Όλα όσα δεν πρέπει να ξεχνάς, πηγαίνοντας προς τις κάλπες την Κυριακή!
Είμαστε εδώ για να στα θυμίσουμε!

Λίγες μέρες πριν την Κυριακή και για να μπεις στο… κλίμα σου παρουσιάζουμε 3 key – points για να έχεις στο μυαλό σου, ξεκινώντας να πας στο εκλογικό κέντρο.

1. Η Ψήφος είναι ιερή.

Δεν είναι “κλισέ” ή “επικοινωνιακό τρικ” το πόσο σημαντικό γεγονός, είναι η συμμετοχή όλων στις εκλογές.

Σκέψου μόνο πόσοι αγώνες έχουν γίνει για να έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίζουμε.

Αναδιατυπώνω. Για να ψηφίζουμε όλοι!

Ο αγώνας για το καθολικό δικαίωμα ψήφου, από τα τέλη του 19ου αιώνα, και κυρίως κατά τη διάρκεια του 20ού, ταυτίζεται με τη διεκδίκηση για την επέκταση αυτού του δικαιώματος και στις γυναίκες.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μερικές από τις χώρες που κατοχύρωσαν νωρίς το καθολικό εκλογικό δικαίωμα των ενήλικων ανδρών, καθυστέρησαν πολύ να κάνουν το ίδιο για το γυναικείο πληθυσμό τους. Εντυπωσιακότερη περίπτωση αποτελεί η «αρχαιότερη Δημοκρατία» του πλανήτη, η Ελβετία, στην οποία ενώ όλοι οι ενήλικες άνδρες ψήφιζαν χωρίς περιορισμούς από το 1848, οι γυναίκες απέκτησαν αυτό το δικαίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόλις το 1971. Ανάλογα ισχύουν και για τη Γαλλία, με αντίστοιχες χρονολογίες το 1848 και το 1955, αλλά και για την Ελλάδα: 1864 και 1952. Δηλαδή, μεσολάβησαν αντίστοιχα σε κάθε χώρα 123, 107 και 88 χρόνια, προκειμένου το καθολικό δικαίωμα ψήφου να γίνει πραγματικά καθολικό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια, πολλές κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις και ιδεολογικοί αγώνες, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έννοια του ανθρώπου και του πολίτη, που διακήρυξε η Γαλλική Επανάσταση του 1789, όλες οι τάξεις, τα φύλα, οι θρησκείες και οι φυλές – όχι μόνο οι λευκοί, άρρενες, Ευρωπαίοι, χριστιανοί, φορολογούμενοι, αρχηγοί οικογενειών.

2. Η δημοκρατία σε χρειάζεται.

Ναι, ΟΚ. Δεν λειτουργεί τέλεια. Μπορεί να λειτουργούσε καλύτερα κάποια χρόνια πριν, αλλά σίγουρα ακόμα και σήμερα αντέχει. Αναμφίβολα πάντως, μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Κοινώς; Μπορούμε να έχουμε πολλές ενστάσεις ατομικά ή/και συλλογικά για το αν η δημοκρατία λειτουργεί σωστά σήμερα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όμως ότι οι εκλογές αποτελούν αυτονόητη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή της.

Ενισχύοντας την εκλογική διαδικασία, ενισχύεις τη δημοκρατία!

3. Μα, δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Δεν έχει νόημα.

Υπάρχουν τεστς στο διαδίκτυο όπως αυτό που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις match με τις θέσεις κάποιων κομμάτων. Και έτσι έχεις μία αρχή. Η συνέχεια; Ρωτώντας! Ψάχνοντας!

Μην περιμένεις να βρεις το 100% της συμφωνίας. Μπορείς πάντα να ψηφίζεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο έναντι των υπόλοιπων επιλογών. Βρες κάποια θέματα που βρίσκεις σημαντικά και μάθε για τις θέσεις των κομμάτων πάνω σε αυτά τα θέματα. Έτσι θα μπορέσεις να οδηγηθείς στην επιλογή που σου ταιριάζει!

Στην χειρότερη σκέψου πως “μόνο και μόνο που ψηφίζεις, κάποια κόμματα που δεν θα ήθελες με τίποτα στον κόσμο να ανέβουν σε επίπεδα ποσοστών, συμμετέχοντες στις εκλογές και ψηφίζοντας κάτι άλλο, τους ρίχνεις το ποσοστό”!

Ραντεβού στις κάλπες!

Σημαντικό! Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις εκλογές, μπορείς να επισκέπτεσαι το site που έφτιαξε το Υπουργείο, ειδικά για σένα που ψηφίζεις πρώτη φορά. Εδώ: protifora.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;