O Mikeius σου αποδεικνύει γιατί οι επιστήμονες είναι αληθινοί rockstars!
Ο "Μπραφ" ή πολύ πιο απλά ο Mikeius, μίλησε με τον συνιδρυτή του Nup για το Internet, την επιστήμη και την τεχνολογία του σήμερα στο Neolaia.gr

O μεγαλύτερος Έλληνας Youtuber! O πρώτος Έλληνας Youtuber: Ο άνθρωπος πίσω από τον Μπραφ ή, πολύ πιο απλά, ο Mikeius! Αυτός ο τύπος που είναι στις τάσεις του Youtube, κάνοντας βίντεο επιστημονικού περιεχομένου, μίλησε με τον συνιδρυτή του Nup (Η social-chat εφαρμογή που συνδέει τους φοιτητές ανώνυμα) για το Internet, την επιστήμη και την τεχνολογία του σήμερα στο Neolaia.gr.

Μιλήσαμε με τον Μιχάλη περισσότερες από 2 ώρες! Θα μπορούσα να μιλάω άλλες τόσες. Είναι εκείνος ο τύπος με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις τα πάντα και κυρίως να μάθεις. Και είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι πετυχαίνει εκατοντάδες χιλιάδες views με το “μαθαίνει” στους νέους ποιος ήταν ο Nikola Tesla ή ο Alan Turing. Η συζήτησή μας είχε σαν επίκεντρο την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και την εμβάθυνση στο τι πραγματικά είναι η εκπομπή “What the Fact”. Δεν μπορούσα, όμως, να μην τον ρωτήσω για τον Μπραφ. Πάντα μου κινούσε την περιέργεια το πώς το περιεχόμενό του άλλαζε από τον σχολιασμό γεγονότων της καθημερινότητάς μας σε “δασκαλίστικα-επιστημοκοινωνικά” επεισόδια! “Γενικά μέσα στα 00’s μπορώ να πω ότι “καβάλησα” το early sceptic κίνημα! Τη νοοτροπία δηλαδή του να αναλύουμε τα πάντα. Το Μπραφ, λοιπόν, ήταν ας πούμε μια αντίδραση σε όλο αυτό το politically correct που καθιερώθηκε στα επόμενα χρόνια”.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ευθύς και ειλικρινής. Λέει την άποψή του ακόμα και αν αυτή δεν αρέσει σε κάποια περιπτώσεις. Πάντα όμως έχει επιχειρήματα να στηρίξει τα όσα λέει ενώ πάντα μιλάει με facts. Τον ενοχλεί όταν ο κόσμος δεν είναι ειλικρινής πρώτα από όλα με τον ίδιο του τον εαυτό. Θεωρεί ότι το Internet έχει γίνει υπερευαίσθητο κάνοντας τον κόσμο να προσποιείται και πολλές φορές να προβάλλει μία ψεύτικη ευαισθησία μόνο και μόνο για να το δείξει στους άλλους ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει τη ζωή του σαν να μην συμβαίνει τίποτα! “To echo chamber (η κατάσταση κατά την οποία κάποιες πεποιθήσεις διαδίδονται και ενισχύονται από την επικοινωνία και την επανάληψη μικρούς κύκλους) είναι επικίνδυνο! Και αυτό αφορά την κάθε κοινωνική ομάδα η οποία αναπτύσσει συνεχώς πεποιθήσεις τις οποίες επιβάλλει και διαδίδει εντός της κατακρίνοντας όποιον δεν τις ενστερνίζεται”!

