Βάσεις 2019: Που αναμένεται να κυμανθούν - Δείτε αναλυτικά!
Δείτε αναλυτικά σε τι επίπεδα αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2019!

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων;

Οι Πανελλήνιες 2019 έφτασαν στο τέλος τους τόσο για τα Γενικά όσο και για τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας και οι υποψήφιοι γνωρίζουν πλέον πώς τα πήγαν στις φετινές εξετάσεις, αλλά και πόσα μόρια συγκεντρώνουν συνολικά.

Οι βαθμολογίες που καθορίζουν τις βάσεις 2019 αναρτήθηκαν στο results.it.minedu.gov.gr και μπορείς να τις δεις.

Οι πίνακες με τις καταστάσεις που αναρτήθηκαν ήδη στα Λύκεια της χώρας έχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τους βαθμούς ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του λόγω προσωπικών δεδομένων.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τους βαθμούς τους στον ιστότοπο results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Επίσης αναρτήθηκαν και τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογίες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που ουσιαστικά καθορίζουν τις Βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και άλλες σχολές.

Όσον αφορά τις βάσεις 2019, φαίνεται πως φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν συγκεκριμένα για το 2ο και 3ο πεδίο. Ο κ. Βαφειαδάκης μάλιστα, Πρόεδρος της ΟΕΦΕ, είχε υπογραμμίσει για τις Πανελλήνιες 2019 τα εξής: «Είχαμε δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, αφού η Φυσική και η Χημεία «έκλεψαν την παράσταση», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Χημεία είχαμε τα δυσκολότερα θέματα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα των τελευταίων 10 με 15 ετών» στα πλαίσια ομιλίας του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» , όπου ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξελίξεις, ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, σε ό,τι αφορά τις βάσεις σε 2 από τα 4 πεδία των φετινών πανελλήνιων εξεταστικών διαγωνισμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων, αυτές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά στα ΑΕΙ στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, ενώ εξαίρεση, φαίνεται να αποτελεί το 1ο Πεδίο, αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Αναλυτικότερα – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2019;

1ο Επιστηµονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το µοναδικό πεδίο που δε φαίνεται να έχει πτωτική τάση στα µόρια εισαγωγής, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του πεδίου δεν έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις από πέρυσι. Για παράδειγμα, τα λατινικά, η Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά δε φαίνεται να προβληµάτισαν ιδιαίτερα τους υποψήφιους, ενώ οι καθηγητές εκτιµούν ότι οι βαθµολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Δηλώσεις του κ. Βαφειαδάκη για το 1ο πεδίο:

«Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών εκτιμώ πως τα θέματα ήταν τα πιο εύκολα (σ.σ συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρία πεδία και τα φετινά τους θέματα), αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού δεν είχαμε μεγάλες διαφορές από τα περυσινά θέματα. Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, που διατύπωσε την εκτίμηση πως σε αυτό το πεδίο «οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων».

2ο Επιστηµονικό Πεδίο Θετικών Επιστηµών: Σε μαθήματα, όπως Μαθηματικά, Φυσική και Χηµεία, οι επιδόσεις των υποψηφίων αναµένονται χαµηλές, ενώ οι βάσεις θα έχουν σίγουρα πτωτική πορεία. Οι εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων αναμένεται σηµαντική, ακόµη και στις κορυφαίες Πολυτεχνικές σχολές, όχι µόνο της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις βάσεις 2019 στο δεύτερο πεδίο, αυτό των Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές κλπ, ο κ. Βαφειαδάκης, πρόεδρος της ΟΕΦΕ, τόνισε τα εξής: «τα μαθηματικά φαίνεται επίσης πως είναι ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε» , ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο: «δυσκόλεψε περισσότερο και η Χημεία ήταν πάρα, πάρα πολύ δύσκολη».

Και συνέχισε, αναφέροντας ότι: «Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία. Όταν δούμε και πώς πάει, μαζί με τη Φυσική, για την οποία έχουμε λίγα στοιχεία, θα μιλήσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα αν και είναι βέβαιον από αυτά που έχουμε δει ότι οδηγούμαστε σε σημαντική αποκλιμάκωση των βάσεων». 

3ο Επιστημονικό Πεδίο Υγείας και Ζωής; Μικρή αναμένεται η πτώση των βάσεων, οριακή στις υψηλόβαθµες σχολές, παρόλα αυτά, οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις εκτιµήσεις τους, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα μια σαφής εικόνα για τη βαθµολόγηση του µαθήµατος, µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, τη Βιολογία.

Ο κ. Βαφειαδάκης μάλιστα, μίλησε για «αποκλιμάκωση» και στο πεδίο που περιλαμβάνει τις ιατρικές σχολές, αλλά όχι μόνο. Ο ίδιος τόνισε το εξής:

«Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερη συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο» […] «διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές».

