Βίλεμ Αϊντχόφεν: Η Google τιμά τον Ολλανδό γιατρό με ένα doodle!
Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το σημερινό google doodle!

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν (Willem Einthoven) είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το σημερινό doodle, με το οποίο η Google αποφάσισε να τιμήσει τον σπουδαίο αυτό γιατρό.

Σαν σήμερα, 21 Μαΐου, είναι η επέτειος εκατόν πενήντα εννιά (159) χρόνων από τη γέννηση του Ολλανδού γιατρού και φυσιολόγου, Βίλεμ Αϊντχόβεν, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο εφευρέτης του πρώτου πρακτικού ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) εφευρέθηκε, λοιπόν, από τον ίδιο το έτος 1903 και χάρης αυτού,  ο Αϊντχόβεν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Παρότι, ωστόσο, μας ήταν γνωστό πριν από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, η αλήθεια είναι ότι τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή, προκειμένου να μετρήσουν το φαινόμενο, χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν διάφορες πληροφορίες, αποτυπωνόταν πάνω σε κινούμενο φωτογραφικό χαρτί και εξ’ ού και η αναπαράσταση στο σημερινό doodle της Google. Η κατασκευή αυτή, λοιπόν, αν και όχι ιδιαίτερα φορητή, κατάφερε να αυξήσει την ευαισθησία του γαλβανόμετρου, ενώ στη συνέχεια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έγιναν όλο και πιο φορητές. Η ορολογία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στο ΗΚΓ οφείλεται και προέρχεται από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν, τον επιστήμονα που έδωσε στις διάφορες αποκλίσεις που παρατήρησε, τα γράμματα P, Q, R, S και T, καθώς και το γνωστό τρίγωνο του Αϊντχόβεν, το οποίο επίσης πήρε το όνομά του από τον Βίλεμ.

Έτσι, λοιπόν, αρχίζοντας το 1901, ο Ολλανδός φυσιολόγος κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου, το οποίο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα να μετακινείται η ίνα, όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.

Σύντομη βιογραφία

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν (Willem Einthoven) γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1860, στο Σεμαράνγκ, στην Ιάβα στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (δηλαδή στη σημερινή Ινδονησία) και ήταν γιος της Λουίζ Μαρί Ματίλντε Κάρολιν και του Γιακόμπ Αϊντχόφεν. Ο πατέρας του, γιατρός κι εκείνος, πέθανε όταν ο Βίλεμ ήταν ακόμη μικρό παιδί, ενώ η μητέρα του επέστρεψε με τα παιδιά της στην Ολλανδία, όπου και εγκαταστάθηκαν στην Ουτρέχτη. Ο πατέρας του Βίλεμ ήταν Εβραϊκής και Ολλανδικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του Ολλανδικής και Ελβετικής.

Το 1885, ο Αϊντχόβεν παρέλαβε το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και αργότερα, το 1886, έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1902, ο σπουδαίος αυτός γιατρό έγινε μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Ο μεγάλος γιατρός και φυσιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Σεπτεμβρίου του 1927 στο Λέιντεν της Ολλανδίας και έχει ταφεί στο νεκροταφείο του Ούχστχεστ.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;