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κοινού που τον ακολουθεί φανατικά είναι έφηβοι. Τον ρώτησα αν αισθάνεται περισσότερη ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός. Η απάντησή του ήταν: “Σίγουρα έχεις ευθύνη αλλά μετά από ένα σημείο σταματάς να το σκέφτεσαι. Στην καθημερινότητά σου δηλαδή δεν είναι στο μυαλό σου το τι θα πω ή πως θα το πω επειδή με ακολουθούν παιδια. Είναι σαν το να γίνεσαι γονιός! Όλοι το θεωρούν τεράστια ευθύνη αλλά τελικά ο καθένας γίνεται χωρίς να το υπεραναλύει κάθε στιγμή της ημέρας”. Στο κοινό της ηλικίας αυτής ο Mikeius όμως έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο! Τους έδειξε πώς η επιστήμη και η “περιέργεια” του να ανακαλύπτεις τη γνώση ψάχνοντας και διαβάζοντας είναι cool! Αυτό είναι λοιπόν το What the fact!

Aν παρακολουθείς τις δουλειές του τα τελευταία χρόνια, εύκολα θα διαπιστώσεις ότι αυτή είναι η εκπομπή που πραγματικά γουστάρει ο Μιχάλης και θα συνέχιζε να την κάνει ακόμα και αν τον παρακολουθούσαν 10 άτομα σε κάθε επεισόδιο! Ο Mikeius δεν διστάζει να σταματήσει μία πετυχημένη εκπομπή όπως ήταν το “Μπραφ” ή το “Θάψε το σενάριο” αν νιώσει ότι έχει χάσει τον ενθουσιασμό που είχε αρχικά έστω και λίγο. Το What the fact θα μπορούσε να είναι μία συνέχεια του “Μπραφ” ή όπως ο ίδιος είπε “Πιθανότατα το Μπραφ ήταν μια κάφρικη έκδοση του “What the fact”! O Mikeius ανέκαθεν διάβαζε πολύ και έβλεπε ντοκιμαντέρ εκλαϊκευμένης, όπως λέει, επιστήμης. “Πάντα ήθελα να κάνω μία επιστημονική εκπομπή! Απλά περίμενα το κατάλληλο timing! Να φανταστείς ότι είχα γράψει το πρώτο επεισόδιο 6 χρόνια πριν! Θα συνέχιζα το What the fact ακόμα και αν ήταν μόνο για δέκα άτομα! Τελικά πήγε πολύ καλά. Ξέρω καλά ότι ο κόσμος ξεκίνησε να βλέπει την εκπομπή επειδή την έκανε ο “Mikeius”! Παρέμεινε όμως συντονισμένος κάθε εβδομάδα γιατί απλά το θέμα γ***ει και δέρνει (γέλια)! Ειλικρινά, οι ιστορίες, οι ίντριγκες, οι άνθρωποι της επιστήμης είναι ένας πάρα πολύ πλούσιος κόσμος! Οι ιστορίες των επιστημόνων και τον εφευρετών μοιάζουν με αυτές των καλλιτεχνών! Ξέρεις την ιστορία του Ray Charles ή του David Bowie; Πόσο διαφέρει σε σχέση με τον Alan Turing (του οποίου η ζωή έγινε ταινία); Πρόκειται για ιδιοφυείς ανθρώπους, πιθανότατα εσωστρεφείς με τα δικά τους προβλήματα που όμως άλλαξαν τον κόσμο ο καθένας με τον δικό του τρόπο”!

Ποια είναι για τον Μιχάλη, όμως, η αποστολή του “What the fact”; “Θέλω να δείξω στους νέους πόσο συναρπαστικός είναι ο κόσμος της επιστήμης και οι άνθρωποι πίσω από αυτήν! Συνειδητά μέσα από την εκπομπή αυτή θέλω να αλλάξω τους ρόλους! Θέλω να γίνει cool παιδί του σχολείου αυτός που έχει την περιέργεια να ψαχτεί και να διαβάσει! Θέλω ο “κάγκουρας” που κοιμάται στο μάθημα όταν θα ακούσει το όνομα Λαβουαζιέ να θυμηθεί ότι τον έχει ακούσει από τον Mikeius και τελικά να προσέξει στο υπόλοιπο του μαθήματος! Θέλω να τους ξυπνήσω την περιέργεια της αναζήτησης και της περιέργειας για το πώς λειτουργούν όσα βλέπουμε γύρω μας”!

