Ιωάννα Κοντούλη:
Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στον Βόρειο Τομέα Β΄Αθηνών – Β1, Ιωάννα Κοντούλη, μιλά στο neolaia.gr

Ο προεκλογικός χρόνος μας οδήγησε στην αναζήτηση και προσέγγιση των θέσεων και απόψεων της υποψήφιας στον Βόρειο Τομέα Β΄ Αθηνών – Β1, Ιωάννας Κοντούλη, της οποίας η εναλλακτική φωνή έχει καταγραφεί και στο παρελθόν στη διαδικτυακή πύλη του “N”, με αφορμή διάφορα πολιτικά και κοινωνικά θέματα επικαιρότητας.

Έχοντας σημαντική πορεία στην αριστερά και στην οικολογία, ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό και “σφιχτό” καθημερινό πρόγραμμα περιοδειών στις βόρειες γειτονιές της Αθήνας για να συζητήσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μεταφέρει προσωπικά τις προτάσεις της στους πολίτες, η Ιωάννα Κοντούλη αποδεικνύει ότι η πολιτική μπορεί να είναι υπόθεση, όχι μόνο εικόνας, αλλά και ουσίας.

Στις Ευρωεκλογές, οι νέες ηλικίες φαίνεται ότι προτίμησαν την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα το αντιστρέψετε αυτό; Πώς θα σας εμπιστευτούν πάλι οι νέοι;

Για τους νέους ήταν η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου. Για τους νέους οι 400.000 δουλειές που δημιουργήθηκαν και έριξαν κατά 10% την ανεργία. Για τους νέους ήταν η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και τα παιδιά που δουλεύουν σήμερα ξέρουν ότι θα πάρουν περισσότερα και σταθερό μισθό. Θωρακίστηκαν θεσμικά οι νέες και οι νέοι που απειλούνταν να μην πληρώνονται ή να πληρώνονται με «μαύρα». Κι αυτό υλοποιήθηκε από μια αυστηρή Επιθεώρηση Εργασίας που μείωσε τη «μαύρη» εργασία κατά 20%.

Ως ιδιαίτερα σημαντικό πρέπει να αξιολογηθεί ότι αυξήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια οι δαπάνες για την παιδεία και προχωράμε για το 5% του ΑΕΠ. Κάτι που αποτελεί κεντρικό αίτημα εδώ και 3 τουλάχιστον δεκαετίες του μαθητικού και του φοιτητικού κινήματος.

Αν υπάρχει μια πιθανότητα να εκπληρωθούν οι προσδοκίες των νέων, να δημιουργηθούν δουλειές που θα έχουν νόημα και μέλλον, να γίνουν καινούριες εταιρείες που θα μας βάλουν στην νέα τεχνολογική επανάσταση, να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ, νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από το να συνεχιστεί και να ενισχυθεί βεβαίως ακόμα περισσότερο, η δουλειά και το αποτέλεσμα που ήδη υπάρχει.

Οι νέες και οι νέοι ξέρουν και θα αποτυπωθεί και στην ψήφο τους ότι τον κόσμο δεν τον κίνησε ποτέ μπροστά καμία συντηρητική παράταξη. Δεν θα το κάνει ούτε κι η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται με επικοινωνιακό προσωπείο υποτίθεται φιλικό στη νεολαία, γιατί εκφράζει τον κόσμο των τραπεζών και των offshore, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, της καινοτομίας και της δημιουργίας.

Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων, πάντως, (13%) ψήφισε Χρυσή Αυγή. Τι δεν πήγε καλά και, παρότι είχατε το τιμόνι της χώρας στις τάξεις της νεολαίας, διατηρήθηκε το ακροδεξιό και ναζιστικό μόρφωμα σε υψηλά ποσοστά;

Η ακροδεξιά δεν φυτρώνει έτσι απλά. Καλλιεργείται χρόνια, δεκαετίες. Ο τρόπος που συνεχίσαμε να διδάσκουμε και να μαθαίνουμε την Ιστορία στο σχολείο, ο τρόπος με τον οποίον πρόβαλλαν, ή άφησαν και στη λήθη ακόμα, τα μέσα ενημέρωσης την πολιτική ιστορία του τόπου μας. Η παιδεία με την πολιτισμική έννοια κι όχι μόνο, είναι η αιτία. Όταν ήρθε η κρίση, βρέθηκε και η αφορμή και εκδηλώθηκε το πρόβλημα. Η ακροδεξιά εμφανίζεται να τα λέει δήθεν απλά και ευλογοφανή. “Χαϊδεύει αυτιά” κοινώς. Η αριστερά ακούγεται πιο σύνθετη, απαιτώντας σκέψη και ανάλυση.

