Στέλιος Κούλογλου: «Είναι πραγματικά στο χέρι σας να διαμορφώσετε το μέλλον που θέλετε»
Ο Στέλιος Κούλογλου μιλά στο neolaia.gr

Ο πλέον Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, έχει υπάρξει ένας από τους πιο πολυπράγμονες Έλληνες δημοσιογράφους, καταφέρνοντας να χαράξει μια ξεκάθαρη πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Οι σπουδές του στη δημοσιογραφία τον οδήγησαν στην πόλη του Φωτός, το Παρίσι, μέχρι το μακρινό Τόκιο και την Ινδία.

Έχει δουλέψει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας του ΕΚΚΕ τη δεκαετία του ’70, απ’ την οποία και αποχώρησε στις αρχές του ’80, έχει υπάρξει εκδότης περιοδικών («Κομμουνιστική Αναγέννηση»), συντάκτης σε περιοδικά και εφημερίδες («Αντί», «Το Βήμα»), ανταποκριτής στην «Αυγή» στο Παρίσι και κατέληξε να εγκατασταθεί στη Μόσχα, από όπου και κάλυπτε τις εξελίξεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών για το ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», ενώ πέρασε την τριετία 1992-1995 στην πρώην Γιουγκοσλαβία ασκώντας το δημοσιογραφικό του καθήκον.

Το όνομά του είναι ταυτισμένο με την ιστορικο-κοινωνική εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, ενώ έξι επεισόδια από το ντοκιμαντέρ Κομμουνισμός, η Μεγάλη Ουτοπία του 20ού Αιώνα, ήταν αρκετά για να του απονεμηθεί βραβείο Euro-Comenius. Για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, έχει συνθέσει το ντοκιμαντέρ Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη, μια ταινία σπουδαίας ιστορικής σημασίας, που περιλαμβάνει αποκαλυπτικές βιωματικές μαρτυρίες σχετικά με τα γεγονότα που σήμαναν την αρχή του τέλους για το Απριλιανό καθεστώς.

Έχει γράψει πλήθος άρθρων στον τύπο αλλά και βιβλία, όπως το «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο», το οποίο και συμπεριλήφθηκε στα πιο ευπώλλητα έργα, μετρώντας παραπάνω από 35 χιλιάδες αντίτυπα.

Ο Στέλιος Κούλογλου στο ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Ο δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής έχει εκφραστεί ουκ ολίγες φορές για την τρομακτική εξάπλωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, πράγμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο καίρια διακυβεύματα των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων. Άνοδος της ακροδεξιάς και του ρατσισμού ισούται με πρόβλημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ισότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα μας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Ο ίδιος έχει επίσης υπογραμμίσει -κόντρα στην αντικειμενική δυσκολία του εγχειρήματος και τις πιθανές αντιθέσεις πολλών- την αναγκαιότητα κοινής δράσης και συνεργειών ανάμεσα σε κόμματα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, των πράσινων δυνάμεων, της κλασικής Αριστεράς, ακόμα και των φιλελεύθερων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας στιβαρός τοίχος ανάσχεσης, που αφενός θα εμποδίζει την πολιτική οπισθοδρόμηση και αφετέρου θα προστατεύει και εγγυάται τις κοινωνικές ελευθερίες, οι οποίες και απειλούνται άμεσα από την ατζέντα των Λαϊκών κόμματων, τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Στ. Κούλογλου έχει χαρακτηρίσει την άνοδο της ακροδεξιάς ως ιδιαίτερα ανησυχητική και καλεί άπαντες -πόσο μάλλον νέους και νέες- να προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου, συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και τη χώρα μας.

-Είναι κρίσιμο θεωρείτε το να ψηφίσει ο κόσμος στις Ευρωεκλογές 2019; Μήπως μάλιστα είναι περισσότερο κρίσιμο από κάθε άλλη φορά;

“Πράγματι, αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και η καθημερινότητα μας. Η ακροδεξιά που βρίσκεται σε άνοδο, δε θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την επιστροφή στα έθνη-κράτη με κλειστά σύνορα. Επί πλέον το 70% των όσων διέπουν την καθημερινή μας ζωή αποφασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – από το εάν τρώμε μεταλλαγμένα μέχρι το πόσες ώρες εργαζόμαστε. Τα προηγούμενα χρόνια, σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, που αφορούσαν εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα των νέων και των γυναικών ή το περιβάλλον, οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ψήφισαν αρνητικά. Αν, λοιπόν, ενισχυθεί η ακροδεξιά θα απειληθεί ευθέως και ο τρόπος που ζούμε.”

-Ποιο είναι το σημαντικότερο διακύβευμα στις Ευρωεκλογές 2019;

“Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι τυχαία. Η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη προκάλεσε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, ανασφάλεια και οργή στους πολίτες, που κλήθηκαν να πληρώσουν την κρίση που ο «καπιταλισμός καζίνο» δημιούργησε. Αυτόν τον θυμό και τον φόβο – όπως και την κρίση του πολιτικού συστήματος που εφάρμοσε αυτές τις πολιτικές- έρχεται να εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά δίνοντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες ή η δημοκρατία.

Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, η Ε.Ε. δεν θα υπάρχει – τουλάχιστον με την μορφή που την ξέρουμε – σε λίγα χρόνια. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η διαμόρφωση προοδευτικών συσχετισμών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που σε συμμαχίες θα πολεμήσουν την λιτότητα, θα μεταρρυθμίσουν την Ευρώπη προς μια κατεύθυνση κοινωνικής δικαιοσύνης και θα δώσουν τη μάχη για να την κάνουν πάλι ελκυστική.

