Φωτιά στον Αμαζόνιο: Οι G7 στέλνουν βοήθεια 20 εκατομμυρίων
Η φωτιά στον Αμαζόνιο ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου των G7 που αποφάσισε να βοηθήσει, όμως, ο Μπολσονάρου δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί.

Η φωτιά στον Αμαζόνιο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων ετών και έχουν κινητοποιηθεί αρκετοί μηχανισμοί και ιδιώτες για να προσφέρουν ότι μπορούν. Τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αυτή η κίνηση, όμως, είχε την άμεση αντίδραση του ακροδεξιού πρόεδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας μίλησε για μία κίνηση “αποικιοκρατικής” φύσης.

Τουλάχιστον 1.113 νέες εστίες φωτιάς έχουν καταγραφεί στη χώρα από την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Συνολικά, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 80.000 δασικές πυρκαγιές στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αρχή της χρονιάς. Ο αριθμός αυτός φαίνεται να είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2013. Οι μισές από τις πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί είναι στην περιοχή της Αμαζονίας.

Ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δε διαθέτει τα χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Αλλά, παραμένει ακόμη ασαφές αν η Βραζιλία θα δεχθεί ή όχι την προσφορά των G7, που αποτελούν τις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη.

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε το δάσος τα τελευταία 24ωρα. Παρόλο που και τη Δευτέρα, για δεύτερη ημέρα, ο βραζιλιάνικος στρατός συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αναπτύσσοντας ιδίως δύο αεροσκάφη C-130 σε πυροσβεστικό ρόλο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα για τα εξής:

“Να κινητοποιήσει περισσότερα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου.”

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα. Ενώ, το 60% του βρίσκεται στη Βραζιλία.

Από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο τμήμα του δάσους που βρίσκεται στη Βραζιλία, εκατοντάδες πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Οικολόγοι και άλλοι θεωρούν πως ευθύνονται κερδοσκόποι, οι οποίοι καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με σκοπό κατόπιν να πουλήσουν γη σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Μετά την ανακοίνωση της συνόδου της G7, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε πως η Βραζιλία αντιμετωπίζεται σαν “αποικία”. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας βλέπει την κίνηση αυτή ως μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του, ωστόσο, επέλεξε διαφορετικό τόνο. Χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως “ευπρόσδεκτη”. Ενώ, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι “υπό έλεγχο” αν και παραμένει “περίπλοκη”.

Ο Μακρόν έθεσε την καταστροφή στο δάσος του Αμαζονίου στην κορυφή της ατζέντας της G7, τονίζοντας πως οι χώρες-μέλη της είναι έτοιμες να προσφέρουν χειροπιαστή βοήθεια.  Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε:

“Η Γαλλία θα το κάνει προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη τις επόμενες ώρες.”

Ενώ, ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προσκλήθηκε στη σύνοδο της G7, δήλωσε πως το σχέδιο της G7 έχει δύο στάδια. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

“Χρειάζονται επειγόντως πυροσβέστες και ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, που θα εφαρμοστεί αμέσως. Η δεύτερη φάση είναι η προστασία του δάσους, η προστασία της βιοποικιλότητας που περιέχει και η αναδάσωση αυτής της περιοχής του κόσμου.”

Το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους πρεσβευτές της χώρας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις χώρες της G7, να μην πάρουν άδειες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κι αυτό γιατί θα κληθούν να συμβάλλουν στη διπλωματική αντίδραση της κυβέρνησης του Μπολσονάρου στις επικρίσεις που δέχεται για τις πυρκαγιές.

Όσον αφορά την Αμερική, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απουσίασε από τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στην G7 τη Δευτέρα, με τον Μακρόν να διαβεβαιώνει πως αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως έκανε διμερείς συναντήσεις.

Όμως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κλείσιμο της συνόδου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακριβώς έτοιμος να μετατραπεί σε οικολόγο. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

“Είμαστε η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται να πετάξω αυτόν τον πλούτο εξαιτίας ονειροφαντασιών, για τις ανεμογεννήτριες, που ειλικρινά δεν δουλεύουν και πολύ καλά.”

Δες ακόμα: Leonardo DiCaprio: Δωρεά 5 εκατ. δολαρίων για τη διάσωση του Αμαζόνιου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;