Πρέπει να αποκτήσουν πάλι οικονομική ελπίδα οι άνθρωποι και κυρίως πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιά τομή στα σχολεία και να διαμορφώσουμε ξανά μια κουλτούρα που θα απομονώσει κάθε ακροδεξιά και ναζιστική σκέψη. Το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θέλει να φέρει ο κ. Μητσοτάκης, ήταν η αιτία της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε την έκρηξη της ακροδεξιάς. Ο ίδιος ακόμα “χάιδεψε” την ακροδεξιά σκέψη στην Ελλάδα και ειδικά στους νέους με την ακραία θέση που πήρε για το Μακεδονικό, η οποία αποδεικνύεται και ψευδής τελικά ή με την άρνηση του να ψηφίσει Δικαιωματικά νομοσχέδια, όπως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ή την ιθαγένεια.

Γιατί οι νέοι που θέλουν ανάπτυξη να εμπιστευτούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και εσάς προσωπικά, αντί τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τους υποψηφίους τους;

Εμείς θέλουμε και δεσμευόμαστε για αυτό, μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που δε θα μας φέρει πάλι στην χρεοκοπία. Σύγχρονη ανάπτυξη που θα σηκώσει την Ελλάδα στα πόδια της και θα διαχέεται στην κοινωνία. Η φορολογία αποτέλεσε ως τώρα ένα βασικό πρόβλημα στην προσπάθεια να βγούμε οριστικά από τη μέγγενη των μνημονίων. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που αφήσαμε πίσω τα μνημόνια, προβλέπει σαφείς και κοστολογημένες ελαφρύνσεις, κάποιες ήδη έχουν ψηφιστεί. Προβλέπει “ένεση” ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ.

Όσο κι αν ψάξουμε στο πρόγραμμα της ΝΔ, θα βρούμε μόνο γενικές κι αόριστες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, τις οποίες παραδέχονται ότι δε ξέρουν αν και πότε θα εφαρμόσουν. Υπόσχονται όμως συγκεκριμένες και άμεσες φοροελαφρύνσεις, ουσιαστικά, μόνο για εκείνους που θα πάρουν το κέρδος από τη μείωση φορολογίας και θα το πάνε σε κάποια offshore αντί να το επενδύσουν στην παραγωγή και σε αύξηση θέσεων εργασίας και μισθών.

Θέλουμε μια ανάπτυξη τύπου Δανίας ή Βουλγαρίας; Η απάντησή μας είναι ότι θέλουμε βιώσιμη οικονομία και κοινωνία αντί βαλκανοποίηση δίχως επιστροφή!
Εμείς απαντάμε – και προσωπικά διαρκώς μάχομαι για αυτό – ότι θέλουμε και μπορούμε να έχουμε βιώσιμη οικονομία και κοινωνία ανάπτυξης και πραγματικής δημοκρατίας για το παρόν και το μέλλον, για όλους τους νέους και για όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες.

Γιατί ένας νέος άνθρωπος του Επιχειρείν και της καινοτομίας, να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα να δώσει σε εσάς τον σταυρό προτίμησής του στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών – Β1 αντί τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Γιατί έχουμε και έχω προσωπικά μια σύγχρονη παραγωγική και αειφορική ματιά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνθετο και δυστοπικό διεθνές περιβάλλον για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικά για τις μεσογειακές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου.

