Μία έρευνα για την επιστροφή πορτοφολιών έχει ένα απρόσμενο συμπέρασμα!
Για να δούμε τι κάνουμε στην Ελλάδα και τι στις υπόλοιπες χώρες όταν βρίσκουμε ένα πορτοφόλι!

Μετά από ένα μεγάλο περιστατικό που έγινε viral με δύο παιδιά στο Καρπενήσι που επέστρεψαν ένα πορτοφόλι με 4.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του, μία νέα έρευνα που έγινε παγκοσμίως, μας δίνει σημαντικά στοιχεία για το πώς οι άνθρωποι κινούνται όταν βρίσκουν λεφτά στον δρόμο. Μάλιστα, σημαντικό ρόλο παίζει το ποσό που θα βρεθεί!

Η έρευνα έγινε από Αμερικάνους και Ελβετούς ερευνητές. Οι ερευνητές βρήκαν κάτι που κανείς δεν περίμενε! Όσο αυξάνει το ποσό στο πορτοφόλι, τόσο αυξάνεται το ψυχολογικό κόστος για αυτόν που θα το βρει, αν δεν επιδείξει τιμιότητα. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά η εικόνα που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του. Οπότε, είναι πιο πιθανό να το επιστρέψει!

Σύμφωνα με την κλασική οικονομική θεωρία προβλέπεται ότι οι άνθρωποι, ως ένα, πρωτίστως, ορθολογικό και όχι ηθικό ον, θα κρατούσε ένα χαμένο πορτοφόλι. Και μάλιστα όσο περισσότερα είναι τα χρήματα που περιέχει, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό κίνητρο για να μην το επιστρέψει. Κι αυτό ακριβώς κατάφερε να καταρρίψει η νέα έρευνα!

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Μίσιγκαν και της Γιούτα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα τεράστιο πείραμα με “χαμένα” πορτοφόλια σε 355 πόλεις 40 χωρών. Μέσα σε αυτές ήταν και η Ελλάδα!

Οι ερευνητές παρέδωσαν 17.303 τα “χαμένα” αυτά πορτοφόλια σε ρεσεψιόν ξενοδοχείων, τράπεζες, μουσεία, θέατρα, ταχυδρομεία, αστυνομικά τμήματα κ.α. Τα πορτοφόλια αυτά περιείχαν διαφορετικά ποσά χρημάτων, από μηδέν έως 94 δολάρια. Επιπλέον, κάθε πορτοφόλι περιείχε μια κάρτα με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή το e-mail του, καθώς και μια λίστα με ψώνια. Το τελευταίο για να κάνουν οι ερευνητές πιο αληθοφανές το χαμένο πορτοφόλι.

Οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες των πορτοφολιών για να τα παραλάβουν ή τα πορτοφόλια κατακρατήθηκαν και δεν επιστράφηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγο πορτοφολιών ήταν οι ίδιοι οι επιστήμονες.

Και τα ευρήματα που βρήκαν ήταν αρκετά σημαντικά. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά τιμιότητας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Το βασικό, όμως, συμπέρασμα της έρευνας που είχε σχεδόν καθολική ισχύ, σε 38 από τις 40 χώρες όπου έγινε το πείραμα, ήταν ότι πορτοφόλια με μικρά ποσά είναι ευκολότερο να μην επιστραφούν ποτέ. Σε αντίθεση όσα περιέχουν πολλά χρήματα, είναι πιθανότερο να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους.

Σε ένα διεθνές επίπεδο, το 51% των ανθρώπων που βρήκαν ένα πορτοφόλι με λίγα χρήματα το επέστρεψαν. Ενώ, το ποσοστό αυτό φτάνει το 72%, όταν οι άνθρωποι έβρισκαν πορτοφόλι με πολλά χρήματα!

Άλλο ένα παράξενο στοιχείο της έρευνας αυτής, είναι ότι πορτοφόλια με χρήματα και κλειδιά είναι πιθανότερο να επιστραφούν από ότι πορτοφόλια με μόνο χρήματα. Ίσως, αυτό έχει να κάνει και με τη χρήση του κλειδιού!

Μεγάλη διαφορά, όμως, παρουσιάζουν τα στατιστικά αυτά στις διάφορες χώρες του κόσμου. Με χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία να έχουν επιστραφεί των χαμένων πορτοφολιών σε ποσοστό 70% έως 85%, έναντι ποσοστού 8% έως 20% σε χώρες όπως η Κίνα, το Περού, το Καζακστάν και η Κένυα.

Αν αναρωτιέσαι τι συμβαίνει και με την Ελλάδα, σου έχω παρακάτω σημαντικά στοιχεία της έρευνας αυτής!

Η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 55%, όσον αφορά την επιστροφή πορτοφολιών με χρήματα και λίγο κάτω από 40% χωρίς χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στα 2 πορτοφόλια να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους!

Από την έρευνα αυτή, προκύπτει ότι οι Ελβετοί είναι οι πιο τίμιοι στην επιστροφή πορτοφολιών που δεν περιέχουν καθόλου χρήματα. Με τους Δανούς, τους Σουηδούς και τους Νεοζηλανδούς να είναι οι πιο τίμιοι στην επιστροφή πορτοφολιών με μεγάλα ποσά χρημάτων.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι πορτοφόλια που δόθηκαν στο Βατικανό δεν επιστράφηκαν ποτέ! Ίσως, να φταίνε οι άπειροι τουρίστες!

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν και τέσσερις βασικοί παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αν θα επιστραφεί ένα πορτοφόλι. Αυτοί είναι:

  1. πόσα χρήματα περιέχει,
  2. πόση προσπάθεια πρέπει να κανείς για να βρει τον ιδιοκτήτη του,
  3. πόσο αλτρουιστικά θα σκεφτεί κανείς για τον ιδιοκτήτη του,
  4. πόσο μεγάλο θα είναι το ψυχολογικό κόστος της έλλειψης τιμιότητας γι’ αυτόν κρατά το χαμένο πορτοφόλι

Ο καθηγητής Μισέλ Μαρεσάλ του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δήλωσε για τα παραπάνω συμπεράσματα τα εξής:

“Οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως τίμια πρόσωπα και όχι ως κλέφτες. Το να κρατήσουν ένα πορτοφόλι, σημαίνει ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν την εικόνα του εαυτού τους, κάτι που έχει ψυχολογικό κόστος.”

Ενώ, ο επίκουρος καθηγητής Άλεν Κον του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε:

“Λανθασμένα υποθέτουμε ότι οι συνάνθρωποι μας είναι εγωιστές. Στην πραγματικότητα η αυτο-εικόνα τους ως τίμια πρόσωπα είναι πιο σημαντική γι’ αυτούς από ότι ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος.

Η τιμιότητα, που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με το ατομικό συμφέρον, είναι σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα για το πώς λειτουργεί μια κοινωνία σχεδόν σε όλες τις σχέσεις της.”

Δες ακόμα: Δύο μαθητές έκαναν μία πράξη που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;