Λίγο πριν το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει τη Βουλή
Σφοδρές αντιδράσεις Βρετανών πολιτικών προκαλεί η τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου λίγο πριν το Brexit

“Οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν”, ανέφερε σε δήλωσή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky, ο ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η απόφαση του νέου πρωθυπουργού πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε την πτώση της λίρας και έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Βρετανούς βουλευτές από το να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κουένσμπεργκ, η τωρινή κυβέρνηση θα δώσει τη θέση της στη νέα διοίκηση του Μπόρις Τζόνσον για να πραγματοποιηθεί η ομιλία της Βασίλισσας, η οποία και θα καθορίσει τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης στις 14 Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι βουλευτές είναι απίθανο να έχουν χρόνο να περάσουν νόμους που θα μπορέσουν να σταματήσουν τον πρωθυπουργό από το να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Είναι καιρός μια νέα κυβέρνηση και ένας νέος πρωθυπουργός να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τη χώρα μετά την έξοδο από την ΕΕ» δηλώνει πηγή στο BBC.

Η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου προκάλεσε έντονες διαμάχες, με τους επικριτές της να αντιπαρέρχονται ότι θα μπορούσε να σταματήσει τους βουλευτές από το να διαδραματίσουν τον δημοκρατικό τους ρόλο στην όλη διαδικασία του Brexit.

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν έντονα στην τρέχουσα απόφαση:

Ο Τζον Μπέρκοου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, είπε πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα. Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», σύμφωνα με μετάδοση πηγών του BBC.

Η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να αντιδράσουν, λέγοντας τα εξής:

«Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για το Brexit τόνισε ότι: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή», ενώ ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, ανέφερε ότι «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Δες ακόμα: Η Ολλανδία εφαρμόζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;