Μετεωρολόγοι μιλούν για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Θοδωρής Κολυδάς: "Το χθεσινοβραδυνό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983"

Για τα αίτια της φονικής καταιγίδας και των ανέμων που έπληξαν εχτές το βράδυ τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα, μίλησαν οι μετεωρολόγοι, Σάκης Καραγιαννίδης, και Θοδωρής Κολυδάς, απαντώντας στο αν και στο κατά πόσο τελικά ήταν εφικτό να προβλεφθεί εγκαίρως μια τόσο ακραία καιρική καταστροφή.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο φυσικός και μετεωρολόγος, Σάκης Καραγιαννίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η αιτία της καταστροφής στην Χαλκιδική αποτέλεσε συνδυασμό μετεωρολογικών φαινομένων.

Ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι και δημιούργησαν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ατυχή γεγονότα που είχαμε, με τους θανάτους των συνανθρώπων μας δυστυχώς, είχαμε βίαια φαινόμενα αλλά όχι με πολύ μεγάλα ύψη βροχής»[…] «Ήδη μέσα από τη νύχτα η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη». 

Ο κ. Κολυδάς, από την άλλη, εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός καταστροφικού και τρομερά ισχυρού μπουρινιού, απ’ αυτά που πλήττουν συχνά τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, τόνισε πως σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου.

«Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα. Στιγμιαία. Γι’ αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες. Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, η χτεσινή θεομηνία έρχεται ως αποτέλεσμα μετεωρολογικών φαινομένων, ενώ τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Σάκη Καραγιαννίδη, η χτεσινή κακοκαιρία στη Χαλκιδική, θυμίζει το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983, αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς.

Κολυδάς: Το χθεσινοβραδυνό ήταν ίδιο με το φονικό μπουρίνι του 1983

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση – καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού», ανέφερε ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σχετικά με τον βαθμό προειδοποίησης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία».

Για τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης από την πλευρά των επιστημόνων

Ο μετεωρολόγος και φυσικός, Σάκης Καραγιαννίδης, υπογράμμισε επίσης σχετικά με τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τόσα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα εξής:

«Ακόμη και αν τα στοιχεία πολλές φορές δείχνουν ότι μάλλον σε συγκεκριμένο σημείο θα έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων, ακόμη και αυτά μερικές φορές είμαστε διστακτικοί να τα δώσουμε (γνωστοποιήσουμε), καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου παρότι το έχουμε “δει” (στα επιστημονικά δεδομένα που προσλαμβάνουν οι επιστήμονες), τελικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ισχυρό, οπότε ο πανικός (από μια προειδοποίηση), ίσως δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Δες ακόμα: Χαλκιδική: Χιλιάδες τραυματίες και έξι νεκροί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;