Δημοτικές Εκλογές 2019: Ποια είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας!

Από neolaia.gr Team 13 Μαΐου 2019

Μάθε αναλυτικά τη διαδικασία ψηφοφορίας για τις Δημοτικές Εκλογές 2019!

Οι Εκλογές 2019 πλησιάζουν και εσύ πρέπει να είσαι πλήρως ενημερωμένος. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να μάθεις και πώς πρέπει να ψηφίσεις στις Δημοτικές Εκλογές 2019 και στις Ευρωεκλογές 2019!

Έτσι, λοιπόν, για τις επερχόμενες εκλογές καλείσαι να ψηφίσεις σε τρεις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

  • περιφέρειες,
  • δήμους,
  • κοινότητες

Το περιθώριο που έχεις ως ψηφοφόρος να δώσεις σταυρούς στους υποψηφίους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους κυμαίνεται κυρίως με βάση τον αριθμό εδρών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια! Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:

1. Δήμοι που δεν προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια. Αυτοί είναι για παράδειγμα ο Δήμος Νέας Σμύρνης, Ηλιούπολης, κλπ. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό προτίμησης σε έως και τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.

2. Δήμοι που προέρχονται από συνένωση «καποδιστριακών» δήμων και κοινοτήτων αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό:

  1. σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής του περιφέρειας εάν είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική και σε ακόμη έναν υποψήφιο από όποια άλλη εκλογική περιφέρεια επιθυμεί
  2. σε έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής του περιφέρειας εάν έχει περισσότερες από τρεις έδρες και σε ακόμη έναν υποψήφιο από άλλη εκλογική περιφέρεια.

Περισσότεροι από τους επιτρεπόμενους σταυρούς δεν ακυρώνουν το ψηφοδέλτιο. Απλά το ψηφοδέλτιο προσμετράτε υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να καταμετρούνται οι σταυροί στους επιμέρους υποψηφίους.

Στον δεύτερο γύρο των Δημοτικών Εκλογών, οι ψηφοφόροι δεν βάζουν σταυρούς. Απλά, ψηφίζουν τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη!

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: Αυτή είναι η άδεια που δικαιούσαι!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486