Σαουδική Αραβία: Οι γυναίκες μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς την έγκριση
Το μέτρο ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και αποβλέπει στη "χαλάρωση" του συστήματος ανδρικής κηδεμονίας που εξισώνει τις γυναίκες με ανήλικα

Από εχτές, Τρίτη 20 Αυγούστου 2019, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, η μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες δικαιούνται να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς προηγουμένως να πάρουν την έγκριση και συγκατάθεση κάποιου άνδρα «κηδεμόνα» τους.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση είναι μέρος μιας ευρύτερης απόπειρας εκσυγχρονισμού και “χαλάρωσης” του συστήματος ανδρικής ανωτερότητας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζεται και προωθείται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και η οποία ανακοινώθηκε μετά από πολλά περιστατικά νέων γυναικών, οι οποίες δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter ότι οι αρχές δέχτηκαν αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια.

Μέχρι πρόσφατα, οι γυναίκες στο βασίλειο ήταν υποχρεωμένες να παίρνουν την άδεια ενός από τους άνδρες «κηδεμόνες» τους, είτε πατέρα, είτε σύζυγο, είτε άλλο συγγενή, έτσι ώστε να αποκτούν ή να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή να παντρεύονται. Το σύστημα “ανδρικής κηδεμονίας” ουσιαστικά εξισώνει τις γυναίκες στη με ανήλικα και αποτελεί την κύρια αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγέλλεται για δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Να θυμίσουμε ότι μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις ήταν το ότι επιτράπηκε σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, από τον Ιούνιο του 2018, ενώ στις γυναίκες επιτράπηκε επίσης πολύ πρόσφατα να πηγαίνουν να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά ματς, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που ως τότε επιφυλάσσονταν αποκλειστικά και μόνο για άρρενες.

Ωστόσο, τόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όσο και η πρόσφατη μεταρρύθμιση που επιτρέπει στις γυναίκες την έξοδο από τη χώρα, χωρίς συνοδεία άντρα, χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς και πολλές ακτιβιστές και ακτιβίστριες, οι οποίοι εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών απέχει παρασάγγας από το να καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;