνει το σεξ στο ίντερνετ. Ποιο σεξ μαθαίνει στο ίντερνετ; Αυτό που πουλάει. Είτε το σεξ των εντυπώσεων που γράφουν συντάκτες σε ιστοσελίδες για να έχουν χτυπήματα, είτε το σεξ του πορνό.

Μάλιστα στην Ελλάδα, σε μια χώρα χωρίς καθόλου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, δεν υπάρχει και κανένα αντίβαρο. Κανείς να πει σε αυτό τον έφηβο, ότι το σεξ στην πραγματικότητα θέλει σύνδεση των δυο ατόμων που κάνουν σεξ, και πώς φτάνεις εκεί. Φανταστείτε τι σεξ θα κάνει στην υπόλοιπη ζωή του αυτός ο άνθρωπος, ότι δε θα μπορεί καθόλου να συνδεθεί. Αυτό δηλαδή που προϋποθέτει αυτό που λέμε “καλό σεξ”.

Είναι ο “smupid” άνθρωπος δυστυχής; Πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση του με τους άλλους;

Σίγουρα η μοναξιά έχει αυξηθεί, άρα και η δυστυχία έχει αυξηθεί. Πολλά νέα παιδιά δε βγαίνουν καν ραντεβού, είτε βλέπουν πορνό και εκτονώνονται με αυνανισμό, είτε κάνουν καθαρά διαδικτυακές σχέσεις και εκτονώνονται σεξουαλικά με cyber sex και sexting.

Δεν αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτεί το φλερτ κι ο έρωτας, να μπορείς να προσεγγίσεις κάποιον που σε ενδιαφέρει ερωτικά. Και σίγουρα ο έρωτας και η συντροφικότητα είναι μεγάλο κεφάλαιο σε αυτό που λέμε «ευτυχία». Ακόμη και το Tinder, το πιο έξυπνο site για γνωριμίες κατά την γνώμη μου, γιατί με τα swipes δε σε φέρνει αντιμέτωπο με την απόρριψη, θεωρήθηκε ότι είναι καθαρά για σεξ. Παρότι στο Tinder είναι όλοι, και αυτοί που θέλουν σεξ, και αυτοί που θέλουν σχέση κι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά κανείς δε γράφει καν τι στο καλό θέλει στο προφίλ του.

Στην Ελλάδα άλλωστε δεν μπορείς καν να πεις ότι ψάχνεις σχέση, θα φανείς “κάπως”, έτσι δεν είναι;

Στη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα, όπου ήμουν φέτος για ένα συνέδριο, μπήκαμε με τη Νεοζηλανδή sex coach στο Tinder για να δω τι γράφουν εκεί στα προφίλ τους. Και μου έκανε εντύπωση πόσοι πολλοί άντρες έγραφαν «όχι one night stand, όχι εφήμερες σχέσεις». Στη χώρα μου, της είπα, αυτό δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ, να γράφουν άντρες στο προφίλ τους ότι θέλουν σχέση, στην Ελλάδα έχουμε κάποιο είδος ταμπού προς τις σχέσεις, συνειδητοποίησα.

Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο αυτή τη στιγμή στην κοινωνία μας και τι θα κάνατε για να το αλλάξετε;

Mε προβληματίζουν πάρα πολύ τα κουτάκια των Ελλήνων. Για παράδειγμα, μια Consensual Non Monogamy σχέση (σχέση με συναίνεση από κοινού για μη μονογαμία), εδώ δεν την θεωρούν καν σχέση. Την ώρα που καταρρέει η θεωρία του μονογαμικού μοντέλου ως το μοναδικό μοντέλο σχέσης και οι ειδικοί τρέχουμε να εκπαιδευτούμε στα νέα μοντέλα ανοιχτών σχέσεων, οι Έλληνες πελάτες μας προτιμούν να δηλώνουν μονογαμικοί στον σύντροφό τους και να απατούν κρυφά.

Κάποιοι άνθρωποι ταιριάζουν πολύ στο μονογαμικό μοντέλο και είναι πραγματικά πολύ ευτυχισμένοι, άλλοι καθόλου. Κι είναι ΟΚ αυτό, όσοι οι άνθρωποι, τόσες και οι σχέσεις. Αλλά στη χώρα μου δεν έχουν την ωριμότητα να το διαχειριστούν όλο αυτό.

Η ελληνική κοινωνία από τη μια έχει ταμπού και από την άλλη, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει μια πολιτικά σεξουαλικά ορθή εκπαίδευση στην χώρα, βλέπει το σεξ πάντα σαν κάτι βρώμικο και πονηρό. Ακόμη και τη δική μου δουλειά μου έχει τύχει να τη βλέπουν πορνό, δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά οι άνθρωποι, είναι πολύ μπερδεμένοι σε ότι αφορά το σεξ.

