Βάσεις 2019: Πώς θα κυμανθούν – Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση;

Από neolaia.gr Team 4 Ιουλίου 2019

Βάσεις 2019: Δες αναλυτικά πώς θα κινηθούν!

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις Πανελλήνιες 2019, το άγχος μαθητών και γονέων έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2019. Και από ότι φαίνεται θα υπάρξουν αρκετές ανακατατάξεις σε σχολές και Πανεπιστήμια.

Με τα αποτελέσματα των γραπτών των υποψήφιων να δίνουν τα παρακάτω στατιστικά, φαίνεται ότι σε κάποιες σχολές θα υπάρξει μεγάλη πτώση. Αναλυτικά τα αποτελέσματα, ανά ομάδα προσανατολισμού:

Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομικών Σπουδών

Κάτω από τη βάση έγραψε φέτος στα Μαθηματικά το 73,96% των υποψηφίων που αποτελεί μεν τεράστιο ποσοστό αποτυχίας αλλά βελτιωμένο σε σχέση με το 83,17% που είχε καταγραφεί στο ίδιο μάθημα την περασμένη χρονιά. Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας από την άλλη πλευρά, φέτος ήταν μεγαλύτερη η αποτυχία και έγραψε κάτω από τη βάση το 43,03%, ενώ πέρυσι στις ίδιες βαθμολογίες είχε καταγραφεί το 35,37%. Και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας όμως φέτος έγραψε «κάτω από τη βάση» το 71,92%, ενώ πέρυσι ήταν το 68,88%.

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

Στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού πέρυσι έγραψε κάτω από τη βάση το 65,21% και φέτος το 46,59%, είχαμε δηλαδή φέτος καλύτερες επιδόσεις. Στη Φυσική και τη Βιολογία τα βαθμολογικά δεδομένα φέτος είναι περίπου τα ίδια με πέρυσι, ενώ στη Χημεία έγραψε κάτω από τη βάση φέτος το 42,12%, ενώ πέρυσι ήταν το 26,25%.

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Έγραψε φέτος κάτω από τη βάση στη Βιολογία Γενικής Παιδείας το 62,72% (πέρυσι ήταν το 59,33%), και στα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού το 31,72% (πέρυσι ήταν το 36,59%), ανεβάζοντας δηλαδή έτσι τις επιδόσεις των φετινών εξετασθέντων.

Πώς θα κινηθούν οι Βάσεις 2019;

Όσον αφορά τις βάσεις 2019, φαίνεται πως φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για το 2ο και 3ο πεδίο, στα οποία και αναμένεται σχετική πτώση.

Ο κ. Βαφειαδάκη,Πρόεδρος της ΟΕΦΕ, είχε υπογραμμίσει για τις Πανελλήνιες 2019 τα εξής: «Είχαμε δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, αφού η Φυσική και η Χημεία «έκλεψαν την παράσταση», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Χημεία είχαμε τα δυσκολότερα θέματα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα των τελευταίων 10 με 15 ετών» στα πλαίσια ομιλίας του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» , όπου ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξελίξεις, ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, σε ό,τι αφορά τις βάσεις σε 2 από τα 4 πεδία των φετινών πανελλήνιων εξεταστικών διαγωνισμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων, αυτές αναμένεται να κινηθούν πτωτικά στα ΑΕΙ στα περισσότερα επιστημονικά πεδία, ενώ εξαίρεση, φαίνεται να αποτελεί το 1ο Πεδίο, αυτό των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

1ο Επιστηµονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών: Το µοναδικό πεδίο που δε φαίνεται να έχει πτωτική τάση στα µόρια εισαγωγής, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του πεδίου δεν έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις από πέρυσι. Για παράδειγμα, τα λατινικά, η Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά δε φαίνεται να προβληµάτισαν ιδιαίτερα τους υποψήφιους, ενώ οι καθηγητές εκτιµούν ότι οι βαθµολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα.

Δηλώσεις του κ. Βαφειαδάκη για το 1ο πεδίο:

«Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών εκτιμώ πως τα θέματα ήταν τα πιο εύκολα (σ.σ συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρία πεδία και τα φετινά τους θέματα), αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού δεν είχαμε μεγάλες διαφορές από τα περυσινά θέματα. Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, που διατύπωσε την εκτίμηση πως σε αυτό το πεδίο «οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων».

2ο Επιστηµονικό Πεδίο Θετικών Επιστηµών: Σε μαθήματα, όπως Μαθηματικά, Φυσική και Χηµεία, οι επιδόσεις των υποψηφίων αναµένονται χαµηλές, ενώ οι βάσεις θα έχουν σίγουρα πτωτική πορεία. Οι εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων αναμένεται σηµαντική, ακόµη και στις κορυφαίες Πολυτεχνικές σχολές, όχι µόνο της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις βάσεις 2019 στο δεύτερο πεδίο, αυτό των Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές σχολές κλπ, ο κ. Βαφειαδάκης, πρόεδρος της ΟΕΦΕ, τόνισε τα εξής: «τα μαθηματικά φαίνεται επίσης πως είναι ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε» , ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο: «δυσκόλεψε περισσότερο και η Χημεία ήταν πάρα, πάρα πολύ δύσκολη».

Και συνέχισε, αναφέροντας ότι: «Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία. Όταν δούμε και πώς πάει, μαζί με τη Φυσική, για την οποία έχουμε λίγα στοιχεία, θα μιλήσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα αν και είναι βέβαιον από αυτά που έχουμε δει ότι οδηγούμαστε σε σημαντική αποκλιμάκωση των βάσεων».

3ο Επιστημονικό Πεδίο Υγείας και Ζωής: Μικρή αναμένεται η πτώση των βάσεων, οριακή στις υψηλόβαθµες σχολές, παρόλα αυτά, οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις εκτιµήσεις τους, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα μια σαφής εικόνα για τη βαθµολόγηση του µαθήµατος, µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, τη Βιολογία.

Ο κ. Βαφειαδάκης μάλιστα, μίλησε για «αποκλιμάκωση» και στο πεδίο που περιλαμβάνει τις ιατρικές σχολές, αλλά όχι μόνο. Ο ίδιος τόνισε το εξής:

«Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερη συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο» […] «διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές».

4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο, αναμένονται οριακές αυξομειώσεις, µε περισσότερο ευνοημένους εκείνους τους υποψήφιους που στοχεύουν στις οικονομικές επιστήμες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι ορατή για τις στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές, Λιμενικού, παιδαγωγικές.

Δες ακόμα: Βάσεις 2019: Ολες οι ενημέρωσεις πρώτα στο κινητό σου!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486