Φοιτητικό σπίτι: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων σε όλη τη χώρα;
Μάθε αναλυτικά πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων για το φοιτητικό σπίτι σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα!

Τα αποτελέσματα για τις Πανελλήνιες 2019 έχουν βγει και περιμένεις να δεις και τις βάσεις 2019 για να σιγουρέψεις σε ποια πόλη της Ελλάδας θα περάσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙΣ 2019

Μετά από αυτό θα πρέπει να βρεις το φοιτητικό σπίτι σου. Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην ενοικίαση σπιτιών και στο ύψος των τιμών.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, οι φοιτητές που θα επιλέξουν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας θα βρεθούν αντιμέτωποι με αρκετά υψηλές τιμές. Έτσι, θα πρέπει να βρουν επιλογές που να τους βολεύουν να κινηθούν προς το κέντρο με τη χρήση μέσων μεταφοράς. Οι Αμπελόκηποι είναι μία από τις περιοχές που έχουν πολύ καλή συγκοινωνία και θα βολέψουν τους φοιτητές στις μετακινήσεις τους. Η δεύτερη επιλογή είναι να ψάξουν για σπίτι σε περιοχές με πιο προσιτά ενοίκια. Αυτές είναι η Άνω Κυψέλη, το Γουδή και τα Κάτω Πατήσια, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

Το Κουκάκι ήταν, επίσης, μία από τις περιοχές της Αθήνας που συγκέντρωνε πολλούς φοιτητές λόγω της γειτνίασης του με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και λόγω της ύπαρξης αρκετών επιλογών μετακίνησης. Σύμφωνα με την E-Real Estates, οι τιμές μίσθωσης αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι να κυμαίνεται από 450 έως 750 ευρώ. Αρκετά αυξημένο από το περσινό εύρος που ήταν από 420 έως 500 ευρώ. Ενώ, οι τιμές για επι­πλωμένες γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 720 ευρώ. Και πέρυσι οι τιμές διαμορφώνονταν από 300 έως 450 ευρώ για μη επιπλωμένα ακίνητα. Επειδή η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, οι ιδιοκτήτες έχουν επιστρατεύσει και επιπλωμένα δώματα με το ενοίκιο τους να κυμαίνεται από 270 έως 400 ευρώ.

Σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση 779 καταλύματα. Η εύρεση κατοικίας στο Κολωνάκι δεν είναι μόνο ιδιαίτερα ακριβή αλλά και εξαιρετικά δύσκολη. Με το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται περίπου στα 600 ευρώ. Ενώ, ένα δυάρι ενοικιάζεται από 550 έως 700 ευρώ, ενώ εάν είναι επιπλωμένο το ενοίκιο διαμορφώνεται στα 500 ευρώ.

Άλλη μία περιοχή που έχει αυξήσει τις τιμές των ενοικίων της λόγω της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης είναι το Μετς. Το ενοίκιο για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα και ένα δυάρι κυμαίνεται από 300 έως 550 ευρώ και 600 ευρώ, αντίστοιχα. Στον Νέο Κόσμο, τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το που κυμαίνονταν πέρυσι. Οι τιμές των ενοικίων ανέρχονται για γκαρσονιέρα και δυάρι σε 220 έως 320 ευρώ και 300 έως 400 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην Καλλιθέα, σύμφωνα με την E-Real Estates, πρόκειται να επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο της συγκατοίκησης. Ενώ, μεγάλη ζήτηση φαίνεται να έχουν και παλαιά ακίνητα που για χρόνια παρέμεναν στα αζήτητα. Οι τιμές παραμένουν σταθερές για γκαρσονιέρες και δώματα. Παρουσιάζεται, όμως, αύξηση της τάξης του 28% για τα δυάρια. Σε αυτά τα σπίτια η κατώτατη ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 320 ευρώ, από 250 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Όσον αφορά άλλες πόλεις τις Ελλάδας οι τιμές των ενοικίων για το φοιτητικό σπίτι διαμορφώνονται ως εξής:

1. Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο έτος παρατηρούμε μια άτυπη εσωτερική μετακίνηση των ιδιοκτητών από τα βόρεια προάστια (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κ.λπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλία. Και αυτό επειδή στις συνοικίες αυτές υπάρχουν σπίτια 200-300 τ.μ. που συνο­δεύονται με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά κόστος μετακίνησης. Έτσι επιλέγουν την ενοικίαση αυτών των σπιτιών.

Στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης είναι μία πολύ καλή λύση για τους ιδιοκτήτες. Αυτή, μάλιστα, είναι και η αιτία που τα διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσα­λονίκη έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Περιοχές που προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών είναι οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αγίας Σοφίας, η Αριστοτέλους, η Καμάρα και η Προξένου Κορομηλά. Εκεί τα διαθέσιμα ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές είναι ελάχιστα.

Η Τριανδρία και η Άνω Πόλη αποτελούν και αυτές συνοικίες που επιλέγουν οι φοιτητές. Μάλιστα, επιλέγονται από αυτούς που δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι σε μία από τις παραπάνω περιοχές. Στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, που, επίσης, έχουν υψηλή ζήτηση, υπάρχει μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων που φτάνει το 20%.