4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής: Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται πτώση στις βάσεις, µε περισσότερο ευνοημένους εκείνους τους υποψήφιους που στοχεύουν στις οικονομικές επιστήμες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι ορατή για τις στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές, Λιμενικού, παιδαγωγικές.

Όσον αφορά την προετοιμασία για το Μηχανογραφικό 2019:

Η διαδικασία ξεκινά με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν το Μηχανογραφικό δελτίο τους να απευθύνονται στο Λύκειο τους με σκοπό να πάρουν τον σχετικό κωδικό υποβολής (password). Στη συνέχεια, εισέρχονται με αυτόν τον κωδικό στην ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr μέσω της οποίας μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του Μηχανογραφικού τους και να κάνουν προσωρινές αλλαγές (Προσωρινή αποθήκευση).

Αφού ανακοινωθούν οι βαθμοί των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Δευτέρα 15-7-2019. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό:

  1.  όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2019, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  2. όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκεια τους.

Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 21 Ιουνίου με 15 Ιουλίου 2019.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Το μηχανογραφικό υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν πρόχειρο μηχανογραφικό, να τροποποιούν το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο και στη σχετική περίοδο να προχωρήσουν στην οριστικοποίησή του.

Τι πρέπει να προσέξεις;

1. Η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» παραδοσιακά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και μια ενδεικτική ημερομηνία φαίνεται η Δευτέρα 24 Ιουνίου, ενώ αναλογικά αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, δίχως βέβαια ακόμη να έχει ανακοινωθεί κάτι από το υπουργείο Παιδείας. Η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία και μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δεν θα γίνεται δεκτό, ούτε θα αλλάζει, ούτε θα αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.

2. Οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο Λύκειο τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να δηλώσουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις («Προσωρινή Αποθήκευση»). Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αντίστοιχα, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») ως και την καταληκτική ημερομηνία.

3. Ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί, ακόμη και όλα, από αυτά που περιλαμβάνονται στο ένα πεδίο ή στα δύο πεδία που έχει πρόσβαση από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Μπορεί να δηλώσει τα τμήματα με όποια σειρά επιθυμεί, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο που περιλαμβάνονται. Αν δηλώσει προτίμηση για τμήμα που περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που δήλωσε, το δηλώνει μία φορά μόνο.

4. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά οι υποψήφιοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις περυσινές βάσεις των τμημάτων ή να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με γνώμονα τις βάσεις των τμημάτων. Οι προτιμήσεις τους πρέπει να εκφράζουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και όχι απλά μια βαθμολογική ιεράρχηση των τμημάτων.

5. Την εφετινή χρονιά, σε σύνολο 459 τμημάτων, περιλαμβάνονται δεκάδες νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών τα οποία αφορούν σχεδόν το 1/3 του μηχανογραφικού. Στα τμήματα αυτά θα διαμορφωθούν βάσεις για πρώτη φορά που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια και οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα τμήματα αυτά θα αποτελέσουν τον παράγοντα Χ για πολλούς ενδιαφερομένους.

6. Στα νέα τμήματα, για όσους ενδιαφέρονται ή θα διεκδικήσουν μετεγγραφή, δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές αντιστοιχίες. Κατά συνέπεια, ή θα πρέπει να πιθανολογήσουν ή να καταφύγουν σε εξειδικευμένους συμβούλους σταδιοδρομίας προκειμένου να τους βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

7. Η «πανεπιστημιοποίηση» ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο προτιμήσεων σε αρκετά από αυτά τα τμήματα, ασκώντας μια πίεση «προς τα πάνω» στη διαμόρφωση των βάσεών τους.

8. Σε πολλά από τα νέα τμήματα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους σε βασικά στοιχεία, όπως η διάρκεια των σπουδών, το πρόγραμμα και η αποστολή τους, και όχι μόνο στο γεγονός ότι ανήκουν σε κάποιο ΑΕΙ. Ενδεικτικά, στο εφετινό μηχανογραφικό ένας υποψήφιος π.χ. του 2ου επιστημονικού πεδίου που ενδιαφέρεται για σχολές μηχανικών θα έχει να επιλέξει μεταξύ των παραδοσιακών πολυτεχνικών τμημάτων, νέων πανεπιστημιακών τμημάτων πενταετούς φοιτήσεως και πανεπιστημιακών τμημάτων μηχανικών τετραετούς φοιτήσεως.

Δείτε ακόμα: Πανελλήνιες 2019: Ανακοινώθηκαν οι βαθμοί – Δείτε τα αποτελέσματα ΕΔΩ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
LOS
19:45
-
Ast
18 Απρ. 2024
Φιο
19:45
-
Vik
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
5'
48 - 40
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;