Έρευνα: Κι όμως οι κατσαρίδες γίνονται ανθεκτικές στα εντομοκτόνα!
Μία νέα έρευνα δείχνει ανησυχητικά αποτελέσματα για τις κατσαρίδες!

Το καλοκαίρι αρχίζουν να εμφανίζονται κάποια έντομα τα οποία θα θέλαμε και να μην υπήρχαν. Αυτά τα έντομα είναι οι γνωστές σε όλους μας κατσαρίδες. Σου έχω, όμως, άσχημα νέα για αυτό το έντομο που, σχεδόν όλοι, το σιχαινόμαστε!

Τα άσχημα νέα είναι ότι, από ότι φαίνεται, οι κατσαρίδες έχουν αρχίσει να αποκτούν μία ανοσία στα διάφορα εντομοκτόνα. Ξέρω, ότι ακούγεται τρομακτικό! Να δούμε πώς θα τις κυνηγάμε μετά!

Τα νέα αυτά ήρθαν από μία έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η έρευνα αυτή έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή εντομολογίας Μάικλ Σαρφ του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Scientific Reports, σύμφωνα με το “Science”. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, δε θα σου αρέσουν και τόσο!

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι κατσαρίδες τείνουν να γίνουν ανθεκτικές σχεδόν σε κάθε είδος χημικού εντομοκτόνου. Μάλιστα, οι επιστήμονες για το πείραμά τους χρησιμοποίησαν μια θηλυκή κατσαρίδα που μπορεί να γεννήσει δεκάδες απογόνους κάθε λίγους μήνες. Επειδή οι κατσαρίδες ζουν λίγο, περίπου 100 μέρες, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, με τα πιο ανθεκτικά γονίδια να περνάνε στις επόμενες γενιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι αρκεί να επιβιώσουν λίγες μόνο κατσαρίδες από τα εντομοκτόνα, ώστε η επόμενη γενιά να έχει αναπτύξει μία ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

Ένα ακόμη ανησυχητικό είναι ότι αν αλλάξεις εντομοκτόνο, οι κατσαρίδες θα έρθουν και πάλι!

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε τρεις διαφορετικούς πληθυσμούς κατσαρίδων, τρία διαφορετικά εντομοκοκτόνα (αμπαμεκτίν, βορικό οξύ και θειαμεθοξάμη). Το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήσουν τα εντομοκτόνα αυτά, ήταν σε βάθος εξαμήνου.

Από αυτό το πείραμα διαπιστώθηκε ότι, άσχετα με το ποιο εντομοκτόνο χρησιμοποιήθηκε, ο αριθμός των κατσαρίδων ουσιαστικά έμεινε σταθερός ή και αυξήθηκε σε βάθος χρόνου. Αυτό συνέβη και όταν χρησιμοποιήθηκαν τα τρία εντομοκτόνα σε συνδυασμό.

Μάλιστα, ο επικεφαλής Σαρφ δήλωσε:

“Είδαμε την αντίσταση να αυξάνεται κατά τέσσερις έως έξι φορές μέσα σε μια μόνο γενιά. Δεν περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβεί τόσο γρήγορα. Καθώς οι κατσαρίδες αναπτύσσουν αντίσταση σε πολλαπλά εντομοκτόνα ταυτόχρονα, ο έλεγχος τους μόνο με χημικά θα γίνει σχεδόν αδύνατος.”

Για την μελλοντική αντιμετώπισή τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση των κατσαρίδων θα γίνει πιο δύσκολη και θα απαιτεί συνδυαστικές λύσεις. Μερικές από αυτές θα είναι καλύτερος καθαρισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ειδικές παγίδες κι άλλα τέτοια!

Δες ακόμα: Απίστευτο! Στη Σαρδηνία έχουν εμφανιστεί εκατομμύρια ακρίδες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;