Μαζεύονται υπογραφές για την άρση της ανακήρυξης του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Από neolaia.gr Team 17 Ιουλίου 2019

Μεγάλο κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η incognito ανακήρυξη του Μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ και το avaaz συγκεντρώνει ήδη υπογραφές για την ακύρωσή της

Πολλαπλές αντιδράσεις και διαφωνίες έχουν προκληθεί μετά τη χτεσινή αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Να θυμίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος είχε προγραμματιστεί να αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτορας τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, η σχετική εκδήλωση είχε αναβληθεί τότε, λόγω των έντονων αντιδράσεων που είχαν προκληθεί.

Τελικά, η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 16 Ιουλίου, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και του Πρύτανη του ΑΠΘ, παρόλα αυτά, όμως, δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ανακοίνωση για την εν λόγω αναγόρευση, ούτε από το Πανεπιστήμιο, ούτε από τη Μητρόπολη.

Από χτες, λοιπόν, πλήθος πολιτών διαμαρτύρεται για την ανακήρυξη του Μητροπολίτη σε διδάκτορα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της παράτυπης αυτή αναγόρευσης, μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Στο εν λόγω κείμενο, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, πάνω από 3.500 άτομα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση στην πλατφόρμα του avaaz:

Χωρίς σχετική ανακοίνωση και κρυφά απο την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

Ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση αυτή άμεσα, καθώς είναι τεράστια προσβολή αφενός απέναντι στην επιστημονική κοινότητα (βλ. δηλώσεις Άνθιμου σχετικά με τη μη-υπαρξη πλανητών εκτός της Γης) κι αφετέρου απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία.

Είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις. Ακολουθούν κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του Μητροπολίτη, που αποδεικνύουν οτι είναι ανάξιος οποιουδήποτε τιμητικού τίτλου, πόσο μάλλον αυτή του «επίτιμου διδάκτορα»

«Δεν δικαιολογείται η εκτεταμένη δημοσιότητα για τον βιασμό παιδιού στο Παπάφειο»

(Οκτώβριος 2015) Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ως πρόεδρος τού Παπάφειου Ορφανοτροφείου, ο μητροπολίτης, τονίζει ότι δεν δικαιολογείται εκτεταμένη δημοσιότητα για τον κατ’ επανάληψη βιασμό 7χρονου από άλλο τρόφιμο μέσα στο ορφανοτροφείο και παρόλο που ο μικρός είχε ενημερώσει για όσα τραγικά βίωνε.

«Η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα»

(Μάρτιος 2015) Ο λαοπρόβλητος μητροπολίτης είναι το κεντρικό πρόσωπο της εκπομπής «Τα Καρντάσιανς». Αναφερόμενος στην ομοφυλοφιλία τόνισε: «Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Όταν μαλιστα ο παρουσιαστής σχολίασε ότι τα λόγια του Χριστού δεν θέτουν περιορισμούς και ότι η αγκαλιά του τους χωράει όλους, ο Μητροπολίτης απάντησε: «Είναι τόσοι πολλοί που δεν τους χωράει όλους η αγκαλιά μας…»

«Δεν θέλω πρόσφυγες και μετανάστες στη Θεσσαλονίκη»

(Μάρτιος 2016) Ο μητροπολίτης της Θεσσαλονίκης μιλά στο Πρακτορείο 104,9 FM με θέμα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Είμαι αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για πλείστους όσους λόγους, εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος και εκπρόσωπος τη τοπικής εκκλησίας που έχει ιστορία 2.000 χρόνων, δεν θα ήθελα να εγκατασταθούν, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς στη συνέχεια θα επακολουθήσει…»Σημείωση: το ΑΠΘ συντονίζει το Ερευνητικό Ευρωπαϊκό Έργο Volunteering Among Immigrants – VAI

«Είναι παλαβά πράγματα αυτά -Είναι ένα είδος ασθενείας ας πούμε»

(Σεπτέμβριος 2017) Στην ερώτηση, αν η Εκκλησία θα πάντρευε ζευγάρι στο οποίο κάποιος από τους δυο έχει προχωρήσει σε φυλομετάβαση, απάντησε: «Η Εκκλησία δεν θα το κάνει, γιατί είναι μια προσβολή της προγενέστερης βούλησης των ενδιαφερομένων και μια υποταγή της φυσικής εξέλιξης.

«Μην ακούτε τι σας λένε! Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη»

(Νοέμβριος 2018) Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ύπαρξη άλλων… πλανητών εκτός της Γης. Στη δήλωση μάλιστα αυτή προχώρησε, επικαλούμενος συνομιλία του με διαπρεπή επιστήμονα, τον οποίο δεν κατονόμασε. «Μην ακούτε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγγάρι ή ότι υπάρχουν άλλοι πλανήτες. Ο συνομιλητής μου μού είπε ότι τα συμπεράσματα των νέων επιστημόνων δεν έχουν κατατεθεί ακόμα».

Δείτε ακόμα: Ο Μητροπολίτης Άνθιμος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486