Νέος Ποινικός Κώδικας: Μέχρι και φυλάκιση για τροχαίες παραβάσεις υπό την επήρεια αλκοόλ!
Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές που φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας για τις τροχαίες παραβάσεις!

Ο νέος ποινικός κώδικας – Ν 4619/2019 (ΦΕΚ Α΄ 95/11.6.2019) ψηφίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις αρχές του μήνα Ιουνίου και φέρνει αλλαγές στις ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις των οδηγών.

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, ουσιαστικά καταργείται ο προηγούμενος κώδικας που ήταν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 1951. Με τον νέο νόμο, το σύστημα ποινών αναδιαρθρώνεται ριζικά και ανοίγει μια νέα σελίδα στην αντιμετώπιση και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και των πάμπολλων πταισμάτων οδικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου, λοιπόν, αναμένονται αλλαγές στις ποινές σχετικά με τις παραβάσεις οδηγών υπό την επήρεια αλκοόλ και μέθης, αλλά ακόμα και κόπωσης, ψυχικής και σωματικής. Η κόπωση και η υπερβολική ταχύτητα άλλωστε, συνιστούν δυο από τις επικρατέστερες αιτίες πρόκλησης ατυχήματος στους δρόμους, πόσο μάλλον από οδηγούς λεωφορείων ή φορτηγών.

Δείτε αναλυτικά τις ποινές που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας:

1. Όποιος κατά τη συγκοινωνία στους δρόμους ή στις πλατείες:

α) οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης,

β) οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, τιμωρείται, αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις: αα) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,

γ) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,

δ) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν στην περίπτωση των στοιχείων α’ ή β’ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

ε) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β ́ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».

Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα φιλοδοξούν τη εν καιρώ αναδιαμόρφωση της οδικής νοοτροπίας στη χώρα μας, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τροχαίων συμβάντων.

Δείτε ακόμα: Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες εν ώρα οδήγησης;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;