Αγίου Πνεύματος 2019: Πότε πέφτει φέτος; - Τι ισχύει για τους εργαζόμενους και εργαζόμενες της χώρας;
Δείτε αναλυτικά πότε πέφτει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2019!

Μπήκε επισήμως και με όλες τις δόξες και τιμές ο Ιούνιος, φίλοι μου! Και επίσημα, λοιπόν, κηρύσσουμε την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, αφού, πέρα από το γεγονός ότι σήμερα είναι η δεύτερη μέρα του Ιουνίου, ο καιρός έχει αρχίσει ήδη να μας παροτρύνει να φορέσουμε κανένα σανδάλι και να αποδράσουμε σε θάλασσες και ακτές για να ξεκινήσουμε το πλατσούρισμα, αλλά και το μαύρισμα, λίγο νωρίτερα!

Και ποιος δεν ονειρεύεται ήδη άλλωστε, αποδράσεις και φανταστικά τριήμερα, μιας και μέσα στον Ιούνιο πέφτει η μέρα του Αγίου Πνεύματος.

Πάμε να δούμε πότε πέφτει, όμως, έτσι ώστε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι, αλλά να δούμε επίσης ποιοι και ποιες είναι αυτοί που δικαιούνται να μην εργαστούν την ημέρα αυτή.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2019 είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για απόδραση, αφού φέτος πέφτει αρκετά αργά, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Ποια μέρα πέφτει του Αγίου Πνεύματος, λοιπόν;

Η ημέρα αυτή είναι στις 17 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, όπου θα έχουμε μια ευκαιρία για σύντομες καλοκαιρινές διακοπές και χαλάρωση από το φόρτο και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη ημέρα του Αγίου Πνεύματος 2019 δεν είναι ημέρα αργίας για όλους και όλες και θα διάβασε παρακάτω να δεις το γιατί.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, παραμένουν ανοιχτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα, ενώ αποτελεί νομοθετημένη αργία για τις τράπεζες, τους τραπεζοϋπαλλήλους και για όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη την χώρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά. Όσον αφορά τα καταστήματα τώρα, πολλοί είναι οι εμπορικοί σύλλογοι των πόλεων της χώρας που ανακοινώνουν κάθε χρόνο ότι θα παραμείνουν κλειστά.

Το καθεστώς που διέπει τους εργαζομένους την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους.

Στο Δημόσιο, από την άλλη, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει ορισθεί ως επίσημη ημέρα αργίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα σχολεία.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δε θα εργαστούν στις 17 Ιουνίου 2019, θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του. Η προσαύξηση κατά 75% οφείλεται ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., δηλαδή σε περίπτωση που καθορίζει την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Γενικότερα, η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί επίσημα ως αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων για κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ακόλουθες:

Βιβλιοπωλείων,

Διαγνωστικών Κέντρων,

Δημοσιογράφους Περιοδικών,

Εργοδηγούς Σχεδιαστές,

Οίκων Ευγηρίας,

Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ,

Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων,

Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών,

Κλινικών,

Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων),

Περιοδικών,

Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων,

Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ.,

Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας,

Ραδιοφωνικών Σταθμών,

Ραδιοφώνου Τεχνικούς,

Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων,

Τηλεοπτικών Σταθμών,

Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος,

Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων,

Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων,

Φροντιστηρίων Μέσης,

Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών,

Φωτοστοιχειοθέτες,

Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων,

Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών.

Δες επίσης: Καλοκαιρινοί προορισμοί που δε χρειάζονται αυτοκίνητο!

5 φανταστικά μέρη δίπλα στην Αθήνα για μονοήμερη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;