Πολιτική αλλαγή: Αγνοείται
Του αναγνώστη μας, Κωνσταντίνου Αλαμάνη

Προεκλογική περίοδος: Η “μητέρα” των μαχών για πολιτικά κόμματα, κανάλια, δημοσιογράφους και «δημοσιογράφους». Για εμάς τους παρατηρητές είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Άλλοι δυσφορούν, μερικοί αδιαφορούν, κάποιοι φανατίζονται και είναι κι αυτοί που παρατηρούν πιο κριτικά τα πράγματα.

Τα κόμματα παρουσιάζουν τα προγράμματα τους και αναρωτιέμαι εάν κάποιος, πέρα από ό,τι ακούει στα κανάλια, διάβασε προσεκτικά έστω και ένα από αυτά. Αλλά τι λέω και εγώ. Οι Έλληνες ψηφοφόροι περιγράφηκαν σε μια δήλωση βουλευτή με τον πιο ωμό, χυδαίο αλλά και μέχρι ένα σημείο ειλικρινή τρόπο. Ο βουλευτής είπε με πολύ απλά λόγια, αποχωρώντας από το κόμμα του, πως θα αποκαλύψει σύντομα ποια θα είναι η επόμενη πολιτική του στέγη όπου και θα μεταφέρει τους χιλιάδες ψηφοφόρους του. Οι ψηφοφόροι, δηλαδή, θα ακολουθήσουν «τυφλά» τον ηγέτη τους.

Να διευκρινίσω το εξής: Θεωρώ πως πρέπει να ψηφίζουμε υποψηφίους, όχι μόνο με γνώμονα την ιδεολογία τους, αλλά και ως προσωπικότητες. Δυστυχώς στην Ελλάδα, ο υποψήφιος δεν μπορεί να αποκλίνει ιδιαίτερα της κομματικής γραμμής του, άρα κρίνεται με το πόσο «ενεργός» είναι στη Βουλή και πόσο συνεισφέρει στην χάραξη πολιτικής με τις γνώσεις και την εμπειρία του, πάντα στο πλαίσιο της επικρατούσας ιδεολογίας. Οι βασικές πολιτικές όμως είναι προδιαγεγραμμένες.

Πώς γίνεται λοιπόν ο συγκεκριμένος, με την δέσμευση σε συγκεκριμένη ιδεολογία, να προσδοκά να τον ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του; Κι όμως. Θα συμβεί και θα συνεχιστεί η παράδοση της «τυφλής» ψήφου και της ψήφου της υπόσχεσης-υποχρέωσης.

Ευελπιστούσα πως υπήρχε μία ελπίδα να προκύψει κάτι καλό με την πάροδο της κρίσης, να αποκαλυφθούν οι ανίκανοι και οι άσχετοι και να αλλάξει συθέμελα η αντιμετώπιση της πολιτικής σκηνής από τους ρυθμιστές της. Γιατί, δεν ξέρω εάν σου διαφεύγει, για τον κάθε ένα που αναθεματίζεις όταν τον ακούς να τοποθετείται σε ένα θέμα, έχει συγκεντρώσει ένα σύνολο ψήφων από εμάς, τους ρυθμιστές.

Αν κι αυτή η ελπίδα, τείνει να εκλείψει. Πώς προκύπτει αυτό; Σε μία έρευνα του διαΝΕΟσις για το τι πιστεύουν οι Έλληνες το 2018, σε ερώτηση που αφορούσε την εμπιστοσύνη τους σε μία σειρά από θεσμούς και δομές, οι Έλληνες που εμπιστεύονται «πολύ» την κυβέρνηση είναι περισσότεροι από εκείνους που εμπιστεύονται «πολύ» το internet. Την κυβέρνηση, της οποίας η αστυνομία προσήγαγε προληπτικά φέτος πολίτες για να μην γιουχάρουν ή να μην εκφράσουν αντίθετη γνώμη σε μέλη της κυβέρνησης σε εκδήλωση.

Προτιμάται από το internet, που χάρη σε αυτό μπορώ και εκφράζομαι αυτή τη στιγμή, δημόσια. Το πόσο αντικειμενικά είναι εκείνα που διαβάζεις εξαρτάται από εσένα και είναι υποχρέωση σου να βελτιωθείς στο να τα αξιολογείς.

Είναι ώρα όλες αυτές οι διαθέσιμες πληροφορίες να συμβάλουν τα μέγιστα, ώστε να γίνει η αρχή όλο και περισσότερα άτομα να αποκτήσουν μια απαραίτητη ενημέρωση σε θέματα που νομίζουν πως δεν τους αφορούν. Η λέξη πολιτική δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με μονοδιάστατη σημασία. Διότι ζητήματα πολιτικής είναι και οι θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ, τα νοσοκομεία, η παιδεία αλλά και η οικονομική ανάπτυξη και η φορολογία μέχρι την ανακύκλωση και την βιώσιμη ανάπτυξη. Μια πολιτική κουλτούρα που θα μας βοηθά να κατανοούμε τα γεγονότα, τα οικονομικά μεγέθη, τις μεταρρυθμίσεις και τις επιπτώσεις. Δε χρειάζεται να είσαι πολιτικός για να τα γνωρίζεις όλα αυτά, είναι υποχρέωση σου σαν πολίτης του 21ου αιώνα με δικαίωμα ψήφου, ώστε να μην σε «κοροϊδεύουν».

Οι εκλογές θα περάσουν, θα έρθει αλλαγή στο κυβερνών κόμμα ή και όχι. Μαζί με αυτό, θα έρθουν και οι όποιες πολιτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στο πώς η Φινλανδία κατάφερε να πρωταγωνιστεί στην καινοτομία, ο πρώην πρωθυπουργός της τόνισε τη σημασία της υπομονής. Στη Φινλανδία είχαν γίνει επενδύσεις το 1980 στην έρευνα και τεχνολογία και συνεργασίες των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα. Δήλωσε ο π.π. πως τα πρώτα 10 χρόνια, αν ρωτούσες τον πολίτη, θα σου έλεγε πως δεν κατάλαβε καμία αλλαγή. Όμως, 5 χρόνια αργότερα θα σου έλεγε πως ήταν η καλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ!

Είμαστε έτοιμοι;

Αλαμάνης Κωνσταντίνος, Φοιτητής στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
8'
33 - 23
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;