Γιώργος Παπανικολάου: Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο γιατρό!
Ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, Γιώργος Παπανικολάου, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας!

136 χρόνια φαίνεται να έχουν περάσει από τη γέννηση του Γεωργίου Παπανικολάου, ενός από τους σπουδαιότερους γιατρούς της σύγχρονης ιστορίας. Η Google, λοιπόν, αποφάσισε να τιμήσει τον Έλληνα επιστήμονα, αφιερώνοντάς του το σημερινό doodle.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ένας διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος, αλλά και ερευνητής, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για την τεράστια συμβολή του στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο – πρωτοπόρο στην κυτταροπαθολογία, ο οποίος έμεινε γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή με το όνομα Τεστ Παπ, καταφέρνοντας να χαρίσει ζωή σε εκατοντάδες γυναίκες ανά τον κόσμο, πράγμα που αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναμνηστική πλάκα που βρίσκεται στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γ. Παπανικολάου».

Ο εφευρέτης του περιβόητου Τεστ Παπ γεννήθηκε τις 13 Μαΐου 1883 στην Κύμη Ευβοίας, ενώ ο πατέρας του ήταν εξίσου γιατρός, ο οποίος παράλληλα διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης, έχοντας προηγουμένως εκλεγεί και βουλευτής Ευβοίας και Καρυστίας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κύμη, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ αργότερα οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα, προκειμένου να τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές του. Αφού ο ίδιος τελείωσε το γυμνάσιο, μπήκε το 1898 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όντας μόλις 15 ετών,ενώ φαίνεται να έλαβε το πτυχίο του στην ηλικία των 21 ετών, το 1904.

Στη συνέχεια εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Τότε, ο πατέρας του πρότεινε μεταξύ άλλων να ακολουθήσει το δρόμο του στρατιωτικού ιατρού, την οποία πρόταση, βεβαίως, απέρριψε.

Ήταν φιλομαθής. Στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του, διεύρυνε τη μόρφωσή του με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως τα γαλλικά, που θεωρούνταν, τότε, απαραίτητα για τους καλλιεργημένους ανθρώπους.

Ο Γιώργος Παπανικολάου, πέρα από άνθρωπος της θετικής επιστήμης, πέρα από εμβληματικός γιατρός και βιολόγος, υπήρξε καλλιεργημένος και ευρυμαθής. Έμαθε ξένες γλώσσες, όπως γαλλικά, βρήκε ενδιαφέρον στην ενασχόληση με τη λογοτεχνία, τη μουσική και τη φιλοσοφία, ενώ, κατά πως φαίνεται, η μουσική αποτελούσε ένα πολύ δυνατό πάθος του. Για το λόγο αυτό μάλιστα, ασχολήθηκε για 8 χρόνια με το βιολί, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα στο Ωδείο Λότνερ.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή, ο Παπανικολάου επέστρεψε στην Κύμη, περίοδος όπου άρχισε να συλλογίζεται τους λόγους, για τους οποίους έκανε αυτή την επιλογή: Γιατί στράφηκε στην ιατρική; Ήθελε πραγματικά να γίνει γιατρός και να ασκήσει το επάγγελμα αυτό; Καθημερινά, λοιπόν, κάνοντας αμέτρητους περιπάτους στην Κύμη, γνωρίστηκε ακόμα περισσότερο με τη φιλοσοφία και μάλιστα με τη βαθιά φιλοσοφική σκέψη του αείμνηστου Φρίντριχ Νίτσε, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο σκέψης του.

Η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανικολάου εφάρμοσε την επιστημονική του μέθοδο σε γυναίκες ήταν το 1923, προς τη μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών, αλλά και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την αξιοποίηση της κυτταρολογικής μεθόδου για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έγινε δεκτή το 1928, αλλά όχι αναίμακτα. Υπήρξαν αμφιβολίες, διχογνωμίες και μεγάλες δόσεις σκεπτικισμού, γύρω από τη νεοεμφανιζόμενη κυτταρολογική του μέθοδο, εξαιτίας του ότι μέχρι τότε, η επικρατούσα γνώμη, για τέτοιου είδους έρευνα και εφαρμογή, επί αποφολιδουμένων κυττάρων, ήταν πρακτικά αδύνατη. Μέχρι τότε, μια τέτοια διάγνωση θεωρούνταν δυνατή, μόνο με την τομή του πάσχοντος οργάνου.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι έρευνες του Παπανικολάου επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο στις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στο καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου. Τα πορίσματα αυτά μάλιστα δημοσιεύτηκαν από κοινού το 1943, υπό τον τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων» (Diagnosis of Uterine Cancer by the Vaginal Smear).

Η δημοσίευση αυτής της εργασίας ήταν αρκετή για να τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, οδηγώντας στην άμεση δοκιμαστική χρησιμοποίηση της μεθόδου σε διάφορα νοσοκομεία του κόσμου.

Το 1944 μάλιστα έγινε και η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επί του πεπτικού και άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Ο Παπανικολάου με αυτές τις εργασίες του κατόρθωσε να αναδειχθεί σε ουσιαστικό εμπνευστή και θεμελιωτής ενός νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας», η οποία βασίστηκε ακριβώς πάνω στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού.

Η μέθοδος αυτή, γνωστή με την ονομασία«Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπ», έλαβε προς τιμή του αυτό το όνομα και άνοιξε διάπλατους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα, τη γενετήσια φυσιολογία, αλλά και την ενδοκρινολογία, ειδικότερα όσον αφορά τον καρκίνο.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου, δεν θα είναι καθόλου υπερβολή, να τον χαρακτηρίσουμε ως έναν από τους παγκόσμιους ευεργέτες και φιλάνθρωπους αυτού του κόσμου, δεδομένου ότι, χάρη στο Τεστ Παπ, μειώθηκε η θνησιμότητα από το συγκεκριμένο γυναικείο καρκίνο κατά 75%.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
0'
14 - 17
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 0 
 0 
 0 
 0