Βάσεις 2019: Ποτέ θα ανακοινωθούν

Από neolaia.gr Team 23 Αυγούστου 2019

Βάσεις 2019: Δείτε αναλυτικά!

Τέλος ετοιμάζεται να μπει σιγά σιγά στην αγωνία των υποψηφίων, καθώς οι Βάσεις 2019 αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη του μήνα Αυγούστου και συγκεκριμένα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθορίζοντας τα μόρια εισαγωγής στις Σχολές και τα Πανεπιστήμια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα επικρατέστερα σενάρια μέχρι στιγμής σχετικά με τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των βάσεων είναι μεταξύ 27 και 28 Αυγούστου, δηλαδή μεταξύ επόμενης Τρίτης και Τετάρτης, ενώ, όπως και να ‘χει, η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, όπου θα αναρτηθούν και στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr.

Βάσεις 2019 – Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα

Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2019, αλλά και η εισαγωγή περίπου 100 νέων τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο αναμένεται να φέρουν ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων.

Μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις αναμένονται στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων στα πανεπιστήμια, μια εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των επίμαχων αποτελεσμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία φέτος είναι πολύ πιθανό να «πέσει» κάτω από τα 19.000 μόρια, με πιθανή διαμορφωμένη βάση εισαγωγής τα 18.950 μόρια.

Οι δημοφιλείς σχολές, επομένως, μετά την περσινή πτώση, αναμένεται να πέσουν ακόμη περισσότερο, ενώ, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές,«αχαρτογράφητα νερά» κρίνονται οι εκτιμήσεις των βάσεων για τα νέα τμήματα που αναμένεται να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του έτους αυτού.

Στον φετινό ακαδημαϊκό «χάρτη», λοιπόν, άγνωστο παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις για το 1/4 των τμημάτων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι ενδεικτικό ότι λόγω της έλλειψης αριστούχων φέτος, η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να χάσει το πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ θα βρεθούν κάτω από 18.000 μόρια. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η τάση για τις βάσεις 2019 δείχνει καθολική πτώση.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα κινηθούν τα νέα τμήματα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τμημάτων, είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στην Ψυχολογία υπάρχουν δυο νέα τμήματα, στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα. Ενώ, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η τοποθεσία των τμημάτων είναι πολύ πιθανόν να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, ενώ το ίδιο πιθανολογείται πως θα ισχύσει και για τα νέα τμήματα της Γεωπονίας και της Λογιστικής.

Βάσεις 2019: Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο – Δείτε αναλυτικά:

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών:

Οριακά θα κρατήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές.

Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια. Πάντως σημειώνεται ότι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, τάση που πιθανόν να τηρηθεί και φέτος, μιας και η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά των θέσεων μικρή.

2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών:

Το όριο των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές. Μάλιστα, στην επαρχία, τα πολυτεχνικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια.

Σχεδόν καμία σχολή δεν αναμένεται να βρεθεί στο ΕΜΠ στο όριο των 18.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στην κλίμακα των 16.000 μόρια, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.

Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600.

Μείωση αναμένεται και στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, της τάξης των 100-300 μορίων, ενώ αυξημένη γύρω στα 200-300 μόρια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό εξηγείται από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, καθώς μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000 μόρια.

3ο Πεδίο Επιστημών Υγείας:

Ακόμη μία περίπτωση που θα σημειώσει τεράστιες απώλειες είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Οπως όλα δείχνουν χάνει το «κατώφλι» των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.

Φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια.
Η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα.

Οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοθεραπείες, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τα 300 μόρια.

4ο Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής:

Μικτά είναι τα συμπεράσματα για το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι πολλοί οι καινούργιοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα στις βάσεις τους. Οι υποψήφιου του 4ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση.

Ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, η εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις δεν αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100-200 μορίων, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές όπως αυτές τις Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις εισαγωγής δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί με 4.000-6.000 μόρια αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.

Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα θα χάσουν ακόμα και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής πολύ πιθανόν να σημειώσουν στα κεντρικά αύξηση ακόμα και 200 μορίων.

Δείτε κι αυτό: Φοιτητικό σπίτι: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων σε όλη τη χώρα;

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486