Εκλογές 2019: 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εσύ που ψηφίζεις πρώτη φορά!
Αν ψηφίζεις πρώτη φορά στις Εκλογές 2019, πρέπει να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα!

Φέτος, στις Εκλογές 2019, μπαίνουν στους εκλογικούς καταλόγους και αυτοί που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ζωής τους. Οπότε, πέρα από τους 18άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, θα είναι και όλοι αυτοί που έχουν κλείσει 17 χρόνια ζωής.

Κι επειδή μπορεί να είσαι ένας από αυτούς, καλό είναι να ενημερωθείς κατάλληλα για την ψηφοφορία και τη διαδικασία γενικότερα. Μπορεί να είναι κάτι που έχεις δει ξανά, καθώς μπορεί να έχεις πάει με τους γονείς σου να ψηφίσεις, αλλά όταν έρχεται η σειρά σου είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να προσέξεις;

1. Να δεις που ψηφίζεις

Συνήθως, είναι στο ίδιο εκλογικό κέντρο που είναι και ο πατέρας σου, λόγω επιθέτου. Αλλά καλό είναι να κοιτάξεις στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να βρεις το εκλογικό κέντρο που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα!

2. Να έχεις ταυτότητα μαζί σου

Η ταυτότητα είναι πολύ σημαντικό! Δεν μπορείς να ψηφίσεις, αν δεν την έχεις μαζί σου. Είναι ένας τρόπος ταυτοπροσωπίας και ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου ότι ψήφισες. Οπότε, τσέκαρε πριν φύγεις από το σπίτι ότι την έχεις μαζί σου.

3. Ψηφοδέλτια

Μετά την ταυτοπροσωπία, θα σου δώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των συνδυασμών. Μέσα σε αυτά θα βρεις και ένα ολόλευκο χαρτί. Αυτό είναι το γνωστό “Λευκό”. Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θέλεις το βάζεις μέσα στον φάκελο και ύστερα ρίχνεις τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Στον φάκελο μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλεις να ψηφίσεις ή το λευκό. Ποτέ παραπάνω από ένα!

4. Σταυροί προτίμησης

Οι σταυροί προτίμησης στις Ευρωεκλογές 2019 και στις Δημοτικές Εκλογές 2019 είναι διαφορετικές στον αριθμό. Οπότε, βρες πόσους μπορείς να βάλεις και ψήφισε ανάλογα. Με τους λιγότερους δεν υπάρχει πρόβλημα. Με τους περισσότερους, μετράει μόνο η ψήφος προς το κόμμα κι όχι προς τους επιμέρους υποψήφιους που επέλεξες!

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: ΌΛΑ όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την εφορευτική επιτροπή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;