Διαδηλώσεις σε πρεσβείες της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο
«Αμαζόνιος SOS»: Από το κίνημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης ακτιβίστριας που μάχεται ενάντια στην ταχύτατη κλιματική αλλαγή

Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τροπικό δάσος του κόσμου, ο Αμαζόνιος, τυλίγεται στις φλόγες, ενώ οι φωτιές έχουν προκαλέσει ένα γιγάντιο σύννεφο τέφρας, που καλύπτει τον ουρανό του Σάο Πάολο, το οποίο βρίσκεται περίπου 2.700 χιλιόμετρα μακριά.

Με αφορμή, λοιπόν, τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε εδώ και τόσες μέρες τις φυσικές εκτάσεις του Αμαζονίου, το κίνημα που ίδρυσε η 16χρονη ακτιβίστρια – πρωταγωνίστρια του αγώνα κατά της ταχύτατης κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, έκανε κάλεσμα για να ξεκινήσουν από σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές —οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα—καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες».

Το Κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το εξής:

«Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα».

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα “Παρασκευές για το Μέλλον” (Fridays for Future) καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά σε πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε διάφορες ώρες μέσα στη μέρα, ενώ στο κάλεσμα του κινήματος ανταποκρίθηκαν γρήγορα και διάφορες ΜΚΟ.

Η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος “Παρασκευές για το Μέλλον” στη Βραζιλία, επεσήμανε τα εξής:

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών».

Το tweet που έκανε η 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ:

Παραπάνω από εμβληματικές είναι οι παγκόσμιες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που καίει εδώ και εβδομάδες τον Αμαζόνιο, ο οποίος αποτελεί “ανάσα” επί της γης, με τις απέραντες φυσικές του εκτάσεις.

72.843 πυρκαγιές έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το κέντρο διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, αριθμός που σημαίνει θλιβερό ρεκόρ για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που αποτελεί παγκόσμιο «πνεύμονα» της γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ σε σχέση με το 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου συνιστά δασικό “πνεύμονα” και ανάχωμα στη ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου, είναι το πλουσιότερο δάσος σε βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους, έχει έκταση 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται από τους επιστήμονες ως το σημαντικότερο δάσος στον κόσμο, όχι μόνο για τους ντόπιους κατοίκους και τις κοινότητες των αυτοχθόνων, αλλά και για τη συνολική εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του πλανήτη.

Ο Αμαζόνιος είναι το δάσος – «ραχοκοκαλιά» του οικοσυστήματος της Αμαζονίας, καθώς φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων.

Δες ακόμα: Ο Αμαζόνιος καίγεται και ο Μπολσονάρου χτενίζεται

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;