Cesaria Evora: Η Google τιμά τα 70 χρόνια από τη γέννησή της με ένα Doodle
Η Google τιμάει με το σημερινό της doodle την τραγουδίστρια Cesaria Evora!

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 78 ετών από τη γέννηση της Cesaria Evora. Η τραγουδίστρια, που έγινε θρύλος και έμεινε στην ιστορία, γεννήθηκε το 1941 στο νησί Σάο Βισέντε του Πράσινου Ακρωτηρίου. Έμεινε γνωστή ως η “Ξυπόλυτη Τραγουδίστρια”, καθώς όταν τραγουδούσε, τραγουδούσε χωρίς παπούτσια!

Η Cesaria Evora μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο και ξεκίνησε να τραγουδά σε μπαρ και κρουαζιερόπλοια από μικρή ηλικία. Το αγαπημένο της είδος τραγουδιού ήταν το “morna”. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μπλουζ και παραδοσιακής μουσικής που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Η ερμηνεύτρια αποτελεί αυτή που κατάφερε να κάνει τη μουσική “morna” γνωστή σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, έχει κερδίσει και ένα Grammy.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

RIP. i miss going to her concerts. #cesariaevora

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kevin Greysky (@thereallcloud) στις

Η φωνή της και τα τραγούδια της είχαν ως κύριο μήνυμα τις εμπειρίες της ζωής της, την αγάπη και την απώλεια. Και κατάφερνε να τα δώσει με έναν μοναδικό τρόπο.

Η Cesaria Evora συνήθιζε να τραγουδά ξυπόλυτη και στην διάλεκτο Kriolu. Η διάλεκτος αυτή είναι ένα μείγμα πορτογαλικών και αφρικανικών διαλέκτων, συνοδευόμενη από πιάνο ή κιθάρα. Παρόλο που από τα πρώτα χρόνια το όνομά της είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό, δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό της μόνο με όσα έβγαζε από τη μουσική. Αυτό την οδήγησε στο να σταματήσει το τραγούδι για πολλά χρόνια.

Όταν ήταν, πλέον, 40 ετών, η Cesaria Evora ξεκίνησε να ηχογραφεί τραγούδια στο Παρίσι. Μάλιστα, εξέδωσε μία σειρά από άλμπουμ, που της προσέφεραν την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα μεγαλύτερο παγκόσμιο κοινό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Καλημέρα! Σαν σήμερα γεννήθηκε η ξυπόλυτη ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήρι, Cesária Évora και η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη σ’ εκείνη.⠀ #cesariaevora #dailyempneusi⠀ Διαβάστε την στην αντίστοιχη ενότητα του site μας (Link in bio)⠀⠀ #empneusi #empneusifm #radio #syros

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Empneusi 107 FM (@empneusifm) στις

Την πορεία της αυτή την ακολούθησε με μία παγκόσμια περιοδεία με τα καινούργια της τραγούδια. Φτάνοντας το 2003 να κατακτά ένα βραβείο Grammy για το άλμπουμ της “Voz d’amor”.

Χρησιμοποίησε την φήμη της για να βοηθήσει όσους το είχαν ανάγκη και έγινε πρέσβειρα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ, το αεροδρόμιο στη γενέτειρά της έχει λάβει το όνομά της. Εκεί έχουν φιλοτεχνηθεί ένα άγαλμα και μία τοιχογραφία προς τιμήν της. Η γνωστή τραγουδίστρια πέθανε το 2011 σε ηλικία 70 ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;