Ποιοι νομοί της Ελλάδας έχουν βγάλει τους περισσότερους πρωθυπουργούς;

Από neolaia.gr Team 9 Ιουλίου 2019

Μάθε αναλυτικά πόσους πρωθυπουργός έχει βγάλει κάθε νομός της Ελλάδας!

Μετά τις Εθνικές Εκλογές 2019, στην Ελλάδα έχουμε νέο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου, ενώ την Τρίτη, 9 Ιουλίου, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιοι νομοί της χώρας έχουν βγάλει τους περισσότερους πρωθυπουργούς;

Το έκανε για σένα ο ιστορικός ερευνητής, Wedaneus! Ο ερευνητής αυτός που λες, δημιούργησε έναν χάρτη με βάση τον νομό ή τον τόπο γέννησης των 97 πρωθυπουργών που κυβέρνησαν την Ελλάδα από την εποχή του Καποδίστρια έως σήμερα. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του εν λόγω χάρτη, πρωταθλητής νομός είναι αυτός της Αχαΐας. Μάλιστα, ο νομός αυτός έχει καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο με διψήφιο αριθμό πρωθυπουργών. Πιο συγκεκριμένα 14!

Οι πιο γνωστοί από αυτούς είναι οι τρεις Παπανδρέου, οι επίσης Αχαείς Ζαΐμης (Θρασύβουλος και Αλέξανδρος), Γούναρης Δ., Κανελλόπουλος Π. , ο δικτάτορας Παπαδόπουλος Γ. και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Πικραμένος Παναγιώτης. Ενώ, ο νομός αυτός κατέχει ένα ιδιαίτερο ρεκόρ. Ο Χαραλάμπης Αναστάσιος, που καταγόταν από την Αχαΐα, ήταν ο μόνος ο οποίος που διετέλεσε πρωθυπουργός για μία μόνο ημέρα, το 1922.

Στη συνέχεια της λίστας, βρίσκουμε τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αρκαδίας με 8 και 7 πρωθυπουργούς αντίστοιχα. Από τον πρώτο ξεχωρίζουν ονόματα όπως αυτό του Τρικούπη, του Δεληγιώργη, του Νόβα Γ. και του Αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού το 1945. Από την Αρκαδία πρωθυπουργοί ήταν ο γιος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννης, ο πέντε φορές πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο της έρευνας αυτής, είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκλεγεί πρωθυπουργός που να έχει γεννηθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της χώρας αυτόν της Θεσσαλονίκης! Επίσης, η Αττική έχει αρκετά χαμηλό σκορ στους πρωθυπουργούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι μόλις ο τέταρτος από τον νομό. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί από την Αττική ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής και ο Κωνσταντίνος Σημίτης.

Δες τον χάρτη με τους πρωθυπουργούς, όπως τον έφτιαξε ο ιστορικός ερευνητής!

Δες ακόμα: Νέα κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486