Η επιτυχία της εκπομπής αυτής βασίζεται στο ότι δεν αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ με επιστημονική ορολογία. Ο Mikeius κατάφερε να “ξεγυμνώσει” τους αυστηρά επιστημονικούς όρους και να παρουσιάσει τις ανθρώπινες ιστορίες των επιστημόνων. Δείχνει ότι πίσω από κάθε ανακάλυψη υπήρχαν κόντρες και αποτυχίες! Κατεβάζει τον κάθε επιστήμονα-εφευρέτη από τη θέση του “ειδώλου” και παρουσιάζει την επιτυχία του μέσα από όλα της τα σκαμπανευάσματα! Και έχει απόλυτο δίκιο! “Σκέψου τη Marvel! Γιατί οι ταινίες έγιναν mainstream ενώ τα κόμικς ήταν για πιο nerds; Γιατί η ταινία σου παρουσιάζει τη ζωή του Tony Stark και το πώς έγινε ο Iron Man μέσα από αποτυχίες και προσωπικές δυσκολίες! Όχι πόσα γκατζετάκια έχει η στολή! Σε κάνει να συνδεθείς και να αγαπήσεις τον ήρωα”

Η θεματολογία του τον τελευταίο καιρό στηρίζεται στο θέμα της πολιτικής οικονομίας. Προσπαθεί να μεταδώσει το πως λειτουργεί ο κόσμος του εμπορίου και της ελεύθερης αγοράς που στην Ελλάδα διακατέχεται από μία καχυποψία σύμφωνα με τον Μιχάλη. Πιστεύει ότι υπάρχει μια τάση εξιδανίκευσης του παρελθόντος! “Προσπαθώ να σπάσω αυτό τον μύθο! Θέλω να αποδείξω ότι ζούμε καλύτερα από τους προγόνους μας επειδή ακριβώς εκείνοι προσπάθησαν για αυτό! Ζούμε στην καλύτερη εποχή από θέμα τεχνολογίας, εξέλιξης και ευημερίας”

Ο Mikeius ανήκει στην γενιά των millennials. Παρατηρεί συνεχώς μία έχθρα και δυσπιστία της γενιάς αυτής απέναντι στο οικονομικό σύστημα, η οποία οφείλεται σίγουρα στο ότι η γενιά μας βίωσε και βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο όσον αφορά την επαγγελματική και οικονομική εξέλιξη! Τον ρώτησα για το Internet (με αφορμή κάποιους χρήστες του Nup οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο άτομα 18-20 ετών αλλά και άλλων κοινωνικών δικτύων που σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους) και το κατά πόσο πιστεύει ότι η generation Z έχει λιγότερη ιντερνετική παιδεία σε σχέση με τους Millenials οι οποίοι ουσιαστικά εφηύραν τη γλώσσα του ίντερνετ. Η απάντησή του; “Η γλώσσα του ίντερνετ θυμίζει τη γλώσσα creole (μία γλώσσα η οποία αποτελείται από απλουστευμένη μίξη πολλών γλωσσών σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο) καθώς διαμορφώνεται από τη γλώσσα που μιλάνε οι χρήστες σε διάφορες γενιές! Το ίντερνετ και τα social media είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας! Δεν ήταν η γενιά μας πιο ευγενική! Απλά δεν είχε τα μέσα και την τεχνολογία να κάνει όσα κάνει πολύ εύκολα η σημερινή γενιά που έχει γεννηθεί μέσα στην κουλτούρα του ίντερνετ”!

Όπως είπα στην αρχή, θα μπορούσα να συζητάω με τον Μιχάλη για ώρες! Αυτό που κρατάω είναι ότι ο Mikeius έχει όντως πίστη στην ανθρωπότητα και πιστεύει ότι κάθε γενιά θα τα καταφέρνει και καλύτερα από την προηγούμενη! Προς το παρόν κρατάμε το τελευταίο επεισόδιο “What the fact” για τη “Φύση της προόδου”.

Κατέβασε εδώ το Nup και συνδέσου ανώνυμα με όλους τους φοιτητές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;