Αυτά που πρέπει να λάβεις υπόψιν τώρα που ψάχνεις το κατάλληλο φοιτητικό σπίτι

Από neolaia.gr Team 25 Αυγούστου 2019

Φοιτητικό σπίτι: Τι πρέπει να προσέξεις πριν κάνεις την οριστική επιλογή ενοικίου

Δεδομένων των μεγάλων διαστάσεων που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις της AirBnB, τόσο σε Αθήνα όσο και σε όλη Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα, η διαδικασία εύρεσης κατοικίας έχει δυσκολέψει αρκετά.

Ωστόσο, η αναζήτηση κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας δεν ήταν ποτέ «παιχνιδάκι», καθώς πολύ συχνά προκύπτουν ασυμφωνίες ή άλλες δυσκολίες στην όλη διαδικασία.

Γι’ αυτό τον λόγο, χρειάζονται σωστά βήματα και κατάλληλες οδηγίες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες να βρουν τελικά το σπίτι που χρειάζονται και να περάσουν μια όμορφη φοιτητική ζωή στην πόλη που πέρασαν.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι παραπάνω από χρήσιμες και καλό είναι να ληφθούν υπόψιν και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί η καταλληλότερη επιλογή κατοικίας για ενοικίαση.

Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξετε όταν αναζητάτε φοιτητική κατοικία:

Να απορρίπτετε πιθανή πρόταση για αύξηση του µισθώµατος.

Να µη δέχεστε να καταβάλετε δύο εγγυήσεις.

Να ψάχνετε ακίνητα µε αυτόνοµη θέρµανση.

Κατά τις ηµέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούµενο µίσθωµα.

Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστηµίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν ευκαιρίες.

Να αποφεύγετε να µισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

Να οργανώνετε την αναζήτησή σας και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Αν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, καθώς θα βρείτε σίγουρα το ακίνητο που ζητάτε λίγο παραπέρα.

Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.

Να µην προκαταβάλλετε χρήµατα σε διάφορες δήθεν εταιρείες συµβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.

Εάν απευθυνθείτε σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρωτούµε ποιο είναι το ύψος της και καταβάλλουµε την αµοιβή µόνο αν ενοικιάσουµε το σπίτι που µας υπέδειξε.

Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασµών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσµατα µε την καθυστέρηση πληρωµής ενοικίου.

Να ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι µας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, αστική συγκοινωνία κ.λπ.).

Να ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισηµάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν αρχίσετε να κατοικείτε στο σπίτι.

Η µίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.

Η µίσθωση ορισµένου χρόνου λήγει µόλις περάσει αυτό το διάστηµα, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, µετά την παρέλευση του συµφωνηµένου χρόνου, ο µεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιµοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται

Η µίσθωση αόριστης διάρκειας, µετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει µε καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

Το ενοίκιο καταβάλλεται την ηµεροµηνία που έχει συµφωνηθεί.

Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.

Δες ακόμα: Βάσεις 2019: Πότε ανακοινώνονται – Εκτιμήσεις για τις περιζήτητες σχολές

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486