Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει αμοιβή για τους πολίτες που συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές!

Από neolaia.gr Team 29 Μαΐου 2019

Διάβασε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΔΕ για τις εφορευτικές επιτροπές και την εκλογική διαδικασία!

Μετά και τις Εκλογές 2019, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) υποστηρίζει με μία ανακοίνωσή της πως θα πρέπει να καθοριστεί αμοιβή για όσους πολίτες κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές. Κι αυτό γιατί αρκετοί είναι απρόθυμοι να συμμετέχουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και δεν εμφανίζονται ούτε για να ψηφίσουν!

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωση της μιλάει για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις Εκλογές 2019 λόγω έλλειψης ανθρώπων στις εφορευτικές επιτροπές. Ταυτόχρονα, συνεχάρη όσους συμμετείχαν στις εφορευτικές επιτροπές για τις Ευρωεκλογές 2019 και τις Δημοτικές Εκλογές 2019.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΔΕ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να καθοριστεί και μία αμοιβή για τους πολίτες που επιλέγονται για την εφορευτική επιτροπή. Έτσι, δε θα υπάρξουν και τόσες καθυστερήσεις στη διαδικασία, αλλά και θα εμφανίζονται πιο εύκολα οι επιλαχόντες πολίτες!

Δες αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΔΕ:

«Με την προκήρυξη των ταυτόχρονων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση είχε γίνει εξ αρχής αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος για τα Δικαστήρια που θα αναλάμβαναν την διαδικασία. Η ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών καλπών και ο αναγκαίος διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων απαιτούσαν τη συμμετοχή διπλάσιου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στα καθήκοντά τους με υπερένταση των δυνάμεών τους.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι ο διορισμός της πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων ως τακτικών δικαστικών αντιπροσώπων αποδυνάμωσε αριθμητικά τα συνεργεία παραλαβής του εκλογικού υλικού με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες δικαστικοί αντιπρόσωποι. Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αναγκάστηκαν αμέσως μετά την παράδοση των εκλογικών σάκων τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να συμμετέχουν αρκετές ώρες και στα συνεργεία παραλαβής του υλικού, παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα της Ένωσης και αυξήθηκε κατά ένα μέρος ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία από 918 σε 987, με τη συμμετοχή και Ειρηνοδικών.

Παρατηρήθηκε επίσης το φαινόμενο να λειτουργούν μεγάλα εκλογικά τμήματα έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών και στις 4 κάλπες. Το πρώτο βήμα που έγινε με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να υποκαταστήσει πλήρως την συμπλήρωση των χειρόγραφων πρακτικών που συνεπάγεται περιττή σπατάλη χρόνου. Η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία.

Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές. Στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους υπαλλήλους των αρμόδιων φορέων, που συμμετείχαν στην πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.»

Δες ακόμα: Εθνικές Εκλογές 2019: Δε θα κατέβει το Ποτάμι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486