Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019: Τα παιδιά πρέπει να παίζουν κι όχι να εργάζονται!
Σήμερα, 12 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2019 είναι σήμερα, 12 Ιουνίου! Η μέρα αυτή καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με βασικό της στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά και πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η μέρα αυτή είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου. Τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ μικρές ηλικίες και κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το 1999 οι περισσότερες χώρες/ μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.

Μερικά στατιστικά στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας:

  • ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία
  • 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών
  • κάθε χρόνο τουλάχιστον 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα
  • περίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF

Η UNICEF έχει ξεκινήσει κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή των παιδιών αυτών σε σχολεία. Σύμφωνα, με την έκθεση της UNICEF:

“Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες.”

Όσον αφορά τη χώρα μας, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες. Μάλιστα, κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα παραπάνω στοιχεία για τη χώρα μας είναι κατ’ εκτίμηση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες έρευνες για το θέμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
77'
1 - 0
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
73'
0 - 2
Κλα
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;