Το καλοκαίρι ξεκινά κι η Google κηρύσσει την έναρξή του με το σημερινό της Doodle!
Το καλοκαίρι ξεκινά επισήμως στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογία και το σημερινό google doodle τιμά την έναρξή του!

Το καλοκαίρι έχει μπει στις ζωές μας πολύ δυναμικά και ο Ιούνιος σχεδόν κοντεύει να τελειώσει, χωρίς να το πάρουμε και πολύ χαμπάρι.

Από σήμερα, όμως, 21 Ιουνίου 2019, οι μέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μικραίνουν, ώσπου κατά την φθινοπωρινή ισημερία θα φτάσουν σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου η μέρα είναι πλέον μικρότερη.

Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Κατά πώς φαίνεται, το καλοκαίρι στη μετεωρολογία ξεκινά επίσημα στις 21 Ιουνίου, δηλαδή σήμερα, ημέρα Παρασκευή και καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη και, ως αποτέλεσμα, οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Το ηλιοστάσιο πήρε το όνομά του από τις λέξεις “ήλιος” και “στάση”, καθώς κοντά στα ηλιοστάσια, λίγες ημέρες πριν ή μετά, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Να πούμε επίσης ότι η Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν Θεός, ενώ σχεδόν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες τιμητικές γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και τους Ιρανούς μέχρι τους Μάγιας και τους Ίνκας. Σε πολλά μέρη του κόσμου επίσης, μεγάλες γιορτές λάμβαναν χώρα κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο θεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, η οποία και σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους.

Προϊστορικά μνημεία, όπως το Stonehedge στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρείται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό, ενώ για τους Ρωμαίους, είχε πολύ μεγάλη σημασία η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό κι οι ημέρες όλο και μεγάλωναν.

Τι είναι, όμως, τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

Καλό καλοκαίρι!

Δες ακόμα: Έλα να σε πάω διακοπές στο νησί της… καρδιάς!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Άρη
FT
1 - 1
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΑΕΚ
85'
3 - 0
Παν
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
1'
86 - 94
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
1'
13 - 15
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;