Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στο φαλάφελ!
Το φαλάφελ έχει σήμερα την τιμητική του!

Με ένα πολύ διαφορικό doodle, αποφάσισε να τιμήσει η Google σήμερα, 18 Ιουνίου 2019, το πεντανόστιμο αυτό έδεσμα που λέγεται φαλάφελ., “σπάζοντας” για λίγο την παράδοση των αφιερωμάτων σε εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της τέχνης ή των γραμμάτων.

Σήμερα, έχει την τιμητική του το γνωστό έδεσμα που φτιάχνεται από ρεβίθια.

Αν κι η πραγματική προέλευση του πικάντικου street food χάνεται στο πέρασμα του χρόνου, το φαλάφελ είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές έδεσμα σε πάρα πολλές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου, με την Ινδία, ωστόσο, να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς παγκοσμίως στην παραγωγή ρεβιθιών, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε υψηλή περίοδο.

 Τι είναι το φαλάφελ;

Το φαλάφελ είναι αυτές οι τηγανητές “μπαλίτσες”, που φτιάχνονται από αλεύρι ρεβιθιών ή κουκιά και αποτελούν παραδοσιακό πιάτο της μεσοανατολικής κουζίνας, το οποίο μάλλον προέρχεται από την Αίγυπτο.

Τα φαλάφελ συνήθως σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με σάλτσα από ταχίνι, με πατάτες τηγανητές, με μελιτζάνες, αλλά και με σαλάτα.

Ετυμολογία του φαλάφελ

Η λέξη “Φαλάφελ” προέρχεται από την αραβική falāfil που είναι ο πληθυντικός της filfll που σημαίνει «πιπεριά». Η λέξη είναι διαδεδομένη και συναντάται σε άλλες γλώσσες όπως στην περσική pilpil, από τα σανσκριτικά ως pippalī που σημαίνει «μακριά πιπεριά»· ή την προγενέστερη *filfal από την αραμαϊκή pilpāl που σημαίνει «μικρό στρογγυλό πράγμα, σαν κόκκος πιπεριού» και παράγεται από την palpēl, «στρογγυλό, ρολό». Επομένως η λέξη φαλάφελ από προέλευσης σημαίνει «ρολάκια, μικρά μπαλάκια».

Ιστορία του φαλάφελ

Κανείς μας δε γνωρίζει με σιγουριά την ακριβή τους ιστορία, καθώς η προέλευση των φαλάφελ είναι σχετικά αμφιλεγόμενη. Η ευρέως επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το πιάτο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο πριν από περίπου 1000 χρόνια από Κόπτες, που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Από την πόλη-λιμάνι Αλεξάνδρεια έγινα εξαγωγή του πιάτου και της ονομασίας του προς άλλες μεσανατολίτικες περιοχές. Το πιάτο αργότερα μετακινήθηκε βόρεια προς το Λεβάντε, όπου τα ρεβίθια αντικαταστάθηκαν από κουκιά. Εικάζεται, χωρίς όμως αδιάσειστα στοιχεία, ότι η ιστορία τους χρονολογείται από τον καιρό της Αρχαίας Αιγύπτου. Σε άλλες θεωρίες που προτάθηκαν τα φαλάφελ προέρχονται από την Ινδική υποήπειρο όπου συνήθιζαν να τηγανίζουν τα φαγητά, και τα έφεραν στη Δύση οι Άραβες ή οι Τούρκοι· και ότι τα φαγητά με ρεβίθια προέρχονται από την Υεμένη.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;