Αυτή η Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και Σοσιαλιστών. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.”

-Το 2016, ήσασταν διοργανωτής σε δυο διεθνείς ημερίδες της Ευρωβουλής σχετικά με την ιατρική και κλωστική κάνναβη. Αυτή, ήταν κι η πρώτη φορά που ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η φωνή Ελλήνων επαγγελματιών και επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της νόμιμης καλλιέργειας. Σκοπεύετε να ενισχύσετε κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες καλλιέργειας και μεταποίησης;

“Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της χρήσης της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης σε πολλές χώρες του πλανήτη έχει αποφέρει τεράστια έσοδα και έχει ανοίξει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Στην χώρα μας, που το κλίμα προσφέρεται για την καλλιέργεια αυτού του φυτού, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να διώκονται οι ασθενείς που καλλιεργούν φαρμακευτική κάνναβη για δική τους χρήση. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αποποινικοποίηση της χρήσης μικροποσοτήτων κάνναβης. Έτσι θα σταματήσει το εμπόριο και τα επικίνδυνα κυκλώματα. Θα πάψει να υπάρχει αυτό το μυστήριο γύρω από το φυτό. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία για να εξηγήσουμε στους νέους ότι κάθε υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες ακόμη και σε σοβαρές εξαρτήσεις.

Αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσω να τα προωθώ με σθένος στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.”

-Τα δυο τελευταία χρόνια, το ποσοστό νεανικής ανεργίας έχει φτάσει μέχρι και 39%, σύμφωνα με στατιστικά της Eurostat. Επίσης το βλέπουμε στην πράξη: Πολλοί νέοι και νέες φεύγουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους, αναζητώντας εργασία με καλύτερους όρους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι, που είτε έχουν εδώ μια σταθερή δουλειά, είτε είναι άνεργοι, εξακολουθούν να μένουν με γονείς και λοιπούς συγγενείς, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν ένα σπίτι. Ως προς αυτό, λοιπόν, ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, αφενός για τη μείωση της νεανικής ανεργίας και κατ’ επέκταση, για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας;

“Οι νέοι είναι το μέλλον μας και είναι αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Σε όλη την Ε.Ε. οι νέοι την πλήρωσαν. Δεν πρέπει να περάσει το έγκλημα που πάει να γίνει εναντίον τους, να ζήσουν δηλαδή χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Όμως έχω δεσμευτεί προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Γιατί και λαμπρά μυαλά έχουμε στην χώρα μας και εξαιρετικές νεανικές επιχειρήσεις που παρά τις δυσκολίες της κρίσης, και μέσα σε αυτή, στήθηκαν και πέτυχαν.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησα δυο μεγάλες εκδηλώσεις, όπου παρουσίασα τέτοια επιτυχημένα παραδείγματα με σκοπό να αναδείξουμε τους επιτυχημένους νέους μας αλλά και να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε σε επαφή με νέες ευκαιρίες και πιθανές συνεργασίες στην Ευρώπη. Τέτοιες εκδηλώσεις θα συνεχίσω να οργανώνω προκειμένου να αναδειχθούν όσοι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που εργάζονται, δημιουργούν και κερδίζουν στην χώρα μας.”

-Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε άμεσα και κυρίως στους νέους και νέες της χώρας μας, ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής;

“Θα ήθελα να πω τα εξής από το βήμα που μου δίνετε:

Γνωρίζω ότι νιώθετε την Ευρώπη ως κάτι το μακρινό και αδιάφορο. Ως κάτι που δεν μας επηρεάζει ή δεν νοιάζεται για εμάς. Όμως η Ευρώπη μας αφορά. Το 2008 η Ευρώπη “αρρώστησε” και τα συμπτώματα της κρίσης ήταν χειρότερα στην χώρα μας. Είναι αυτά τα συμπτώματα που σίγουρα σας έχουν απογοητεύσει, που σας έχουν βάλει σε σκέψεις να εγκαταλείψετε την χώρα – αν δυστυχώς δεν το έχετε κάνει ήδη εσείς ή οι φίλοι σας.

Η Ευρώπη είναι, όμως, μια πολύ σημαντική πολιτική “ανακάλυψη”. Έβαλε στο ίδιο τραπέζι λαούς που στο παρελθόν πολεμούσαν μεταξύ τους με εκατομμύρια νεκρούς. Την Ευρώπη αυτή πρέπει να την προστατεύσουμε. Πρέπει, όμως, και να την μεταρρυθμίσουμε. Να την στρέψουμε πίσω στις ιδρυτικές της αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν θα σας πω τι να ψηφίσετε. Θα σας καλέσω, όμως, να πάτε στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίσετε ό,τι εσείς πιστεύετε. Να συμμετάσχετε. Να μην μείνετε έξω από όσα συμβαίνουν στο κοινό μας σπίτι. Να διαμορφώσετε τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα διοικείται. Να μην το αφήσετε “βορά” σε εκείνους που θέλουν κλειστά σύνορα. Που θέλουν έχθρα. Που θέλουν χαλαρές οικονομικές σχέσεις, διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, που απεύχονται τον κοινό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, που αδιαφορούν για την στήριξη και την ενίσχυση των νέων.

Είναι πραγματικά στο χέρι σας να διαμορφώσετε το μέλλον που θέλετε. Σε αυτόν τον αγώνα, εμένα θα με βρείτε στο πλευρό σας.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
90'
1 - 1
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
45'
2 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
1'
58 - 53
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;