Σημαντικό είναι ότι στη συμπρωτεύουσα, τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το 2018. Ενώ, παρουσιάζεται μικρή αύξηση της τάξης του 5% στις κατώτατες τιμές και, κατά κύριο λόγω, στις γκαρσονιέρες.

2. Πάτρα – Τρίπολη

Ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στις πρωτεύουσες των Νομών Αχαΐας και Αρκαδίας θα είναι μικρότερος. Αυτό γιατί μειώθηκαν οι εισακτέοι. Επομένως, η διαθεσιμότητα σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη από ότι τις προηγούμενες χρονιές. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάτρα κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε φοιτητική κατοικία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύματα. Μάλιστα, οι πρωτο­ετείς φοιτητές επιλέγουν σπίτια σε κοντινές αποστάσεις από τις σχολές και όχι, ιδιαίτερα, στο κέντρο των Πατρών. Όμως, παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο στο δεύτερο έτος των σπουδών τους. Οι δευτεροετείς φοιτητές μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Ένα από τα θετικά για το φοιτητικό σπίτι και το πόσα λεφτά θα ξοδέψει η οικογένεια είναι ότι τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση κοντά 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές.

3. Ρόδος

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η αναζήτηση σπιτιού για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στο νησί αυτό οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίαρχες κατά την τελευταία τριετία. Φέτος, κατά τον κ. Μπάκα, τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%. Και οι τιμές σε αυτά αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή για μια γκαρσονιέρα, που το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ.

4. Κομοτηνή

Στην πόλη αυτή, η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία και σε απόσταση έως 300-400 μέτρα από αυτή. Την τελευταία πενταετία έχουν προστεθεί 30 διαμε­ρίσματα προς ενοικίαση. Μάλιστα, δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018. Οι τιμές μίσθωσης παραμένουν σταθερές. Ενώ, μικρή μείωση παρατηρείται στην ανώτατη τιμή για μίσθωση στα δυάρια.

5. Ναύπακτος

Μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού έχει υπάρξει απορ­ρόφηση τμημάτων της προσφοράς σπιτιών από εργαζομένους που απασχολούνται από την εταιρεία διαχείρισης και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου αυτού. Επίσης, η βραχυπρόθεσμη μίσθωση αποτελεί μία από τις βασικές μεθόδους μίσθωσης σπιτιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τους υπόλοιπους μήνες διατίθενται σε φοι­τητές τα ακίνητα με τις τιμές που φαίνεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2018.

6. Κρήτη

Η πόλη των Χανίων αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιοχές του μεγάλου νησιού για να βρουν οι φοιτητές σπίτι. Με τη Νέα Χώρα και την Παλαιά Πόλησυγκεντρώνουν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ενώ, οι τιμές, λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το 2017, μέχρι και 100%. Πιο αναλυτικά, το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 300 με 350 ευρώ για ενοικίαση, μάλιστα, διάρκειας 10 μηνών. Ενώ, ένα δυάρι ενοικι­άζεται από 420 έως 450 ευρώ.

Στο Ρέθυμνο η προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση είναι μικρή και αντιστρόφως ανάλογη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι φοιτητές υιοθετούν την πρακτική της συγκατοίκησης, ακόμη και περισσότερων των δύο ατόμων! Τα προβλήματα που υπάρχουν για το φοιτητικό σπίτι σχετίζονται περισσότερο με την έλλειψη προσφοράς και όχι με το ύφος των ενοικίων. Το ύψος των ενοικίων ανέρχεται σε 190 έως 350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ που ήταν το 2018. Στα δυάρια το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντίστοιχο εύρος να ήταν στα 260-350 ευρώ για το 2018. Όσο πιο μακριά είναι το ακίνητο από την Πανεπιστημιούπολη και το κέντρο, τόσο το ενοίκιο μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δημιουργείται το πρόβλημα της μετακίνησης.

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια αυξάνονται μέχρι και 35%. Ξεκινούν, μάλιστα, από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι, αντίστοιχα. Το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν στα 200-280 ευρώ και στα 300-320 ευρώ. Ο Κάτω Πόρος, η Αλικαρνασσός, τα Καμίνια και η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων είναι περιοχές που ενώ απέχουν από το κέντρο, διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή πρό­σβαση και, έτσι, καθίστανται προσιτές επιλογές.

5. Αιγάλεω

Η περιοχή αυτή χρήζει ειδικής μνείας, καθώς αποτελεί επιλογή για πολλούς φοιτητές. Σύμφωνα, με την E- Real Estates, παρατηρείται αύξηση ενοικίων και ταυτόχρονη μίσθωση σε ποσοστό της τάξης του 15% στα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα. Έτσι, το μηνιαίο μίσθωμα για γκαρσονιέρα έχει εκτοξευθεί σε 240-300 ευρώ. Μάλιστα, αύξηση εμφανίζει το μηνιαίο μίσθωμα και στα δυάρια, με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα 250 έως 400 ευρώ.

Δες και τον σχετικό πίνακα, όπως δημοσιοποιήθηκε στο “Έθνος της Κυριακής”!

Δες ακόμα: Φοιτητικό σπίτι: 6 συμβουλές για να βρεις το καταλληλότερο για σένα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
 1