Γιατί πιστεύω και πρεσβεύω μια αειφορική ελληνική οικονομία που ξέρει να πριμοδοτεί σύγχρονες επενδυτικές προσπάθειες της νέας και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Μιας οικονομικής δραστηριότητας που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία και επενδύει στις νέες δεξιότητες με ίσες ευκαιρίες, με στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής στο παραγόμενο προϊόν και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μιας οικονομικής ανάπτυξης φιλικής με το περιβάλλον και ενεργειακά καθαρής, άρα μιας ανάπτυξης “πάνω από το έδαφος” για όλους και όχι μιας περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας του άνθρακά, του λιγνίτη και των πετρελαίων που είναι για τους λίγους και ισχυρούς και θέτει σε κίνδυνο ή και καταστρέφει την πραγματική και ζώσα τουριστική και τη δυνάμει αναπτυσσόμενη κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία των μεσαίων και μικρομεσαίων στρωμάτων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και την ελπίδα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν πιστεύω στο χρεοκοπημένο μοντέλο της χρηματιστηριακής οικονομίας και της τραπεζοκρατίας. Κάτι τέτοιο πιστεύω δεν αγγίζει καθόλου την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, τη δυσαρεστεί και εύλογα αποδοκιμάζεται, ιδιαίτερα από τους νέους επιχειρηματίες και τους μικρομεσαίους. Εκείνους που έστω απέμειναν και παλεύουν νυχθημερόν από τη λεηλασία της οικονομίας και την αφαίμαξη της κοινωνίας για δυο δεκαετίες τουλάχιστον, ύστερα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μέχρι το μέσο της τρέχουσας, καθώς για ορισμένες ομάδες ευνοούμενων συνεχιζόταν ακόμα το «πάρτι», παρά τα δυο μνημόνια και τη χρεοκοπία. Κατά τη γνώμη μου σε αυτό το χρεοκοπημένο μοντέλο οικονομίας βρίσκεται σαφώς εγγύτερα η ΝΔ διαχρονικά και ακόμα περισσότερο στη σημερινή κοινωνικά υπερσυντηρητική και οικονομικά νεοφιλελεύθερη εκδοχή της του κ. Μητσοτάκη.

Γιατί ένας νέος επιστήμονας που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα νέο χρήσιμο για την κοινωνία δημόσιο τομέα να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα να δώσει σε εσάς τον σταυρό προτίμησής του στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών – Β1 αντί τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Για να υπάρξει ανάπτυξη οπουδήποτε χρειάζεται αναδιαρθρωμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν λειτουργικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δηλαδή στιβαρό και παρόν στην καθημερινότητα του πολίτη για να του λύνει προβλήματα και να διευκολύνει τη δραστηριότητά του και την κάλυψη των θεμελιωδών ανθρώπινων αναγκών του. Η Βουλγαρία και η Γουατεμάλα ούτε ισχυρό ούτε λειτουργικό δημόσιο έχουν. Όλοι θέλουμε την ανάπτυξη, το θέμα είναι που θέλει να πάει ο καθένας το καράβι.

Το ελληνικό δημόσιο λοιπόν προέχει να γίνει αποτελεσματικό. Και για αυτό χρειάζεται ανανέωση, νέους ανθρώπους, επιστήμονες με γνώσεις και δεξιότητες. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται να συνεργάζονται με ένα υγιές και σοβαρό δημόσιο κι όχι με ένα δημόσιο που εξυπηρετεί ημέτερους και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.  Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών μέσω μιας λειτουργικής και αποδοτικής δημόσιας δομής είναι απαραίτητη. Συνεπώς απαιτείται να είναι και τα δυο μέρη υγιή. Η πολιτική του 1 προς 5 που θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά μεγεθύνει το πρόβλημα. Στερεί την ανανέωση στο δημόσιο όπου σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 50 έτη. Το 1 προς 1 είναι δεν είναι απλώς μια κατάκτηση της Κυβέρνησης Τσίπρα. Είναι μια κατάκτηση της χώρας που ήρθε μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας για να ενισχύσει και να ανανεώσει ουσιαστικά τις δημόσιες δομές της χώρας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία χρειάζεται ένα στιβαρό και αποτελεσματικό δημόσιο που να θέτει και να εφαρμόζει κανόνες, να ελέγχει την ασυδοσία, να επιβάλει τον υγιή ανταγωνισμό, να θωρακίζει το φυσικό περιβάλλον και να διαφυλάσσει τη βιώσιμη λειτουργία μιας ανθρώπινης κοινωνίας.

