H Carola Rackete συνελήφθη επειδή διέσωσε πρόσφυγες που κινδύνευαν να πνιγούν
Την οργή του Ματέο Σαλβίνι προκάλεσε η 31χρονη καπετάνιος, Carola Rackete, καθώς μετέφερε πρόσφυγες στα ανοιχτά της Ιταλίας και τώρα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 χρόνων

Το όνομά της είναι Carola Rackete (Καρόλα Ράκετε) και είναι 31 ετών. Καπετάνισσα του Sea Watch 3 στο επάγγελμα, με καταγωγή από τη Γερμανία .

Το πλοίο που πιλόταρε η Καρόλα Ρακέτε έπλεε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Ιταλίας, επί 14 ημέρες, μεταφέροντας 40 πρόσφυγες.

Η νεαρή καπετάνισσα, λοιπόν, αποφασίζοντας να “σπάσει” τον αποκλεισμό που έχει κηρύξει ο Ματέο Σαλβίνι στους πρόσφυγες και μετανάστες, μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, παρότι έθετε σε κίνδυνο τον ίδιο της τον εαυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:

“Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς”.


Όπως ήταν αναμενόμενο, το τολμηρό εγχείρημα της Γερμανίδας καπετάνισσας είχε άμεσο κόστος: Η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον της, με επιχείρημα τη διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών, ενώ, μόλις το πλοίο έφτασε στο λιμάνι, η ίδια συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία και οι μετανάστες παρέμειναν στο σκάφος, σύμφωνα με μετάδοση που έκανε η κρατική RAI, η οποία προσέθεσε πως η Carola Rackete αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνων.

Σε συνέντευξή της στη Repubblica, η 31χρονη ακτιβίστρια πλοίαρχος μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με το προσφυγικό: «Η ζωή μου ήταν εύκολη, μπόρεσα να φοιτήσω σε τρία πανεπιστήμια και στα 23 μου ήμουν απόφοιτη. Είμαι λευκή, Γερμανίδα, γεννήθηκα σε μια χώρα πλούσια με ένα διαβατήριο “σωστό”. Όταν τα συνειδητοποίησα όλα αυτά, ένιωσα ότι έχω ηθική υποχρέωση να βοηθήσω όσους δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα».

Στη συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα, η Καρόλα Ρακέτε εξηγεί πώς δεν αγκυροβόλησε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση σχετικά με την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα, ενώ προσέθεσε επίσης ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές πως πλησιάζει, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι οι ενέργειές της 31χρονης πλοιάρχου έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «εγκληματίες», ενώ, απ’ την άλλη, ο Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί, άσκησαν δριμεία κριτική εις βάρος της σύλληψής της.

Δείτε ακόμα: Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Πριν έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μη με απελάσουν»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;