Αλλά δεν μπορώ να κάνω και τίποτα άλλο από το να συνεχίσω τη δουλειά μου. Το επάγγελμά μου, το sex coaching, ξεκίνησε στον κόσμο σαν μείξη του life coaching με την σεξολογία, ακριβώς για να τελειώσει με την σεξουαλική ντροπή στην οποία βρέθηκε ο κόσμος για αιώνες. Το άλλο μου επάγγελμα, το sex therapy, υπάρχει για να θεραπεύει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Οπότε, απλά συνεχίζω την δουλειά μου, να ενημερώνω ορθά για το σεξ, όπως εμείς το μαθαίνουμε στις σπουδές μας και τις εκπαιδεύσεις.

Φταίει ο καθημερινός “βομβαρδισμός” από πληροφορίες, που οι νέοι κάνουν -στατιστικά- πολύ λιγότερο σεξ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Σε αντικειμενικές και αξιόπιστες πληροφορίες για την σεξουαλικότητα, κακά τα ψέματα, οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση. Ένα παιδί που μεγαλώνει στη ελληνική κοινωνία, είναι σαν να του κρατούν μυστικό το σεξ και στο σχολείο και στην οικογένεια, σαν να είναι κάτι παράνομο. Οπότε θα ανατρέξει στο διαδίκτυο να δει τι στο καλό είναι αυτό το μυστικό. Θα το μάθει με τον τρόπο που το δείχνει το διαδίκτυο.

Το πορνό όμως δεν είναι τα ταινιάκια σεξουαλικής εκπαίδευσης που δείχνουν τα σχολεία της Σουηδίας και της Αυστραλίας, αγόρι συναντά κορίτσι, ερωτεύονται, βγαίνουν ραντεβού, ξαναβγαίνουν ραντεβού, φιλιούνται, κάνουν σεξ. Ούτε κανείς του λέει να προσέχει, γιατί για πρώτη φορά στην Ιστορία, τα πρότυπα ομορφιάς δεν έρχονται από την μόδα, αλλά από το πορνό- το οποίο δε φημίζεται και για την αισθητική του. Ο κόσμος του σεξ στο ίντερνετ είναι πλαστικά στήθη, μεγάλα πέη, ομαδικό, εξαναγκασμό για σεξ, βία προς τις γυναίκες, καμιά σύνδεση στο σεξ μεταξύ των δυο παρτενέρ.

Είναι αυτός ο νέος στην ηλικία, έχει την ωριμότητα να μπορεί να τα επεξεργαστεί όλα αυτά; Nα καταλάβει ότι το πορνό είναι ένας φανταστικός κόσμος κι όλα είναι υπερβολικά εκεί προς χάριν της γρήγορης διέγερσης; Κάποιος που δεν μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, έχει μπερδευτεί. Θα αρχίσει να αναρωτιέται μήπως να πάει στον πλαστικό χειρούργο για να γίνει σέξι, κι ο εγκέφαλός του έχει μάθει να διεγείρεται με άλλες φαντασιώσεις, πολύ πιο έντονες και πολύ διαφορετικές από την σύνδεση με τον παρτενέρ, που είπα ότι προϋποθέτει το καλό σεξ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αντρικές σεξουαλικές δυσλειτουργίες που είναι σε άνοδο σήμερα, είναι η καθυστερημένη και η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση. Συνήθως συμβαίνει επειδή οι άντρες έχουν μάθει να τελειώνουν με πολύ έντονες φαντασιώσεις από το πορνό, οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να αναπαραχθούν στο πραγματικό σεξ με άλλον άνθρωπο.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία σας στο TEDxPanteionUniversity;

Να περιμένετε την αποδόμηση πολλών από αυτά που ξέρετε μέχρι σήμερα ότι είναι κουλ και σέξι. Θα σας εξηγήσω πώς βγήκε το καθένα, τι εξυπηρετεί και πώς σας βλέπει σαν καταναλωτές.

Να περιμένετε να σας εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι έχετε σεξουαλικοποιηθεί και γιατί δεν μπορείτε να ερωτευτείτε πια. Γιατί δε νιώθετε όμορφοι, γιατί απατάτε, γιατί θέλετε σχέση με αυτούς που δε θέλουν σχέση και γιατί θα κάνετε swinging ακόμη και αν δεν έχει καμιά τέτοια τάση η σεξουαλικότητά σας.

Και το χειρότερο είναι, δεν μπορείτε καν να με κάνετε αριστερό swipe πριν τελειώσει το εικοσάλεπτό μου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1