Για τον νέο, για τον ηγέτη μιας νεοφυούς Startup επιχείρησης, για τον παραγωγικό επιχειρηματία, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την κοινωνία και το περιβάλλον κατεστραμμένα. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους, με σεβασμό στους ανεκτίμητους φυσικούς μας πόρους και με επίκεντρο τη νέα γενιά επαγγελματιών και επιστημόνων, με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Βαδίζουμε στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Τι έχει να πει ένα σύγχρονο κόμμα για τον νέο κόσμο που έχει ήδη γεννηθεί; Ποιες οι προοπτικές της Ελλάδας να συμμετάσχει σε αυτόν;

Οι απαντήσεις είναι, ασφαλώς, πιο δύσκολες και σύνθετες στον νέο κόσμο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης και δεν μπορούν να δοθούν από το υπερτροφικό και υπερκαταναλωτικό μοντέλο της τσιμεντένιας μεγαλούπολης που μαζί με τη διαφθορά μας οδήγησαν στην πτώχευση. Οι σύγχρονες απαντήσεις από τη χώρα μας και την οικονομία μας μπορούν να δοθούν μόνο με σοβαρή επένδυση στη νέα γενιά και τη δύναμη της γνώσης, του διαδικτύου και της νέας τεχνολογίας. Με σεβασμό στη δημοκρατία και τη σύγχρονη συμμετοχική λήψη αποφάσεων, στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Γνωρίζω ότι έχουν γίνει πράγματα. Δόθηκαν χρήματα και άνοιξαν πάνω από 1.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και αυξήθηκαν οι δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία. «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» που αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε, δίνουμε μόνο για το 2019 250εκ. € για τη στελέχωση τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων και για τις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Νομίζω ότι η Ελλάδα προοδεύει. Ας επιμείνουμε να τη στηρίξουμε στην πρόοδό της με τη νέα γενιά στο προσκήνιο. Ειδικά τώρα που έχουμε διανύσει το πιο τραχύ μέρος της απόστασης, οφείλουμε όλοι, νέες και νέοι και οι μεγαλύτεροι, με την ψήφο μας και με τη στάση μας σε μια μαχητική, δημιουργική και συμμετοχική συνέχεια, να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια!

Τι σχέση έχει η Ιωάννα Κοντούλη με τον βόρειο τομέα της Αθήνας;

Τουλάχιστον 13 σχολεία “φέρουν την υπογραφή της”

Πρόκειται για σχολεία, τα οποία κατασκευάστηκαν ή ξεκίνησαν όταν, από το 2016 ως το 2018, η κα Κοντούλη υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον βόρεια τομέα Β΄Αθηνών – Β1, ήταν στην θέση του προέδρου της ΚΤΥΠ ΑΕ, δηλαδή των «συγχνευμένων» ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και Θέμις Κατασκευαστική».

Οι σχολικές υποδομές που προωθήθηκαν επί ημερών της, στην πλειονότητα τους εκκρεμούσαν για χρόνια στα συρτάρια των υπηρεσιών. Παρότι παρέλαβε μεγάλα κενά σε σχολικές υποδομές ήταν εκείνη που έβαλε την ΚΤΥΠ ΑΕ σε νέους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να βγουν οι αραχνιασμένες μελέτες από τα συρτάρια και να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος έτσι ώστε να παραχθούν στην χώρα ξανά δημόσιες σχολικές υποδομές υψηλής ποιότητας. Μέσα σε δυο χρόνια που έμεινε στο τιμόνι της ΚΤΥΠ Α, παραδόθηκαν πάνω από 60 νέα σχολεία σε όλη την χώρα. Τα 13 από αυτά αφορούν τις βόρειες γειτονιές της Αθήνας.

Ένα από τα εμβληματικά έργα που ξεμπλόκαρε και προώθησε έπειτα από μια δεκαετία καθυστερήσεων που λίγο έλειψε να ακυρώσουν το έργο, είναι το ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής. Ένα από τα μεγαλύτερα και σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα σε όλη την ΝΑ Ευρώπη. Την “υπογραφή” της φέρει και το ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, αλλά και το μεγάλο σχολικό συγκρότημα του 3ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας. Κατά την θητεία της παραδόθηκαν ή δημοπρατήθηκαν ακόμα το 3ο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λυκόβρυσης, το 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης, το 10ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, το 7ο Δημοτικό και το 2ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, το 14ο Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκευής, το 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού και το ΕΕΕΚ Νέου Ηρακλείου.

Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή της στη διάσωση ενός από τους ελάχιστους ανοιχτούς και αδόμητους χώρους στην βόρεια Αθήνα, το περίφημο πρώην Τένις Κλαμπ στα Βριλήσσια (ΟΤ 61). Ένα ακίνητο που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας της Ρεματιάς και μετά από αγώνες σχεδόν δυο δεκαετιών, διασώθηκε από την οικοδόμηση και πέρασε στα χέρια των δημοτών των Βριλησσίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;