Κώστας Στρατής:
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και υποψήφιος στον Δυτικό τομέα Αθηνών, Κώστας Στρατής, μιλά στο neolaia.gr

Ο Κώστας Στρατής είναι αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, με πτυχίο αρχαιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στις αποκαταστάσεις μνημείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Γεννήθηκε το 1973 και μεγάλωσε στην Κηπούπολη Περιστερίου, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα ζει στην Πετρούπολη.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Από το 2015, διατέλεσε ως σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και στη συνέχεια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, συντονίζοντας τα τεχνικά κλιμάκια για τα θέματα των τραπεζών, των κόκκινων δανείων και της ενέργειας.

Από τον Μάρτιο του 2018, ο Κώστας Στρατής είναι Υφυπουργός Πολιτισμού, θέση από την οποία υπηρετεί τον πολιτισμό μέχρι σήμερα.

Σ’ αυτή την πρώτη σας εκλογική προσπάθεια, κατεβαίνετε ως υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας. Με ποιον τρόπο συνδέεστε με τους πολίτες της περιοχής μας, και πως θα τους υπηρετήσετε;

Καταρχάς, είμαι ένας από αυτούς. Μεγάλωσα στην Κηπούπολη Περιστερίου και ζω στην Πετρούπολη. Επομένως, γνωρίζω τα προβλήματα της περιοχής μας, που αποτελείται κυρίως από λαϊκές γειτονιές, από κόσμο της εργασίας και του μόχθου, που δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση. Από νέους με σπουδές και εφόδια, που προσδοκούσαν πολλά και αντιμετώπισαν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, που μετανάστευσαν. Πιστεύω πως μπορώ να τους εκπροσωπήσω επάξια, τιμώντας και την προσωπική μου διαδρομή. Εργάζομαι χρόνια ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και η πρόσθετη εμπειρία μου στη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού μου πρόσφερε μια τεχνογνωσία που θα είναι χρήσιμη. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν πυλώνα ανάπτυξης, έναν κλάδο αιχμής για τις σύγχρονες οικονομίες, γιατί μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, στον τόπο τους. Στη Δυτική Αθήνα υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτισμού, όπως τα τοπικά φεστιβάλ των Δήμων, που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς θεσμούς και να συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Για ποια πράγματα είστε περήφανος από τη θητεία σας στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Είμαι περήφανος για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, κάτι που στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε μοιάζει αυτονόητο, κι όμως δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Βελτιώσαμε έτσι τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους επισκέπτες και διασφαλίσαμε τα δημόσια έσοδα. Επίσης, για την εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που ήταν μια μαύρη τρύπα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Είμαι περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο αντιστρέψαμε το δίλημμα «ή αρχαία ή επενδύσεις» που είχαν επιβάλει προηγούμενες κυβερνήσεις και πλέον έχει εμπεδωθεί σε όλους ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αν θέλουμε να είναι σε βιώσιμη και αειφόρο κατεύθυνση. Έτσι έγινε στις περιπτώσεις του Ελληνικού, της Αφάντου στη Ρόδο, του Πειραιά, οι επενδύσεις προχώρησαν αλλά μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τα αρχαιολογικά ζητήματα, που τελικά προσφέρει και ισχυρή προστιθέμενη αξία. Αλλά και για την άψογη συνεργασία μας με δήμους και περιφέρειες για έργα στην ευρύτερη περιφέρεια.

Πώς ο πολιτισμός μπορεί να συνεισφέρει αφενός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αφετέρου στην ίδια τη δημοκρατία;

Ο πολιτισμός δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Συμβάλλει σημαντικά στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στα αναπτυξιακά εγχειρήματα, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη δυνατότητα των κοινωνιών να εξελίσσονται και να αλλάζουν. Αλλά και ως οικονομικός κλάδος αιχμής για μια εξωστρεφή και καινοτόμο ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η αναπτυξιακή του διάσταση συνδέεται στενά με τον τουρισμό, που είναι από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου στη χώρα μας. Ο πολιτισμός συνδέεται όμως επίσης και με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, με τα έργα που γίνονται για την ανάδειξη και την αποκατάσταση των μνημείων, με την οικονομία της γνώσης και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Ταυτοχρόνως, έχει τη δυνατότητα να παράγει πολιτικά υποκείμενα και δημοκρατικό ήθος, μας εκπαιδεύει στην ανοιχτότητα, στην ανεκτικότητα, στη συμπερίληψη, αποτελεί φράγμα ενάντια στη μισαλλοδοξία και τις ακροδεξιές ιδέες.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα στη Δυτική Αθήνα, ειδικά για τους νέους;

Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας πολλά έργα που αφορούν την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και υποδομών στη Δυτική Αθήνα, αλλά και έργα γενικού χαρακτήρα, όπως η επέκταση του Μετρό, με θετικό αντίκτυπο στη καθημερινότητα των κατοίκων της. Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επίσης συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής αλλά και δίνει διέξοδ οσε πολλούς από τους νέους της περιοχής με νέα αντικείμενα σπουδών. Πρόσφατα εγκρίθηκε και η πρόταση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη περιοχή. Οι νέοι χρειάζονται νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και στήριξη στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε δημιουργήσει ένα «οικοσύστημα» χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και άλλων αναγκών των μικρών και μεσαίων αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην καινοτομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε. Όσον αφορά συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μέχρι σήμερα χρηματοδοτεί κυρίως έργα για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να μεριμνήσει και για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, για την ενίσχυση της ζωντανής πολιτιστικής παραγωγής αλλά και για τη δημιουργική οικονομία, με έμφαση στους νέους και στα παιδιά.

Ποιο είναι το “στοίχημα” της επόμενης τετραετίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επικείμενες εκλογές

Μια δεύτερη τετραετία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα από τα κρίσιμα ζητήματα αυτών των εκλογών, αλλά και διαχρονικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, τον ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, ώστε να είναι αποτελεσματικό και κοινωνικά ανταποδοτικό. Οι πολίτες με τους οποίους μιλάμε σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο, αυτό ακριβώς προσδοκούν. Γιατί γνωρίζουν ότι τα πραγματικά θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους θα έρθουν μόνο αν η αριστερή και προοδευτική διακυβέρνηση συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός κράτους που θα προασπίζει και θα προάγει το δημόσιο συμφέρον, θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες, τη δίκαιη μεταχείριση, την λογοδοσία στην κοινωνία, που θα προωθεί τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Στρατής Κώστας, Υφυπουργός Πολιτισμού & Υποψήφιος στον Δυτικό τομέα Αθηνών 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;