Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Να γίνουμε κάτι αντίστοιχο με τις Η.Π.Α., οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος στο neolaia.gr!

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, απόφοιτος του τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο, του ίδιου Πανεπιστημίου.

Η εθελοντική του δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή, ενώ παράλληλα υπήρξε συνήγορος πολιτών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε αρκετές υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Έχει υπάρξει στέλεχος δικηγορικών γραφείων στην Αθήνα από το 2001, ενώ υπηρέτησε επίσης ως ασκούμενος στο γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, στις Βρυξέλλες.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ιδού οι λόγοι για αυτή του την απόφαση:

– Kαλά, τώρα βρήκες να βάλεις υποψηφιότητα με το Ποτάμι;

Ναι, γιατί τώρα μας χρειάζεται το Ποτάμι περισσότερο από ποτέ. Επί 5 χρόνια, το Ποτάμι ψηφίζει τα νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φέρνοντας μάλιστα και τροπολογίες για να τα διευρύνει, όπως το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμάει φυσικά να αποδεχτεί ως κυβέρνηση κάτι τόσο προοδευτικό, γιατί προτίμησε να κυβερνήσει με τους Καμμένους. Τώρα, λοιπόν, που το Ποτάμι έχει απεμπλακεί και από το παλαιοκομματικό ΚινΑλ είναι η καλύτερη στιγμή για να το στηρίξουμε όλοι, ως την αυθεντική ευρωπαϊκή φωνή.

– Α, και γιατί ειδικά εσύ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Καλά, εγώ ειδικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολούμαι πολλά χρόνια, γιατί ως δικηγόρος αναζητώ πάντα τα πιο σύγχρονα νομικά αντικείμενα. Παρακολουθώ την νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων που ξεκίνησε από την Ευρωβουλή το 1995 και τώρα πια μιλάμε όλοι για τον GDPR. Ασχολούμαι επίσης πολύ με τη νομοθεσία για το copyright και για το Διαδίκτυο. Έχοντας κάποιες σημαντικές νίκες σε δικαστήρια σε αυτούς τους τομείς, δε νιώθω πολύ άνετα να παρακολουθώ άσχετους να κάνουν τους ευρωβουλευτές. Οπότε πήρα την απόφαση αυτή την στιγμή. Δεν έχουμε πάντα τις ευκαιρίες, οι Ευρωεκλογές γίνονται κάθε 5 χρόνια.

– Πάντως δεν θυμόμαστε και καμία φοβερή μάχη να έχει δώσει το Ποτάμι στο Ευρωκοινοβούλιο

Είμαι πολύ μικρός για να μιλήσω για τον Γραμματικάκη και τον Κύρκο, τους δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού. Θα μιλήσω όμως για την αυριανή μέρα, για την οποία είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο ίδιος. Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, στις 27 Μάη το Ευρωκοινοβούλιο κατά το 1/3 να έχει γεμίσει με ακροδεξιούς, φασίστες, νεοναζί και άλλους που ευγενικά αυτοαποκαλούνται “ευρωσκεπτικιστές”. Αυτοί όλοι, αν αποκτήσουν τόσο μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη, θα έχουν τελειώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα αρχίσουν να τα “πετσοκόβουν”. Θα ψηφίζουν διάφορους νόμους-τέρατα για την παρακολούθηση των πολιτών, αφού το σύνθημά τους είναι παραδοσιακά “νόμος και τάξη”. Δηλαδή παρακολούθηση με κάθε μέσο. Η νέα Ευρωβουλή θα ψηφίσει τον νέο κανονισμό ePrivacy, που πρακτικά θα λέει ποιος μπορεί να παρακολουθεί το κινητό σου!

– Ναι αλλά δεν χρειαζόμαστε και ασφάλεια στην Ευρώπη;

Εννοείται ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να τους προσφέρει ένα κράτος και η ίδια η Ε.Ε. Όμως, δεν θα δώσεις ασφάλεια, αν ψηφίσεις τη διαρκή παρακολούθηση όλου του πληθυσμού. Αυτά τα έκανε και την περασμένη δεκαετία η Ε.Ε., όταν ψήφισε το 2006 την οδηγία για την υποχρεωτική καταγραφή των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων των πολιτών και τελικά κατέπεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν είχε κανένα αποτέλεσμα! Η ασφάλεια από τρομοκρατικά και άλλα εγκληματικά χτυπήματα εξασφαλίζεται, όχι με την παρακολούθηση συνολικά όλου του πληθυσμού, αλλά με σωστές Υπηρεσίες Πληροφοριών που έχουν σοβαρά μέσα για να εντοπίζουν τους πιθανούς δράστες και τους υπόπτους. Αυτή είναι η δουλειά τους, όχι να μπαίνουν στο κινητό κάθε πολίτη για να καταγράφουν τις συνήθειές του.

– Πώς οραματίζεσαι, λοιπόν, το μέλλον της Ευρώπης;

Είμαι χαρούμενος, γιατί είμαι σε ένα κόμμα που θέλει η Ευρώπη να σταματήσει να είναι απλά η “Ευρωπαϊκή Ένωση” και να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Να γίνουμε κάτι αντίστοιχο με τις Η.Π.Α., οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμα που έχουμε εμείς στο Ποτάμι και δεν είμαστε μόνοι μας. Εφόσον μπούμε στην Ευρωβουλή θα συνεργαστούμε με τα κόμματα που υποστηρίζουν την “Ευρωπαϊκή Αναγέννηση”, μια νέα παράταξη που θα δημιουργηθεί και η οποία εμπνέεται από την ατζέντα του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν έχει δώσει έναν πλήρη κατάλογο πρωτοβουλιών για την Ε.Ε., για το περιβάλλον, την οικονομία, το Διαδίκτυο, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο. Είμαι 100% μαζί με αυτή την πλευρά, σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό ζητώ πολύ συνειδητά να στηρίξετε Ποτάμι σε αυτές τις ευρωεκλογές, υπάρχει σοβαρός λόγος!

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές 2019 με το “Ποτάμι”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
1'
31 - 15
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;